• müsrif kişilerin yunus kelimesi yerine kullandıkları kelime. zaten hayvanlar alemindeki tüm yunuslar balık değiller mi? (aslında değiller, memeleri var ama olsun, memeli balık diyelim)
    tabi sözkonusu balık ismini hz.yunus'tan alıyorsa ayrı, o zaman ben de delikanlı gibi yunusbalığı derim gördüğüm her yunusa.
  • ''memeliler'' ve ''balıklar'' ayrı kategorilerdir.memeli olan ''yunus''a kalkip yunus baliği diyemezsiniz.
  • yunus balığı ile yunus'un iki ayrı hayvan olduğunu bilmeyenlerin ismini gereksiz bulduğu hayvan. yunus balığı yunusa benzer, ancak daha küçüktür ve tek başlarına yaşarlar. yunus'dan farklı olarak daha soğuk suları tercih ederler. antisosyal olmaları nedeniyle de insanlarla yakınlık kurmazlar, ürkektirler, en ufak gürültüden bile tedirgin olup uzaklaşırlar.

    ancak yunus'lara kimi insanların yunus balığı demesinden dolayı ortada bir kavram karmaşası oluşmuştur.
  • latince adı "coryphaena hippurus" olan dorado ve mahi-mahi olarak da bilinen, yunusa benzerliğinden dolayı bu ismi almış olan balık cinsi.
    (bkz: dorado) , (bkz: mahi-mahi), (bkz: dolphin fish)
  • göçmen bi balıktır, şekli komik de bi hayvandır esasen, kubbe şeklinde bi kafaya ince bi vücut, büyükçe de bi balık hem... malta'da filan, hamura sarılıp pişirilen bi yemeği olduğunu yazmştı hürriyette bi köşe yazarı geçenlerde. lampuka diye bi yemekmiş. bizim lagos gibi bol etli olduğundan kızartması da güzel olurmuş.
    canlıyken parlak mavi ve altın rengi bu hayvan, ama öldükten hemen sonra bu renkler kayboluyor. bunu da yemeyiverse ne olur insanoğlu acaba?
  • "denizde gordugun her *canli, balik degildir" (bkz: her sakalliya dede demek)
  • orjinal adi cyrtocara moorii olan akvaryum baligi.
  • (bkz: dolphinfish)
  • yunus balığı diye bir canlı yoktur.bahsi geçen canlı sanırım, coryphaena hippurus. levreksiler perciformes takımının, coryphaenidae familyasında yer alan bir türdür ve bölgesel olarak bir çok isim alır. akdenizde lambuka(lambuga) veya yaldızlı uskumru azmanı denir, ben lambuka diyeceğim ve türkiyede konuyla ilgili tüm bilim adamlarıda böyle diyecektir ki zaten diyorlar (hee hawai de bulunanlarda mahi mahi der "kuvvetli kuvvetli" anlamında) dolphin fish kelimesini ilk olarak amerikada bulunan restaurantlar kullandı, bilir kişi olmayan konunun cahilleri. lambukayi menulerinde dolphin fish olarak gosteren tum restaurantlar bu baligin diger adları olan dorada veya mahi mahi kelimelerini menulerine yazıyorlar şimdilerde, yanlışlarından döndüler...son olarak şu da biline, canlıların bölgesel, yöresel isimleri önemsizdir kayda alınmaz asıl olan bilimsel isimleridir, şimdi ben kalkar bu balığa ahmet balığıda derim, oldu mu yani...(bu arada neresi yunusa benziyor bu balığın biri bana açıklasın)
hesabın var mı? giriş yap