• ankara'da gayrı resmi yakın tarihin önemli mekanlarından.

    70'li yıllarda ankara'da kitap denince akla gelecek tek mekandı. sadece kitap satışı değil, aynı zamanda buluşma, halleşme, tartışma mekanıydı da. 12 eylül darbesinden sonra ankara'nın "göze batan" mahalleleri nasıl talan edilip ıssızlaştırıldıysa, burası da o hışımdan/ kıyımdan nasibini aldı. birçok kitabevi kapandı. kapanmadan önce de sahipleri ve çalışanları içeri tıkıldı. devamında çarşı sıradan bir alışveriş mekanına döndü.
    büyükşehir belediyesi tarafından işletilen çarşının büyük bir sergi salonu vardır. uzun zamandır işlevine uygun kullanılmamaktadır ne yazık ki.
    ankara'yı ankara yapan mekanlardan birinin yavaş yavaş kaybedilmesi, bir dönemin hüznünü de beraberinde götürmektedir.

    yolu düşen ana girişin solundaki girişten içeri dalsın. merdivenin yanında bir çay içsin. "zor yıllar"ın izlerini yudumlasın.
  • çocukluğum ve ilk gençliğimin sembol mekanı. taşradan dedemlere bayram gezmesine geldiğimizde, hemen buraya gitmek isterdim. benim için şehir demekti.

    önceleri, merdivenlerinden iner inmez sağ köşede yan yana oyuncakçılarında "şehirli" oldum. dakikalarca vitrinine bakar, hangi mekanik asker setini aldırsam diye düşünürdüm. itfaiyeciler mi, kovboy kalesi mi, kızılderili köyü mü... istediğim oyuncağı aldırdıktan sonra hemen ortasındaki mekanda kağıt pipetle meysu içmek, illa ki son 2 yudum kala, pipetin büzüşmesiyle cebelleşmek rutindi.

    sonra biraz büyüdüm, aklıma şiir düştü, müzik düştü, oyuncakçılardan, bir arka koridora geçtim. grup yorum kasetleri, grup ekin ile ilk tanışmalar. bembeyaz kağıtlara basılmış ahmet arif şiir kartları, hasan hüseyin kitapları... onlardan toparlayıp, odamın duvarlarına yapıştırınca sıkı "devrimci" olmalar; yani öyle sanmalar.

    kasetler bitti, kitapçılar ders kitabından başka şey satmaz oldu. sonra her yer pileli pantolon satan butiklere dönüştü. ardından telefoncular işgal etti. ortasındaki kapalı çay "bahçesi" kağıt pipetten vazgeçti. oyuncakçılara ne oldu bilmiyorum.

    bok var gibi büyüdük.
  • ankara'da kocaman tabelasıyla sizi kendine çeken çarşı. içi kitapçı doludur; ancak ve ancak kitap almak istiyorsanız uğramanız gereken son yerdir. eğer bir arkadaşınız size burda bulunan çok ucuz bir kitapçıdan bahsetmişse, yanlış yeri tarif etmiştir.

    kızılay meydanından sıhhıye yönüne doğru yürüdüğünüzü farz edelim. zafer çarşısı'nın bulunduğu o kocaman boşluğa geldiğinizde, o boşluğa adım attığınız ilk yerden sağa dönün, dümdüz gidin. 25 metrelik yolun sonunda, hemen sağda "kitapçılar çarşısı" tabelasını göreceksiniz. bu çarşıdaki en ucuz kitapçı da, ikinci katta, merdivenlerin hemen sağında bulunur. zaten dükkânın dışına da "en ucuz burda" diye asmışlar. yeni kitaplar 5 liradan, eski kitaplar 1 liradan ve hatta 7 tanesi 5 liradan satılıyor. kimi kitabı da hediye ediyor, gönlümüzü kazanıyor amcamız.

    ayrıca giriş katında da yaşlı mı yaşlı bi amca var. dükkânı daracık ama yerden başlamış kitapları dizmeye, te tavana kadar. 90+ kiloya sahipseniz geçemiyorsunuz rafların arasından. ikinci kattakine göre biraz daha pahalı ama burda daha çok çeşit bulmak mümkün.

    roman tabii bunlar. öss kitabı falan arıyorsanız size kolay gelsin.

    sevgili editi: öss bitti tabii. ygs falan fıstık.
  • ankara atatürk bulvarındaki yeraltı çarşısı. her türlü ders kitabını burada bulmak mümkündür. ama buraya uğramadan önce uğranması gereken yer olgunlar sokak olmalıdır. üst tarafı boştur,ramazanları iftar çadırı kurulur buraya.
  • bir vakitler ingilizce ogretim yapan ortaokul-liselerin ogrencileri donem baslarinda buraya ususur "strimlayn var mi abi?" "e-fe-ce-ve dordu kaca aliyosunuz?" diye replikler atarlardi. ikinci el yabanci kitap piyasasinin kalbiydi yani. ingilizce hikaye-romanlar da keza buradan edinilirdi.
  • (bkz: zafer plaza)
  • bu mekanın gölgesinde kalan adilhan iş merkezi vardır hemen yanında, ankara'nın aslıhan pasajı'dır...
  • galiba sessiz sedasız yıkılmış olan çarşı... dün etrafı çevrilmiş, içerisinde minik bir buldozer dolanıyordu...

    yıkılmamış, yenileniyormuş: http://www.hurriyet.com.tr/ankara/26243307.asp
  • konya'da zafer'de bir çarşıdır. 1970 lerin mall konseptli alışveriş merkezidir...türkiye'de ilk yürüyen merdiven bu çarşıda kullanılmıştır. konya idman yurdu gayrimenkulüdür... 1
  • allah düşürmesin dediğim mekan. niye mi? aradığınız kitabı ya çok zor bulursunuz ya da bulunca ahı gitmiş vahi kalmış çürümüş bir kitapla karşılaşırsınız. ilgi alaka desen zaten yok. her tarafı vampir kitapları, genç kız romanları sarmış. iki lira indirim yaparlar bir sürü surat çekersiniz. en temizi al kitabını dost'tan kafan rahat olsun.
hesabın var mı? giriş yap