• cnn türk'e "eski savaş uçağı pilotu ve 20 yıllık pegasus pilotu" yorum yapmak için bağlandı. elde doğru düzgün veri yokken bilen bilmeyen herkesin yorum yaptığını söyledi.

    ama ilave olarak " çok hızlı büyüyen sektörlerde kazalar olabileceğini, yeterli ihtisas olması için zamana ihtiyaç olduğunu, çiğ düştüğünü ama kurtarmaya gidenlerin çığ altında kaldığını, istanbul'da deprem tehlikesi olduğunu ama kanal yapılmaya çalışıldığını, artık biraz durulması gerektiğini,..." falan söylerken teşekkür edilip, telefonu kesildi.

    sözünü baglayamadan hattan düştü.
  • kemer ikaz ışıkları sönmeden, uçak tamamen durmadan kemerleri açıp “ya nolacahh yeaaa” modunda valizleri almaya çalışan uyanıkları merak ettiğim kaza.

    herkese geçmiş olsun.
  • ciddi bir kaza. kokpit kısmı ayrılıp ters dönmüş. ölü olmaması gerçekten sevindirici.

    geçmiş olsun.

    bir dalyarak da suçu pegasus'un sözde hurda uçaklarına atmış. hurda dediği uçaklar yeni nesil a320 neo ve yavaş yavaş filodan çıkarılan b737'ler. an itibariyle de pegasus'un filo yaş ortalaması 5! aq bir boku da bilmeyin. çöplüğe çevirmeyin her başlığı.

    edit: malesef an itibariyle üç ölü, dört ağır yaralının olduğu kazadır.
  • twitter'da görüntüleri paylaşan arkadaşın gönderisi altına haber muhabirlerinin "ben bilmemkim, görüntüyü paylaşabilir miyim?" diye izin istemesi ve bu muhabirlerin yabancı olması; öte yandan türk medyasının izin almadan-sormadan görüntüleri kafalarına göre alıp paylaşması daha trajikomik.

    yabancı abi, medeniyetin gözünü seveyim.
    kaza için: çok geçmiş olsun.
  • kaza neden olmuş olmamış tartışacak yeterliliğim yok ancak ben bambaşka bir konuya değinmek istiyorum.

    pegasus uçağı bu kazayı yaşadı, bölgeye giden polisler kaza yaptı 5 polis memuru yaralandı.*

    kazada yaralananların taşınma şekline bakıyoruz. 1 saat bekletilip otobüslerle taşınıyorlar.
    bagaj taşısan böyle taşımazsın...

    van'da çığ düştü*, kurtarma çalışmaları sırasında yine çığ düştü* ve 38 kişi daha öldü.
    şu görüntülerden sonra şaşıramadık bile.

    gazeteci dereye düştü*, arama kurtarma çalışmalarına katılan 2 askerimiz şehit oldu.*

    televizyona bakıyorsun kaza yorumlarken işin uzmanıymış gibi atıp tutan sözde gazeteciler. ekşi sözlük desen zaten herkes uzman.

    her işimizde bir yanlışlık var. liyakat sorunu mudur bu yoksa eğitim eksikliğimi yoksa ikisi birden mi bilemiyorum. ülke günden güne tımarhaneye dönüyor ve bu dönüşüm sırasında canlar gidiyor. bizler de mecbur izliyoruz.
  • pilotum. öncelikle şunu söyleyeyim. çok büyük geçmiş olsun. yolcuların durumu iyiymiş ancak pilotlar yoğun bakımdaymış oradan arkadaşlardan aldığım bilgiye göre. şimdi ilk etapta gördüğüm ve duyduğum şeyleri yorumlayayım.

    1) meydan hava raporuna baktım (metar). rüzgarlar normalden hızlı ve gustlı ( yani ani değişimler meydana gelebiliyor, tabiri caizse uçağı tokatlıyor anlık)
    2) kuleyi dinlediğimde aktif pist 06 iken rüzgardan dolayı 24’e dönecekmiş(yani tam karşısına) ancak bu uçak pist dönmeden önceki son trafikmiş. atc ayrıca uyarıyor konuşmada”sizden önceki 2 trafik pas geçti” diye.
    3) bunları duyduktan sonra kaptan neden zorladı neden pas geçmedi bilmiyorum. geç teker koydu diyen de var. bilmiyorum. şirket kültürüne hakim değilim. ama eğer bir şirket pas geçme ya da divertten ( başka meydana inme) kararından sonra raporlama sırasında “kardeşim sen neden pas geçtin? 10.000 dolar yakıt yaktırdın, ayrıca yolculara otel vs masrafı. ben biletten bu kadar kazanmıyorum. hayırdır sen ya ? gibi bir tutum izleyip hatta “ geçen ay x kaptan daha fazla rüzgarda mis gibi indi sen neden inemedin” gibi bir şey olursa vay halimize. dediğim gibi o kaptanın pas geçmeme kararının arkasında şirket kültürü mü var yoksa bizim eve dönüş sendromu diye tabir ettiğimiz bitse de gitsek, bir şey olmazcılık mı var bilemiyorum.
    4) yukarıda bir kaç yerse okudum “pegasus hep sert iniyor” vs diye. bu tür hava şartlarında (yağmurlu, don olaylı) durumlarda frenleme katsayısı iyice düşer ve fren mesafesi artar. o yüzden positive landing dediğimiz prosedür uygulanır. normalden sert inilir ve flare yapılmaz. yani pist üzerinde süzülünmez. çünkü hızınız yüksek olduğu çok hızlı bir şekilde pist yemeye başlarsınız. pist yetmeyebilir. o yüzden sert ve hızlı inilir. hatta şöyle bir laf vardır kitaplarda “soft landing is not a criteria for a safe landing” diye yani yumuşak indiğinde her zaman güvenli inmiş olmuyorsun.

    entrynin sonuna gelirken f/o nun durumunun kötü olduğunu okudum. umarım daha kötüsü olmaz. herkese geçmiş olsun.

    edit: bir kaç yazar arkadaş uyardı. rüzgar bilgisi atc tarafından veriliyor, önceki metarda yokmuş.

    edit2: yabancı kaynaklarda uçağın thresholddan yani normalde teker koymayı hedeflediği yerden 1950 metre sonra teker koyduğunu yazıyor. bu çok büyük bir fark. ıslak pistte zaten fren mesafesi kısalmışken bir de bu kadar geç teker koymak pist sonuna kadar durabilmeyi bayağı zorlaştıracaktır. pisti o kadar yedikten sonra neden inişe ısrar ettiler gerçekten bilemiyorum, uçakta uçağı inişe zorlayacak bir teknik problem mi vardı ya da go around yapacak yakıt mı yoktu gerçekten muamma. bunların hepsi sivil havacılık otoritesinin araştırması sonunda ortaya çıkacak. şu an konuşulan her şer farazi. hayatını kaybedenlere allahtan rahmet diliyorum. çok büyük geçmiş olsun.
  • pegasus; atatürk havalimanı'nın paha biçilemez arazisine bazı yavşaklar çökecek, rant sağlayacak diye allah'ın siktirettiği yerde tüyü bitmemiş yetimin hakkı savurganca harcanarak, bi boka yaramayan havalimanı yapılınca; haliyle de atatürk havalimanı kapatılınca kapasitesinin çok çok çok üzerinde çalışmaya başlamış; yer ekibinden pilotuna, temizlikçisinden hava kontrolörüne kadar tüm personeli insanüstü bir eforla çalışmakta, gerek yarım saat rötar yapsa zikmediği kafa bırakmayan vatandaşlarımız gerekse güç sahipleri tarafından hadi hadi hadi diye sıkıştırılmaktadır.

    haliyle bu havalimanında en çok pegasus'un uçağı olduğu için en kritik konular da onların başına gelmektedir... iktidarın medyasının işareti ile pegasus havayollarını bitirmek için işaret bekleyen yandaş troller ve gerizekalı yolculara ise sözüm, rakipsiz kalınca thy ebenizin götüne 1000 liraya adana bileti sokunca anlarsınız hanyayı konya'yı...

    hayır şu anda tüm kamuoyu pegasus'u batırmak için canla başla çalışıyor da, bilin yani...
  • az önce cnn'e bağlanan bahadır isimli eski savaş pilotu, hem sunucuyu gömmüş ( suçlu arayan sorular sormayın diyerek) hem de ülkede "proje üstüne proje yapılması yerine işlemeyen, düzgün çalışmayan şeyleri düzeltelim , depremi var bu ülkenin bir sürü sorunu var" derken , sunucu semiha şahin tarafından susturulup teşekkür edilip yayından alınmıştır. yazıklar olsun

    edit: pilot bahadır altan
  • sosyal medyada aptal aptal yorumlar okuyorum ve sinirlerim bozuluyor. herkesin her konuda fikri var, herkes ordinaryüs profesör...

    öncelikle ay ambulans gelememiş mi, ay sağlıkçı yok mu diye hem sağlıkçılara, hem kurtarma ekiplerine, hem de havayolu hizmetlerine çakmak isteyenlere bir izahat verelim.

    ilk yardımın ilk kuralı önce kendi güvenliğinizi, sonra ortam güvenliğini ve yaralıların güvenliğini sağlamaktır. ortada bir uçak kazası var. video görüntülerinden de anlaşıldığı üzere motorların bazılarında alevler mevcut. bildiğiniz gibi uçaklar bir araçtan çok daha fazla miktarda yakıt alıyor. 3’e bölünmüş bir uçakta yakıt sızma olması mümkün. ortamda yangın da var mı? var. yakıt ile ateşin birbirine değmesine bile gerek yok. yakıt depo içinde de, sızma sonrasında da hem sıvı hem de gaz şeklinde bulunabilir. yani ortamdaki akaryakıtın yaydığı, sizin kokusunu alabildiğiniz gaz halindeki yakıtın parlama ve patlama yapma riski var.

    demek ki neymiş? ortamda ilk yardımın yapılabileceği güvenli bir durum söz konusu değilmiş. bu durumda ne yapmak gerekir. yaralıları ve diğer kazazedeleri; daha fazla yaralanma veyahut ölüm tehlikesinin bulunduğu bir ortamdan ivedilikle uzaklaştırması gerekiyor. ilk yardımda gerekirse bir yaralıyı sırtına alarak, gerekirse el arabasına koyarak tehlikeli alandan uzaklaştırmalısın. 177 kişinin 6 mürettabatın olduğu bir kazada tahliye işleminin yapılabilmesi için her türlü araç seferber edilir. bu otobüs olabilir, araba olabilir, vs. yanılıyorsam düzeltsin bilenler, uçak kazalarında en az 200 metre uzağa alınması gerekiyor insanların öncelikle.

    şimdi ambulans ve sağlıkçı kısmına gelelim. 185 kişi içinde ağır yaralılar, hafif yaralılar ve görünürde yarası bulunmayan kazazedeler olabilir. olay yerine önce ulaşan sağlık ekipleri tüm kazazedelerin genel durum kontrolünü ve triajını yapar. triaj yaralıların hayati tehlikesine göre yapılır. hayatını kaybetme riski olan hastalara öncelikli müdahale yapılır. muhakkak olay yerine kurtarma ve ambulans ekipleri gelmiştir fakat bu ekiplerin önceliği hayati tehlikesi bulunan kazazedelerdir.

    her hastayı ambulansa alamazsınız. 185 kişiye, 185 ambulans yollayamazsınız. bu zaten kaotik olan bir ortamı daha da karmaşıklaştırır. tahliyeyi imkansız hale getirir. acil müdahale ve hastaneye nakledilmesi gereken hasta sayısı kadar araç yollanır. bu uçak kazası da olsa, trafik kazası da olsa bu şekilde yapılır.

    otobüsteki bazı yolcularda burun ve ağız bölgesinde kanama mevcut. iç kanama, kafa travması riski var mı? olabilir. ama uçak kazasının yaşandığı alanda bunu tespit edemezsiniz. zamana karşı yarışıyorsunuz. yaralıların bilincini kontrol ettiniz; sorularınızı sordunuz. şok veya başka bir bulgu yoksa kaza alanından uzaklaştırarak terminal içinde daha detaylı bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz.

    çökmüş bir binadan da insan çıkarırken doktoru, hemşireyi; çok istisnai durumlar haricinde göçüğün içine göndermezsiniz, öncelikle dışarı çıkarır ortamdan uzaklaştırırsınız.

    bu nedenle her elinize geçen imkanda sağlık çalışanlarına, ambulansçılara, kurtarma ekiplerine sallamaktan vazgeçin. inanın zaten çok zorlu bir görev; gece rüyalarınızda kopmuş organlar, ölü bedenler görüp kanter içinde uyanırsınız. bırakın herkes kendi işini layığıyla yapmaya çalışsın. yapmayanı hep birlikte eleştirelim ama bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak değil...
  • 5 saniyelik görüntüden yaralıların otobüslerle taşınmasını eleştiren yazarları biraz düşünmeye davet ediyorum.

    uçakta yaklaşık 183 kişi var. 50, 60 kadar yaralı olduğu söyleniyor. uçak parçalanmış, insanlar can havliyle kendilerini dışarı atmışlar, dışarısı soğuk ve yağmurlu, ayrıca yangın tehlikesi var. ilk olarak naparsınız? 60 tane ambulans gelmesini bekleyip yolcuları dışarıda, soğuk ve tehlikeli bir ortamda mı bekletirsiniz, yoksa otobüs gönderip bu yaralıları ambulansların daha hızlı alabilecekleri terminal bölgesine mi sevk edersiniz?

    eleştirmek de zeka işi bence.

    edit: imla.
hesabın var mı? giriş yap