• hepsi ortadoğu'da toplanıyor kardeşim.
  • önce toprağa karışıyor, toprak oluyor. sonra sularla birlikte bir çiçeğin bedenine yürüyor. sonra o çiçeğe bir arı konuyor. sonra o çiçeği koparıp sevgiline veriyorsun. işte o zaman her şey boka sarıyor.

    buna da bokdöngüsü deniyor.
  • tabi ki denizlere ve bir kısmı toprağa azot ve karbon döngüsüne katılıyor. saprofitler tarafından ayrıştırılıyor.
  • aslında okyanuslara gidiyor. peki okyanus, deniz yoksa? göle, nehire gidiyor.
    sifonu çektiğinizde giden tuvalet kağıtlarınız, dışkınız, çişiniz ve bulaşık suyunuz, lavaboya attığınız yemek artığı, ekmek kırıntısı, yağların tamamı aynı giderden şehir hattına bağlanmaktadır. bazı giderler bir tır kadar geniştir. bu giderler şehir içinde toplanıp insanlık için ve çevre için sorun oluşturmayacak şekilde ilaçlanıp, arıtılmaktadır.

    yani bokumuz, püsürümüz olduğu gibi kalmıyor. temizleniyor. bu da kimyasallarla mümkün. sonrasında kalan sular denizlere, göllere, okyanuslara dökülüyor. eğer yeterince arıtılmadan atılırsa da su kirliliği yaratıyor.

    yeterince gider arıtarak içme suyu elde eden ülkeler bile mevcuttur. özellikle avustralya ve singapur gibi yerler bu konuda dünya sağlık örgütü verilerinden bile daha sağlıklı su üretmektedir ve tıpkı çöpteki geri dönüşüm gibi bokta da geri dönüşümün kralını becermektedir.

    köy gibi yerlerde ise kepçeyle devasa çukurlar kazılıp giderler yapılmaktadır. zamanla dolan giderleri ise belediye veya ilçe araçları almaktadır. özellikle 3000-4000 nüfus ancak kasaba-mahalle diye geçen şehirden uzak bölgelerde kesinlikle bir akıntıya karışmaktadır ve bu kesinlikle arıtılıp, temizlenmeden aşırı zararlıdır.

    sözümona bazı çaylar bolca tuvalet gideri barındırmakta olup insanoğlu için epey zararlıdır. bu giderlerin temizlenmesi, arıtılması ekstra önem taşır (bkz: porsuk çayı) günümüz porsuk çayına baktığımızda temizlenmiş bir çay görünmektedir. istenirse bu porsuk çayı sağlam bir arıtma ile içilebilir su bile yapılabilmektedir.

    (bkz: newater) singapur
    (bkz: wcrwr) avustralya, queensland
    (bkz: grs) california, usa
  • bu konuda sivas'ta ciddi sempozyumlar düzenlenmektedir. geçtiğimiz yıllarda "nereye sıçacaklar" konulu konferansta gelecek yıllarda insanları bekleyen tehlikeler belirtildi.
  • 8 milyar insanın inorganik çöp ve atıklarının gittiği yer için daha fazla endişelendiğim için cevabını düşünecek vakit bulamadığım bir soru.
  • (bkz: karbon döngüsü)
    (bkz: azot döngüsü)
    (bkz: ekosistem)
    tanım yerine bakınız verdim uzatmadan bir kaç kelam edeceğim. yukarıda avelin biri “hiç bilgisi olmayan biri bile bunu internete yazarak öğrenebilir” benzeri bir şeyler söylemiş. ben böyle bir mallık görmedim. burası neresi kardeşim ? bu sözlük neden var ? adam bilgi paylaşımına yol açma potansiyeline sahip bir başlık açmış git ötedeki bomboş magazin, spor ya da troll başlıklarında saçmala bence sen.
  • öğrencilik yıllarımda greenpeace ve wwf'de bir süre çalışmıştım. bildiğim kadarıyla birkaç şey yazmak isterim. nükleer ve ağır kimyasal atıklar hariç dünya üzerindeki tüm atıklar okyanuslara gider. direk olarak atılmasa da eninde sonunda okyanusa ulaşır. birkaç örnek vermek gerekirse;

    caribbian plastic ısland
    plastic ocean
    pacific garbage patch bigger than mexico
    great pacific garbage patch 3 times bigger than france

    bu plastiklerin hepsi aslında yolculuğuna çok uzak noktalardan başladılar. ama okyanus akıntılarından dolayı büyük çoğunluğunun birleştiği yer pasifik okyanusundaki belli lokasyonlar. artık atıklar öyle bir noktaya geldiki fransa'dan bile 3 kat daha büyük adalar oluşturdular. wwf ye göre 50 yıl içinde okyanusta bulunan plastiklerin sayısı balıkların sayısından fazla olacak.

    organik atıklarla beraber diğer tüm atıklarınız isterse yolculuğa okyanuslardan binlerce kilometre uzakta bir karada başlasın farketmez, en sonunda gideceği yer okyanustur.

    camlara gelelim. her ne kadar güzel görünsede kaliforniya'daki bu sahil, insanların on yıllar içinde oluşturdukları atıklardan meydana geliyor.
    glass beach california

    birazda boktan konuları konuşalım ve insanların organik atıklarına değinelim.
    kanalizasyon vasıtasıyla yer altındaki haznelere giden atıksular bölümlenmiş kanal havuzlarına aktarılır ve burada bir yolculuğa başlarlar. zamanla dışkılar ve çöpler dibe çöker, parçalanır ta ki ince kum taneleri haline glene kadar (çöpler için geçerli değil onlar genellikle önceden ayrıştırılır). bu bok kumları da pompalar vasıtasıyla bir bant sistemine aktarılır ve kamyonlar aracılığyla çöplüklere taşınır. ama bu önemsizdir. bokunuzu ve sidiğinizi ister çöplüğe taşıyın ister yerin 100 metre altında gömün. ya yeryüzü koşulları nedeniyle ya da yeraltı suları vasıtasıyla er geç son durağı okyanus olacaktır.
  • 8 milyar insanı bilmem de reisçiler sıçtığını kurutup kışa saklıyorlar.

    (bkz: tezek yakarız)
hesabın var mı? giriş yap