• cephe kavraminin olmadigi, dusmanin ordu yerine - ordunun temsil ettigi tum halk toplulugu olarak belirlendigi, yayilmaci ulkelere karsi uygulanabilecek en makul savas taktigi olarak algilanan tür. zira, nato, bm gibi amerika-israil-ingiltire ve cogu avrupa birligi ulkesinin desteklidigi organizasyonlar, kendi varliklarina tehdit olusturabilecek bu tür bir savasi yürüten-benimseyen kuvvetlere karsi, "baris mudahalesi" ve "terorizme karsi savas" maskesi altinda, yaptirimlar uygulamak niyetiyle, "terorist" yaftasini yapistirip soykirima varan mudaheleler gerceklestirmektedirler.

    en son teknoloji ile donanmis israil ordusunu karsi, tas-sapan ve soparlarla intifadayi surduren, soylence olmus filistin halkinin mucadelesine, destek cikan hamas, islami cihad ve el aksa sehitleri gibi olusumlar, asimetrik savasin basarili uygulayicilari olarak gosterilebilir.

    ayrica, asrin orgutu el kaide (bin ladin)'in gerceklestirdigi soylenen 11 eylül 2001de ki eylem, yine bu tur savasin etkin orneklerindendir.

    duzenli ordulara karsi, tanimlamayan hatta kimi zaman bilinmeyen guclerin yuruttugu savas.

    (bkz: dogrudan eylem)(bkz: intihar komandosu)
    (bkz: gerilla taktigi)
  • en basit anlamda, güçlü devlet (veya devletler, koalisyonlar, vs) ile zayıf devletler (bazı durumda örgütler, kabileler de dahil) arasındaki savaş demektir.

    birçok akademik araştırmaya konu olan asimetrik savaşlar teorisine ilişkin, alanındaki en saygın dergilerden biri olan international security'de yayınlanan bir makale çok ilginç bulgular içeriyor. buna göre, son ikiyüz yılda yapılan savaşların %70'ini güçlü devletler kazanmış, fakat son elli yılda yapılan savaşlar incelendiğinde ise; dengenin güçlü devletler alehine değişmekte olduğu, nitekim, bunların %55'inin zayıf tarafın zaferiyle bittiği anlaşılıyor.

    sözkonusu makalede asimetrik savaşlara ilişkin kimi gözlemler şöyle özetlenmiş:

    - doğrudan saldırıya karşı doğrudan savunma halinde güçlü devlet rahat kazanıyor. yani topla tüfekle girişilen bir saldırıya yine silahlarla karşılık verildiği durumda doğal olarak fiziki imkanları daha fazla olan mücadeleyi kazanıyor. bunda anormal bişi yok.

    - doğrudan saldırıya karşı dolaylı savunmanın yani top tüfek yerine terör, sokak savaşı vs yollarla cevap vermenin önemli ölçüde başarı şansı var.

    - dolaylı savunma uygulayan zayıf tarafa karşı güçlü tarafın da dolaylı saldırı (sivil hedeflere karşı da saldırıyı içeren yıldırma politikası) yolunu benimsemesi gerekiyor, fakat güçlü tarafın demokratik bir ülke olması durumunda bu tür bir savaşı gerek kendi kamuoyuna gerekse dünya kamuoyuna karşı uzun süre sürdürememesi nedeniyle yine zayıf tarafın savaşı kazanması, vietnam örneğinde de olduğu üzere gayet sözkonusu.

    sonuçta şöyle bir tabloyla özetlemek gerekirse:

    ......................................doğrudan saldırı................dolaylı saldırı........

    doğrudan savunma--> güçlü devlet kazanır..........zayıf devlet kazanır

    dolaylı savunma------> zayıf devlet kazanır...........güçlü devlet kazanır

    .
  • ana ilkesi belirsizlik ve beklenmezlik'dir. yani ne zaman, nerede, nasıl vuracağı bilinmez. bunun için asimetrik savaş uygulayan düşman kuvvetlerinin bu özellikleri güçlü istihbarat ile yok edilmeye çalışılır. ancak yine de belirsizlik ve beklenmezliğin önüne kolay kolay geçilemez. böyle düşmana karşı yine asimetrik yöntemler uygulamak gerekir. yani sizin yapacaklarınız da belirsiz ve beklenmedik şekilde olmalıdır. atıyorum, ırak'ın kuzeyine operasyon yapacaksanız bunu bağıra bağıra, haber vere vere yapmamalısınız. yoksa düşman buhar olur uçar, sen de ellerim bomboş şarkısını söylersin.
  • halk desteği alan ve yerli işbirlikçileri yoğun olan bölgelerde, devletin meseleyi askeri açıdan çözebilmesi için kullanılması elzem olan konsept.

    devletin kanunlarına ve bürokratların iznine bağlı şekilde yönetilen ordunun terör sorununu çözmesini beklemek büyük saflık olur. karşınızda sürekli yer değiştiren ve yerel halktan destek alan mobil birlikler varken, sabit karakollarda ancak savunma verebilirsiniz.

    kontrgerillanın diğer önemiyse, doğu'da pkk ile işbirlikçi halkın bir kısmının ortak beslendiği uyuşturucu ve diğer kaçakçılık sorunlarına mobil çözümler üretebilme kabiliyetidir. sürekli sahada olan bu birlikler, zengin istihbarat bilgileriyle ordu ve emniyeti de besleyip, önlem alınmasına neden olacaktır.

    jitem gibi kontrol dışına çıkmadığı sürece, ister kabul edin yada etmeyin gayrinizami harp doğu'da bir gerekliliktir.

    karakollara hapsolur insiyatifi örgüte bırakırsanız, personelinizin cesetlerini şehir merkezlerinden toplarsınız.

    (bkz: 25 ekim 2014 yüksekova'daki silahlı saldırı)

    ace* komutanın da dediği gibi 'bu iş dağlarda başladı, dağlarda bitecektir'...
  • yakın tarihe damgasını vuran ve ilerleyen zaman içinde varlığını daha da pekiştirme eğiliminde olan çatışma tipi.

    terör veya terörizm kavramının uzmanları tarafından üzerinde uzlaşılabilen tek bir mutlak tanımı olmadığı gibi asimetrik savaş olarak adlandırılan çatışma türünün de yalın olarak ifade edilebilecek veya basite indirgenebilecek kalıpsal bir tanımı yoktur. asimetrik savaş, kendini icra eden aktörlerin statüsü, pozisyonu ve kullanım yöntemleri açısından farklı dinamik ve parametreler üzerinden yorumlanabilir. asimetrik savaşlar için kullanılabilecek tek yalın tabir alışagelmiş konvansiyonel çatışma yöntemlerine aykırı bir çatışma doğası barındırdığıdır.

    asimetrik savaşlar için statü, güç unsuru ve sonuca ulaşma yöntemi açısından üç farklı tanım geliştirilebilir.

    tanım 1: asimetrik savaş, birbirine denk statüde olamayan yani konvansiyonel olan ile konvansiyonel olmayan iki veya daha çok güç unsuru arasında var olan çatışma şeklidir.

    tanım 2: asimetrik savaş, birbirleri ile denk güç pozisyonunda olmayan iki veya daha fazla güç unsuru arasında var olan çatışma şeklidir.

    tanım 3: asimetrik savaş, mücadelede meşru sonuç alma yöntemleri kullanan aktörler ile meşru olmayan sonuç alma yöntemleri kullanan aktörler arasındaki çatışma şeklidir.

    asimetrik savaş doğası gereği sonuca ulaşmak için klasik çatışma formatlarına aykırı hareket etme halidir ve üzerine yakıştırılabilecek en yalın yaklaşım klasik çatışma formundan farklı dinamiklere sahip olan bir çatışma türü olduğudur.

    asimetrik savaş çok bilinenin aksine sadece terör örgütleri, illegal şebekeler veya de facto oluşumlar tarafından icra edilmez. devletlerde çeşitli menfaat alanlarında bir sonuca ulaşma yöntemi olarak asimetrik savaşı kullanabilir. bir çatışmanın asimetrik savaş olup olmadığını belirlemenin en sağlam yolu ilgili çatışmada asimetrik yani alışagelmiş olmayan dinamiklerin var olup olmadığının saptanmasıdır.

    klasik ya da konvansiyonel savaş dönemi artık geri planda kalmıştır. zaman artık asimetrik savaş ve onun çocuğu olan hibrit savaş dönemidir.
  • "biz yaptığımızda özgürlük savaşı, onlar yaptığında terörizm."
    (abd nikaragua büyük elçisi 1983)

    asimetrik denilse bile yanına savaş kelimesini yakıştıramadığım yeni çağın sömürge uslubu.
  • eşitsiz tarafların savaşı da denebilir.
  • isimleri degisse de savasin kalıcılıgını hatirlatan terimlerden biri.
    bed asla necabet mi verir hic uniforma..
    (bkz: essek yine essektir)
    (bkz: simetrik savas)
  • insanoğlunun birbiriyle savaşmaya başlamasından beri var olan asimetrik savaş, kavram olarak özellikle 11 eylül terörü* ve ortadoğu’daki israil – filistin sorunuyla daha çok kullanılmaya başladı. asimetrik savaş, değişik şekillerde tarif edilebilirse de kısaca daha zayıf bir ordunun veya topluluğun daha güçlü bir orduya karşı yürüttüğü rastgele/belirsiz mücadele olarak tanımlanabilir.

    asimetrik savaş denildiğinde;

    - tarafların nicelik bakımından büyük ölçüde eşitsizliği veya,
    - teknolojik olarak, yani nitelik açısından tarafların eşitsizliğinin söz konusu olduğu,
    - taraflardan birinin yeri belliyken, diğerinin yerinin belli olmadığı(cephesi olmayan savaş) ve zayıf tarafın hangi vasıtalarla vuracağının önceden kestirilemediği ,
    - tarafların birinin nitelik veya niceliksel eksikliğinden dolayı savaş hukukuna uygun davranmadığı,
    - taraflardan birinin diğerinin zayıf noktasına yukarıdaki tanımlamalardan doğan unsurlar nedeni veya bunların birini veya birkaçını göz önüne alarak saldırdığı,
    - taraflar arasında simetrik ve eşitlik durumunun eksik olması veya ortadan kalkması durumunda ortaya çıkan,
    - topyekun ve düşük yoğunluklu* olarak tanımlanan klasik savaş yöntemlerinin dışındaki mücadele türleri anlaşılır. ve nihayet çok basit anlamda da gerilla savaşı, terörist saldırı ve tedhiş olarak da tanımlanabilecek durumlarda da asimetrik savaş söz konusu olmaktadır.

    ....

    ....

    asimetrik savaşta başarinin gerektirdikleri

    asimetrik tehditle karşılaşan güçlü taraf, bunu alt etmek için esnek olmalı, zaman açısından çok kısa sürede harekete geçebilmeli, hatta gizli ve yasa dışı olarak yorumlanabilecek operasyonlar yürüterek tehlikeyi, tehdit gelişmeden ve eylem aşamasına geçmeden önlemelidir. yasal yollarla, karar alma organlarının bürokratik yaklaşımlarıyla çözüme ulaşmak, günümüz dünyasının hareketli koşullarında çoğunlukla her bir dakikası kıymetli olan zamanın israfına sebep olup, geniş halk kitlelerinin zarar görmesiyle sonuçlanabilecek olaylara neden olabilir. ayrıca hızlıca gerçekleştirilecek, tehdit henüz ortaya çıkmadan çok önce alınan tedbir şeklindeki önleyici(preventive) veya tehdit belirmişken girişilen önalıcı(preemptive) bir saldırı, düşmanın savunan tarafa verebileceği zararın özellikle psikolojik etkilerinin yayılmasını engelleyeceği ve düşmanda moral çöküşü yaratacağı nedeniyle çok önemlidir.

    asimetrik savaşta oyun teorisi kurallarının da işlerlik kazanacağı unutulmamalıdır. kural dışı, plansız ve öngörülemez biçimde hareket eden düşmanın değişik düşünüp, örgütlenebileceği dikkate alınarak, onun düşünceleri önceden tahminle, plan ve eylemlerinden bir adım daha önde olmak koşulu sağlanarak ve onun zayıf yönlerini tespit ederek güçlerin bu yönde yoğunlaştırılması önemlidir. bunun için de gelişmiş bir istihbarat ve hareket esnekliği ile taktik ve stratejik olanakların sağlanması gerekmektedir.

    devamı :http://www.tusam.net/makaleler.asp?id=154&sayfa=37
  • fehim taştekin yazısında insansız deniz araçlarından bahisle, güzel bir örneğini vermiş: "amerikalılar en fazla 10 bin dolara mal olan bu araçlara 4 milyon dolarlık füzelerle yanıt veriyor. asimetri böyle bir şey sanırım. donanma güçleri kızıldeniz ve aden’de konuşlandığından beri 6 amerikan ve ingiliz ticaret gemisi vuruldu. devasa savaş gücü ile sonuçlar arasındaki ilişki orantısız"
hesabın var mı? giriş yap