• (1949 fatsa), ankara üniversitesi dil ve tarih coğrafya fakültesi rus dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. ankara radyosu korosunda çalıştı, gazetecilik yaptı. rusça’dan yaptığı çevirileri var. şiir kitapları; mayıs (1979), burada günışığı türk (1996), deniz ve ten (1998).
  • 5 ekim 2005 tarihinde aramızdan ayrılan değerli şair ağabey.

    bir gazete kupüründen: "şair azer yaran hayatını kaybetti". türk şiirinin çok yönlü seslerinden azer yaran, prostat kanserine yenildi. 1949'da fatsa'da doğan yaran, 1972'de ankara dil ve tarih-coğrafya fakültesi rus dili ve edebiyatı bölümü'nü bitirdi. 1970'de trt'nin düzenlediği ses ve yetenek sınavlarından geçerek kurumun çoksesli topluluğunda şarkı söylemeye başlayan yaran, 1974'te trt muhabiri oldu, dış yayınlar muhabiri olarak çalıştı. reklam, ansiklopedi, basın çevirmenliği de yapan yaran'ın şiirleri 1976'da cemal süreya yönetimindeki türkiye yazıları ve oluşum dergilerinde yayımlanmaya başlandı.
  • "şair ölmüş/ yas denizi ışıldıyor/ bir yaşam dizesine gömün onu/ şair ölmüş toprağa gazel düştü/ bir güz türküsüne gömün onu."

    kaynak: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=168022
  • sergey yesenin'in birçok şiirini türkçeye kazandırmış şair, çevirmen.
  • birkaç dakika önce akrabam olduğunu öğrendiğim çevirmen, yazar, şair, müzisyen... trt'nin çoksesli korosunda bas ses olarak yer almıştır. hakkında anlatılanlara göre yalnızlık dolu bir ömür geçirmiş. fatsa'da bulunan korucuk köyü'ndeki evinde odaya kapanıp saatlerce yazarmış. son zamanlarında kimseyi görmek istemeden bütün zamanını odasında tek başına geçirmeye başlar olmuş ve 2005'te de aramızdan ayrılmış.
hesabın var mı? giriş yap