• içlerinde fransız gizli servisi* çalışanı langelot adlı bir teğmenin maceralarını teğmen x* adı altında konu alan bir dizi kitabı da bulunan, yeşil kenarlı kitaplar yayınlamış olan yayınevi.
    (bkz: langelot/1)
  • 1974 yilinda altin tabagi basan yayin evi
    (bkz: altin tabak)
  • 80'lerin başında çocuk olup da okumayı seven bir neslin asla unutamayacağı, 9 ince ciltlik çocuklara yönelik bilgi ve genel kültür kaynağı muhteşem bir ansiklopedik seriyi türkçeye çevirip basan yayınevi.
    sözkonusu serinin cilteri ayrı ayrı isimler taşırdı, hatırlayabildiklerimin isimleri:
    neden niçin
    bu nedir
    bu nasıl çalışır
    ne nerededir
    kim kimdir
    bugün ne oldu
    söyle nasıl
  • ara ara buldugumda 2. el kitaplarini aldigim yayinevi acaba burayi kuranlar kitap cikaranlar su anda ne yapmaktadir. cok ilginc ve guzel kitaplari bilimkurgu camiamiza kattiklari icin saygiyla aniyorum (bkz: uzayda dehset tora)
  • hem ansiklopedileri hem de çocuk kitapları serisi ile "yayınevi" kavramının zihnimde oluşmasını sağlayan kuruluş. milliyet çocuk kitapları ise klasik çocuk kitaplarını basardı. bir de altın kitaplar jules verne'leri.

    baskan yayınlarının karton kapak ve çocuk ergonomisine uygun büyüklükteki kitaplarını seri olarak tamamlayabilmek için çok uğraştığımı, kitapların arka sayfalarında yer alan, "yayınevimizce basılan diğer kitaplar" gibi bir adı olan listeyi uzun uzun gözden geçirip içinden kitap seçmeye çalıştığımı hatırlıyorum.
  • "ne olacağım" vardı bir de seride...en sevdiğim cildi oydu...olmak istediğim meslekleri listeler, her mesleğe notlar verirdim...resmi hoşuma gidenlere daha çok puan verirdim..mesela çiçekçi...çok güzel bir çiçekçi kız vardı resimde..büyüyünce öyle güzel bir kız olacağımı düşünen benden hep yüksek puan almıştır çiçekçilik...
  • çocukken birçok kitabını defalarca okuduğum ve kitap okumaktan haz almamı sağlayan yayınevi. "bir kahraman doğuyor", "altın kol" ve "şövalye ferrand" diye jeanne d'arc sonrası fransa'sında geçen bir şövalye romanı üçlemesi vardı. defalarca, ezberlermişçesine, okumuştum...
  • harikulade ansiklopedi serisinin bir başka ozelliği de , kalın kabartmalı kapakların üzerine bir dosya kagidi koyup kursun kalem ile tarama yaparak kapak üzerindeki figürlerin kağıda geçirilebilmesi idi.
  • çocukluğumu içine gömüp rafa kaldırdığım 9 kısım, tekmili birden bir ansiklopedi setine sahip yayınevi. favorim her zaman "ne olacağım"dan meslek seçmek olmuştu.. mesleklerin yarısından fazlası günümüz için (ya da türkiye için) hiç bir şey ifade etmeyen tırt şeylerdi ****** * ama resimlere bakarak, altındaki işaretlerin anlamlarını bularak geçirdiğim o saatlerdeki mutlululuğu bana sonraları ne bir meydan larousse verdi, ne de bir ana britanica. bu ansiklopedilerle büyüyen çocukların hayal dünyasının ve iç huzurunun her zaman "na böyle" olması tesadüf değildir bu yüzden. bugün türkiye'de 25 yaş civarındaki ahmetler, ayşeler çocukluklarını toz pembe hatırlıyorsa bunu baskan yayınları'na borçludur. mübalağa yok efendim, ironi hiç yok. gönül bağı var, sevgi var.
hesabın var mı? giriş yap