hesabın var mı? giriş yap

  • az once gelen email. nijerya'da cekilen bir piyangodan kazanmisim. hemen arzu ettikleri gibi tum kisisel bilgilerimi, banka hesap ve kredi karti numaralarimi gonderdim. umarim parayi yatirmalari fazla uzun surmez. cok mutluyum.

  • yarın genel seçim olsa oyunuzu hangi siyasi partiye vereceksiniz?
    kararsızlar dağıtılmadan önce
    ak parti %26,8
    chp %24,7
    iyi parti %17,7
    hdp %7,7
    mhp %6,1
    deva %2,7
    gelecek %2,7
    zafer %1,9
    btp %1,4
    yrp %1
    saadet %0,8
    hüdapar %0,8
    dp %0,5
    tdp %0,3
    bbp %0,3
    memleket %0,2
    diğer %0,4
    kararsız / cevap yok %4

    kararsızlar dağıtıldıktan sonra
    ak parti %27,8
    chp %25,7
    iyi parti %18,4
    hdp %7,8
    mhp %6,3
    deva %2,9
    gelecek %2,9
    zafer %2
    btp %1,4
    yrp %1,1
    saadet %0,9
    hüdapar %0,9
    dp %0,5
    tdp %0,4
    bbp %0,3
    memleket %0,2
    diğer %0,5

    cumhur ittifakı (ak parti, mhp, bbp) = %34,4
    millet ittifakı (chp, iyi parti, saadet, dp) = %45,5
    altılı masa = %51,3

    araştırma 5750 kişi işe gerçekleştirilmiştir.
    kaynak: flash haber tv canlı yayını
    kararsız dağıtılmadan önce
    kararsızlar dağıtıldıktan sonra
    televizyon kanalında grafikleri çok küçük paylaştıkları için sayılar nerdeyse okunmayacak kadar küçük, araştırma şirketi kendi twitter adresinde anketi paylaştığında kaynak güncellenecek.

    mehmet ali kulat canlı yayında temmuz ayı anketini tamamladıklarını iyi parti'nin %19'un biraz üstüne çıktığını söyledi.

    bu pazar seçim olsa ekşisözlük kullanıcıları hangi partiye oy verecek? anketi
    cumhurbaşkanlığı 1. turunda ekşisözlük kullanıcıları kime oy verecek? anketi

    edit: hdp oyuna çok takılanlar olmuş anket şirketinin sahibi anketlerini değerlendirdiği her konuşmada büyükşehirlerde yaşayan %2'lik hdpli seçmenin çekindiği için kendisini akp içinde kamufle ettiğini söylüyor. bu durum kendi anketlerinde ancak seçime 1-2 ay kaldığında değişiyormuş. dolayısıyla mak'ın anketlerinde akp'den %2 eksiltip hdp'ye ekleyerek doğru oy oranlarına ulaşabilirsiniz. seçim barajı %7'ye düşmüşken kimse hdp'nin uçup kaçacağını da zannetmesin baraj geçilsin diye verilen emanet sosyal demokrat seçmen oyları chp, iyi parti ve deva arasında dağılacaktır.

    yazın meyve sebze ucuz olur ve turizm gelirleri ile dolar kurunun baskılanma imkanı vardır. sonbahara geldiğimizde gıda fiyatları arttığında kış geldiğinde enerji fiyatları arttığında siz akp'nin oyunu o zaman görün. gerçi o zaman da bunca şey oldu akp hala nasıl barajı geçebiliyor? hala %15 oy veren kitle kim? muhalefet niye bunları ikna edemiyor diye söylenip durursunuz.

    2023 seçimlerinden sonra vatandaşlar

  • al shaya grubuna ait olmasına rağmen müşterilerine yapılan zorbalık tabi ki toplumsal yaşam tarzına müdahale etmek amacıyla yapılıyor.

    hiç bir şekilde gazze'de yaşanan zulümle alakası yok konunun.

    şanslılar ki hukuk ve adaletin olmadığı, güçlünün güçsüze her türlü kötülüğü yapabileceği türkiye'deler. siyasal iktidarın tabi ki umrunda değil, oy çıkmaz buradan.

  • son zamanların en popüler konusu. ''türkiye üretim ekonomisine geçmeli'' doğru bir tespit fakat üretim ekonomisine geçmek ne yazık ki çok zor.

    türkiye'nin ekonomik düzeni ne yazık ki devamlı enflasyon üreten bir sistem;enflasyon, piyasada ürünlerden daha fazla para olmasını ifade eder, bu sorun iki şekilde çözülür ya piyasadaki fazla para piyasadan çekilir/çektirilir ya da piyasadaki fazla paranın karşılığı olacak kadar piyasaya ürün sürülür. üretim ekonomisine geçmek ikinci yöntemdir.

    peki türkiye'de enflasyonun devamlı sorun olmasını engelleyecek kadar üretimin rakamsal kaşlığı nedir? yüzlerce milyar dolarlık ürün ! bu kadar büyük bir meblağın üretimi için gereken yatırım nedir? en azından trilyon dolar !(bunun markalaşması, kalite vs. de var, onları hiç saymıyorum.)

    peki biz bu trilyon dolar ile ifade edilen üretime nasıl ulaşabiliriz.

    1. doğrudan yatırım: türkiye'ye en iyi zamanında yıllık 25-30 milyar dolar doğrudan yatırım geldi, şu an ise bu oran yarı yarıya düşmüş durumda. bizim en iyi zamanımızdaki rakamlarla bile bu sorunu doğrudan dış yatırımlar ile çözmek mümkün değil.

    2. yerli finansman: türkiye'de tasarruf oranları %12-13(yakın zamanda değişmişse bankacı arkadaşlar bilgi versin düzelteyim.) bizden zengin ya da fakir ülkelere göre çok çok az, bu rakamlarla çok daha küçük ihtiyaçlar bile karşılanamaz, trilyon dolarlık yatırım ise sadece hayal... bizim tasarrufumuzun az olmasıyla beraber ,tasarruf alışkanlığımız yüzünden yerli sermaye ile yatırım yapma ihtimali tasarruf oranımıza göre bile az çünkü yerli yatırımcı uzun vadeli tasarruf yapmıyor, aylık yatırım yapıyor, bir yatırımı finanse edebilmek için 10 yıl gibi vadeli kredilere ihtiyaç vardır. geriye kalıyor yabancı finansman(dış borç)

    3. dış borç: türkiye'de uzun vadeli krediler ne yazık ki hep yabancı finansman(yerli banka ile olsa bile banka yabancıdan borçlanmak zorunda kalıyor) ile sağlanıyor, türk ekonomisinin dış borç kapasitesi yıllık milli hasılanın %50'si civarında bu oranın ne zaman üzerine çıkarsak ekonomide sorunlar baş gösteriyor ve bu borçlanma kapasitesi de ne yazık ki üretim ekonomisine geçmemiz için gereken sermayeye göre çok az.

    bunlar olmayınca da enflasyon sorunu para politikası ile çözülmeye çalışıyor ama onun da önünde demografi problemi var. link

    peki bir finansman sorunu çözülse türkiye üretim ekonomisine geçer mi? hayır mümkün değil çünkü türkiye'nin üretmeme kadar üretememe problemi de var yani para olsa her şeyi üretebilecek kapasitemiz yok, bu da ancak eğitim ile sağlanır o konuda da iyi değiliz. peki eğitim sorunu da çözüldü(5-10 senelik bir süreç ve çok çetrefilli, girdi çok uzun olmasın diye ayrıntıya girmiyorum) o zaman üretim ekonomisine geçer miyiz? hayır çünkü üretim ekonomisine geçmenin birinci adımı bunu istemektir, bizim iş dünyasında ''bir şeyler üretmek isteyen yok''

    iso 500(türkiye'nin en büyük 500 şirketi) içinde geçen sene araştırma ve geliştirmeye harcanan para %0,5 idi(daha önceki senelere göre düşmüş) biz her şeyi bulduğumuz için arama derdimiz yok :) bir de yanlış anlaşılma olmasın iso 500 içinde araştırma ve geliştirmeye para harcayan 254 şirketin ortalama harcaması bu, 246 adet şirketimizin zaten çöpe atacak parası yok. peki bu büyük çabanın sonucu ne? teknoloji yoğunluğuna göre üretilen katma değerin sadece %3-4'ü yüksek teknoloji,(bence fazla bile) düşük teknoloji %60 civarında.

    türkiye'deki mevcut güçlü şirketler bu kafa ile giderse üretim ekonomisine geçmek bir yana mevcut durumumuzu korumak bile bence son derece iyimser.

    ekleme: yazara ait yorumlar yazarın görüşlerini yansıtmakta, kişi ya da kurumların yatırım kararlarını etkilemeyi ya da yönlendirmeyi amaçlamamaktadır.

  • bir ülkede polis suça böyle yaklaşıyorsa, o ülkede gidilebilecek bir mecra kalmamıştır. franz kafka'nın dava'sı bile bu kadar kötümser değildi.

  • çok fazla otobüs geçmiyor olması. gidin bakın bağcılara. 5 dakikada bir otobüs bulursunuz. ama bir tarabyaya, bir nişantaşına gidemezsiniz. iyi ki fakiriz yoksa saatlerce otobüs bekleyecektik asşdlaişsldi.

  • yapilan haksizliga pasif-agresif bi tutumla karsilik verilmis olaydir. motorcu aracina verilen hasarin karsilanmayacagini anladiktan sonra daha fazlasini karsi tarafa vermekten cekinmemistir. hukuk sistemi ve adalet olmayan toplumlarda sikca karsilasilan bir cesit odesme yontemidir.