hesabın var mı? giriş yap

  • yahu bu "can dündar devlet sırlarını ortaya çıkardı" denilen mevzu, can dündar'ın haberinden tam 6 ay önce hollanda parlamentosunda görüşülmüştü.

    kaynak

    ya bu insanlar nasıl dünyadan bu kadar bihaber, mantık muhakeme yürütmekten aciz olurlar cidden anlamıyorum.

    ulan bu nasıl devlet sırrı ki, bütün dünyanın dilinde, parlamentolarında gündem maddesi oluyor?

    rus uçağı düşürüdükten sonra, putin uydu görüntüleri ile destekleyerek, ışid ile yapılan petrol ticaretini ortaya koyuyordu.

    ne biçim sır olm bunlar? sır kelimesinin anlamını yanlış mı biliyorum yoksa?

  • ekim 2016'da ameliyat oldum. 15 yıldir giderek yükselen gözüm ameliyat olduğum sene +5 miyoptu. ilk sene her gün, sonraki seneler azalmakla birlikte asla tamamen ortadan kalkmayan bir göz kuruluğu kaldı bende. ama merak edilecek bir şey yok. yüzünüzü yıkayıp hafif su çarpınca geçiyor. gün içinde bir sorun yok. gözü sıfırladılar, çok memnunum her bakımdan.

  • daha büyük saçmalık olamaz.

    bir defa anayasaya aykırı, mülkiyet hakkını dolaylı yoldan deliyor. yani benim zamanında aldığım ve bir köşeye koyduğum cihazı devlet 1 senedir kullanmıyorsan artık hiç kullanamazsın diyor. yani cihazın hiç bir değeri kalmıyor hurda değeri dışında. yani şununla farkı yok, bir evim var ama 20 senedir öyle duruyor ne ben oturuyorum ne de başkası ve devlet bir kanun çıkartıp diyor ki artık bu evde kimse oturamaz. evin mülkiyeti benim olsa da bir değeri yok.

    ikinci taraftan, kamu yararına aykırı. kullandığım telefon bir sebepten arıza yaparsa tamir süresi boyunca evde tuttuğum bir yedek telefona hattımı takar en azından atanabilirim mesela. şimdi ise gidip bir telefon daha satın almam gerek sırf bunun için. eee amacınız döviz çıkmasın dışarı değil mi, ne anladık bundan.

  • 1879-1882 yılları arasında, yani sultan ii. abdülhamid iktidardayken, sömürgeci devletlerin (fransa ve özellikle ingiltere) mısır'da artan nüfuzuna karşı arapların ayaklanması olayıdır. isyanın önderi arap kökenli arabi paşa (ahmed arabi) olduğu için kendi ismiyle anılır (ama ingilizce kaynaklarda 'urabi revolt olarak geçer).

    mısır, her ne kadar osmanlı devleti hakimiyeti altında olsa da kamu yönetiminde aslında hep ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. hidivlik denilen bir makam tarafından yönetilen bölge bir bakıma özerk bir yapıya sahip olagelmiştir. 19. yüzyıla gelindiğinde, özellikle arnavut kökenli kavalalı mehmet ali paşa hidivliğinde bir modernleşme atılımına girilmiş ve epey mesafe de katetmişlerdir. mısır modernleşmesi osmanlı modernleşmesi (yani tanzimat) ile paralel olmakla birlikte apayrı bir çizgide sürmüştür. yani istanbul'dan bağımsız bir modernleşmedir. o arada ii. mahmut yeniçeri ocağının köküne kibrit suyu dökünce (vaka-i hayriye), bölgede güçlenen mehmet ali paşa ve mahdumları bir ara kütahya'ya kadar gelirler ve ordusuz osmanlı zor zamanlar geçirir, öyle ki bir saltanat değişimi bile konuşulmaya başlanır ama araya giren diğer devletler mehmet ali paşayı durdururlar ve osmanlı hanedanı tahtı korumayı başarır ama mısır iyiden iyiye özerk olur. neyse, uzun hikaye. meraklıları akıllı bakınızlara tıklasınlar.

    1869 yılında süveyş kanalı da açılınca mısır epey zenginleşmeye başlamış, osmanlı ekseninden hemen hemen bağımsız bir hale gelmiştir zaten. tabii bu arada, 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başlarında napolyon öncülüğünde fransız işgal girişimini de unutmamak lazım (napolyon o sırada henüz imparator değil, fransız ordusunda asker). yani sömürgeci devletler mısır'ın öneminin farkındalar ve zaten hazırda bekliyorlar. mısır kendi başına zenginleşmeye başlayınca da alesta bekliyorlar işgal etmek için.

    tabii yerel halk batı etkisinden rahatsız oluyordu o dönem zira her işe karışmaları bir kenara ticarette de adil davranmıyorlardı. batılı ülkeler akdeniz ticareti üzerinde bir tekel kurmaya çalışıyor ve bu tekeli kırabilecek herhangi bir girişimi zorla bastırıyorlardı (aslında bu yüzyıllardır olan bir şeydir. meraklıları emrah safa gürkan'ın sultan'ın korsanları kitabına bakabilirler. burada kısa geçiyorum). hidiv ismail paşa döneminde yükselen milliyetçi ve batı karşıtı hareketlerden hoşlanmayan fransız ve ingilizler, sultan ii. abdülhamid'e görev değişikliği için baskı kurmuşlardı ve 93 harbi sırasında istanbul'u rus işgalinden kurtaran bu iki devletin desteğine muhtaç olan sultan mecburen tevfik paşa'yı yeni hidiv olarak atadı ve film burada koptu.

    genel bir isyan hali başladı ve yaklaşık üç yıl kadar sürdü (aslında tam bir süreklilik yok. zaman zaman artan olaylar silsilesi var). en sonunda bu isyanı bahane eden ingilizler 1882 yılında iskenderiye şehrini bombaladıktan sonra, mısır'ı işgal ettiler ve bir manda yönetimi kurdular (fransa'yla birlikte). mısır hala osmanlı'ya bağlı olsa da bu kağıt üzerinde bir durumdu, fiilen sömürge olmuştu. bu durum 1914'e yani birinci dünya savaşı sonuna kadar sürmüştür. daha sonra da önce 1914-1922 arasında hüküm süren mısır sultanlığı arkasından da 1922-1954 arasında varlığını sürdüren mısır krallığı kurulmuştur. hemen belirtmeliyim ki her iki devletin hanedanları da kavalalı mehmed ali paşanın soyundan gelmedir. zaten modern mısır'ı yaratan adamdır diyebiliriz. etkisi epey büyüktür.

    ayrıca: (bkz: maltız olayı) ve (bkz: tel el kebir savaşı)

  • zorunlu üst edit: bu başlıkta ısrarla amazon prime video içerikleriyle ilgili altyazı, dizi vb. entryler girilmeye devam ediliyor. halbuki bu başlığın prime hizmetinin geneliyle ilgili yorumları içermesi gerekir diye düşünüyorum. sözlük moderasyon ekibinden ricam, dizilerle ilgili entrylerin amazon prime video başlığına taşınması. yardım için ben gönüllüyüm. çünkü o başlığı takip edenler bazı yorumları kaçırıyor.

    ——————————————————————

    adı kutsal bilgi kaynağı olarak geçen ekşi sözlük platformunda, yine bir başlık bir ton saçma ve boş entry ile dolup taşıyor. birbirine laf sokma yarışı, netflix kavgası, "ben aldım hemen abi" yazışmaları arasında insanlar bu bilmediği ve ülkeye yeni gelmiş sistem ile ilgili bilgi almaya çalışıyor.

    ben yine ekşi sözlük yazarlığının asıl gerektirdiği iş olan "bilgi vermek" amacıyla amazon prime sistemini kısaca açıklayayım.

    tanım: amazon'un en muhteşem servisi olan prime servisinin resmi olarak türkiye'ye gelmesidir.

    amazon prime nedir?

    amazon prime, bu sisteme üye olan kullanıcıların, diğer standart kullanıcılardan farklı olacak şekilde premium olarak sunulan ek hizmetlere erişmesini sağlayan ücretli bir abonelik programıdır.

    amazon prime türkiye içeriklerinde ne bulunur?

    1) amazon.com.tr'den satın alınacak bazı ürünlerde aynı gün teslimat:

    - alışveriş sepetinde geçerli ürünler olmalı
    - şimdilik sadece istanbul, bursa ve kocaeli için geçerli
    - sipariş toplam tutarı 50 tl ve üzeri ürünlerde geçerli
    - alışverişin öğlen 12'ye kadar tamamlanması durumunda geçerli
    - ücretsiz teslimat

    2) amazon.com.tr'den satın alınacak bazı ürünlerde ertesi gün teslimat:

    - alışveriş sepetinde geçerli ürünler olmalı
    - şimdilik geçerli olduğu iller: istanbul, ankara, izmir, bursa, kocaeli, eskişehir, antalya, balıkesir, bilecik, bolu, burdur, ısparta, kütahya, manisa, sakarya, yalova, düzce, afyon
    - minimum sipariş ücreti zorunluluğu yok
    - ücretsiz teslimat

    3) amazon prime video

    - netflix benzeri bir video streaming platformudur.
    - içeriğinde hem kendi yapımları, hem de bir çok farklı dizi ve film yer almaktadır.
    - içeriklerinde %90-95'inde türkçe altyazı seçeneği bulunmaktadır.
    - üye olmadan içeriği görüntülemek için mobil uygularını indirip inceleyebilirsiniz.
    - mobil, tablet, apple tv, smart tv vb. aradığınız hemen hemen her cihaz için özel uygulaması vardır.
    - indirip izleyebilme özelliği bulunur.

    4) alışveriş fırsatlarına erken erişim ve indirim fırsatları

    - amazon.com.tr'de satışa sulan, sadece sınırlı süre için geçerli olan, amazon'un "bitmeden yakala fırsatları" başlığı ile adlandırdığı ürünlere 30 dakika önceden erişme ayrıcalığı verir.
    - amazon.com.tr'de "günün fırsatları" sayfasındaki seçili fırsatlardan herkesten önce yararlanmayı sağlar.
    - ayrıca, sadece prime üyelerine özel indirimler ve fırsat günleri sunar.

    5) prime gaming

    - prime ile birlikte sunulan ücretsiz oyunlar içerir.
    - oyun içi araçlar, karakterler, dış görünüşler, güçlendirmeler, yükseltmeler vb. içerikleri sunar.
    - amazon.com.tr'de oyunlar, elektronik cihazlar, özel markalar ve indirimler için sunulan "kaçmaz fırsatlar" seçeneğine erken erişim sağlar.
    - twitch.tv prime üyeliği sunar.

    amazon prime türkiye üyeliği ne kadardır?

    üyelik ilk 30 gün bedava, sonraki aylar için her ay 7.90 tl olarak fiyatlandırılmıştır. daha önceden prime üyesi olup daha yüksek aylık bedel ödemiş kullanıcılara ödedikleri son ayın bedeli iade edilecektir.

    amazon prime türkiye'ye nasıl üye olurum?

    https://www.amazon.com.tr/prime

    (bkz: kutsal bilgi kaynağı)

    edit: imla

  • mango'nun merkezine doğru artan çekim kuvvetinden dolayı kadına 4 dakika gibi geliyor ama bu süre kapısı önünde iki buçuk saate denk. kadın çıktığında erkek yaşlanmış saçları beyazlamış oluyor. olay ufkundan uzak durmak en iyisi.

  • hiç de ayıp olmayan durumdur. adam nerden bilsin kalecinin dizinin döndüğünü? druid shaman falan mı futbolcular amk? adamlar ligin en az gol atan takımı, belki sene sonunda ligde kalacaklar o golle. sikmişim duyarınızı.