hesabın var mı? giriş yap

  • sansa'nın köpeklerin 7 gün boyunca aç olduğunu bilemeyeceğini sözlüğün tüm aynştaynları belirtmiş.

    fakat biri de çıkıp dememiş ki aga adamlar savaşı ertesi gün yaptı, yani köpekler 8 gündür aç.

    (bkz: yavaş vurun)

  • yumurta neden haşlarken çatlar? işte çözümü.

    1. yumurtaları buzdolabında saklıyorsanız kaynatmadan önce oda sıcaklığına getirin. soğuk yumurtaları haşlamak onları çatlama riskine sokabilir. bunun nedeni, gazların kabukların içinde ısınıp genleşmesi ve büyük bir basınç oluşturmasıdır. böylece gazlar kabuktaki zayıf noktaları kırarak dışarı çıkar. yumurtaları oda sıcaklığına getirmek için daha az zamanınız varsa, pişirmeden önce soğuk yumurtaları sıcak musluk suyunda birkaç dakika bekletmeyi deneyin.

    2. suya bir çay kaşığı tuz eklemek yumurtaların çatlamasını önleyebilir. tencereyi suyla doldurun ve bir çay kaşığı tuz ekleyin. yumurtaları yavaşça suya koyun ve 10 dakika pişirin. mükemmel pişmiş bir yumurta sarısı elde edeceksiniz.

    3. yumurtayı kaynatmadan önce, kabuğun büyük kısmını temiz bir raptiye veya emniyet pimi ile hafifçe delin. bu, haşlama işlemi sırasında çatlamaya neden olan hava kabarcıklarının dışarı çıkmasını sağlar ve böylece mükemmel pişmiş bir yumurta elde edilir.

    4. yumurtaları kaynatırken bir tencereye aşırı doldurursanız, yumurtaların çatlama olasılığı yüksektir. yumurtaları çok dikkatli bir şekilde tencereye sokun. bir seferde yalnızca bir kat yumurta kaynatmalısınız ve yumurtalar birbirine baskı yapmamalıdır. çok fazla yumurtanın aynı anda haşlanması bazı yumurtaların ağırlıktan dolayı çatlamasına ve diğer yumurtalarla temas etmesine neden olabilir.

    5. yumurtaları asla kaynar suya koymamalısınız. bu, kabukların çatlamasına ve yumurta beyazının akmasına neden olacaktır. soğuk yumurtaları ılık veya sıcak suya maruz bırakarak, onları ani bir sıcaklık değişimiyle "şok" etmiş olursunuz, bu da yumurtaların çatlamasına neden olur. ayrıca soğuk su yumurtaların aşırı pişmesini önlemeye yardımcı olur.

    6. son olarak yumurtaların çatlamasını önlemenin en kolay püf noktalarından biridir bu. bir yumurta için bir çay kaşığı sirke gerektiğini unutmayın. tencereyi suyla doldurun ve yumurta sayısına göre sirke ekleyin. tavayı ateşe koyun ve yumurtaların pişmesine izin verin. suya sirke eklenmesinin yumurta beyazındaki proteinin daha hızlı pıhtılaşmasına yardımcı olduğu ve kabukta oluşabilecek çatlakların önlenmesine yardımcı olduğu söyleniyor.

    kaynak

  • "lunaparktan geliyorum. ne dolaplar dönüyor inanamazsınız. işin içinde çocuklar bile var."

    komik lan.

  • debe'ye giren entry oldukça komik, fakat cahilce yazılması ve bunun debe'ye sokulması bakımından da trajik.

    defalarca yazdık, anlamayanlar için bir daha yazalım:

    göz doktorları, göz bozukluğunu ''hastalık'' olarak görmüyor... nasıl ki insanların bazısı uzun, bazısı kısa boyluysa, göz doktorları için de bu durum aynı şeyi ifade ediyor. yani onlar için miyopluk (ya da astigmat da olabilir) hastalık veya kusur değil. dolayısıyla ''düzeltilmesi gereken'' bir şey de değil. yani burda çok büyük bir bakış açısı farkı var, evvela bunu anlamanız lazım.

    ikinci bir husus da, söz konusu operasyon birçok insanda çok başarılı da geçse derinlik algısıyla ilgili genel bir sıkıntı zuhur ediyor. bununla ilgili bir anekdotu paylaşmak isterim:

    ameliyatı olduktan sonra ışık ve derinlik algısının kaybolmasıyla (ya da bozulmasıyla) ilgili olarak, bir konferans sırasında milli savunma üniversitesine girmek isteyen öğrencinin,

    -msü ve daha öncesinde harp okulları lazer ameliyatlı kişileri almaya pek sıcak bakmıyordu, bu konuda bir fikir değişikliği var mı?

    sorusuna, hava subayı ilginç bir cevap vermiş:

    -derinlik algısı bizim için çok önemli. örneğin venüs çok güçlü bir gezegendir ve kuvvetli bir ışık saçar gece. lazer ameliyatı olup da uçuş yapan biri, derinlik algısını kaybettiğinden, önündeki uçağı çok küçük bir nokta olarak görüp venüsü daha büyük ve yakın görmesi neticesinde, venüsü takip eden pilotlarımız olabiliyor. komik ama gerçek. bunun çok örneği var. (konferansın ve ilgili sorunun video kaydı için: https://www.youtube.com/…tifeqs2v0&feature=youtu.be)

    subayın paylaştığı şey gerçekten yaşanmış mıdır emin değilim ama böyle bir problemin meydana gelmesi bilinen bir şey. göz doktorları da işlerinden dolayı hassas ve derinlik yaratan göz cihazlarıyla doğal olarak sürekli haşır neşir olduklarından dolayı, gözleri bozuk bile olsa bu ameliyatı olmaya sıcak bakmıyorlar. sırf bu derinlik algısındaki olası kayıplardan/sıkıntılardan kaynaklı. bu, böyle bir işi olmayanlar için hiçbir ehemmiyet arz etmezken, doktorlar veya işte örnekte olduğu gibi pilotlar için büyük bir handikap yaratabilir.

    kısacası ''göz doktorları neden olmuyor bu ameliyatı'' demek, konuya yanlış bakış açısından bakıp, yanlış soru sormaktır... herkesin yaşam standartları, meşgul olduğu mesleği, hayat pratikleri vs farklı. ona göre olur ya da olmazsınız. şimdi zırvalamalarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

  • çünkü akıllı bıdıkçığım;

    6-7 kasım haftasından sonra milli araya giriliyor ve 8 kasım pazartesi maç oynatamıyorsun.

    bu nedenle perşembe günü avrupa maçına çıkacak galatasaray ve fenerbaçhe 7 kasım pazar, çarşamba günü avrupa maçına çıkacak beşiktaş 6 kasım cumartesi oynuyor. böylece adil bir fikstür dağılımı olmuş oluyor.

    bu kadar basit.

    biraz araştırsanız, 2 dakika kafanızı çalıştırıp mantık yürütseniz sonuca ulaşacaksınız ama bizim ülkede genel bir sorun bu maalesef.

  • -soğuk havalarda ısınmak için bir mumun etrafında otururum. hava daha da soğursa mumu yakıyorum.