hesabın var mı? giriş yap

  • gök bilimciler, dünya'dan 11 ışık yılı uzakta bulunan küçük ve loş bir bir yıldızdan sinyaller tespit ettiler.

    araştırmacılar 12 mayıs'ta puerto rico obruğunun içinde inşa edilmiş büyük bir radyo teleskop binası arecibo gözlemevini kullanarak gizemli sinyalleri aldılar. radyo sinyalleri görünüşe göre henüz bir gezegeni bilinmeyen ve güneşten yaklaşık 2800 kat daha parlak olan 128 ross adlı kırmızı cüce yıldızdan alınıyor. puerto rico üniversitesi'nden astrobiyolojist abel mendez bu yıldızın sinyaller alınırken ve neredeyse pediyodik olduğu sırada 10 dakika gözlemlendiğini açıkladı. garip sinyalin dünya dışı akıllı bir yaşamdan gelmesinin de olasılıklar dahilinde olduğunu vurguladı.

    arecibo yabancılardan gelen sinyalleri araştırma rolüyle biliniyor fakat galaksilere uzaktan bakmak ve dünya'ya yakın asteroitleri izliyorlar.

    mendez sinyallerin daha çok insanların uzaya bıraktığı bir şey gibi olduğunu düşünüyor, hatta belki binlerce mil yukarımızdan geçen bir uydunun sinyalleri olabilir.

    arecibo bölgesinin oldukça geniş, bu yüzden sinyallerin yıldızdan değil bu alanın sınırlarında kalan başka bir objeden de kaynaklanıyor olma ihtimali var. mendez ayrıca gözlemlenen diğer sinyaller arasında bazı iletişim uydularının frekansları da yer aldığını belirtiyor.

    ayrıca şu ana kadar alınan sinyallerin oldukça özel olduğu belirtiliyor.

    bir diğer ihtimal ise yıldız yüzeyinde bir patlama veya güneş'te gerçekleşebilecek bir enerjinin patlaması. güneşten gelen hafif hızdaki bu tarz patlamalar, güçlü radyo sinyalleri yolluyor ve astronotları tehlikeye attığı gibi dünyadaki uydu ve iletişimleri de aksatabiliyor.

    mendez, sinyallerin hala gelip gelmediğini gözlemlemek için 16 temmuz, yani bugünden itibaren daha detaylı bir inceleme içine gireceklerini söyledi. ayrıca, "bu noktadaki başarı, yıldızdan gelen sinyali tekrar gözlemleyebilmek. ancak eğer herhangi bir sinyal alamazsak, durum gizemli bir hal alacak." dedi.

    kaynak: http://www.businessinsider.com/…nals-mystery-2017-7

  • tarihini tam hatirlamamakla beraber soyle bir yorum gormustum zamaninda. reading ile bir takim oynuyodu;*

    "hadi be reading, siz okumus takimsiniz..."

  • en büyük sebeplerinden ikisi efes antik kenti ve meryem ana evi ve kilisesi'dir. bunlar haricinde de fazla para harcamadan en güzel koylara, yakılarak, yıkılarak yapılan otellerde konaklayabilmeleridir.

    edit: konu bu kadar yürümüşken cruise turizmi ve anadolu turu ile türkiye'ye gelen bir turistin gezi rehberini yayımlayalım. (istanbul limanı kapandıktan sonrası için direkt kuşadası kısmına bakın.)

    cruise gemisi ile gelenler:

    istanbul'da şu aktiviteler yapılır:

    topkapı sarayı, ayasofya, sultanahmet camisi ve yerebatan sarnıcı gezilir. halı, kuyum, deri ve hediyelik eşya satışı yapılan center'lara gidilir. boğaz manzaralı yemek yenir ve gemiye dönülür.

    center'larda alışverişleri için rehber ve tur şirketi komisyon alır ancak satın alma zorunluluğu yoktur. buralarda halı yapımını ve kuyumculuk temellerini görebilecekleri mini atölyeler bulunur. sunumu izledikten sonra dileyenler alışverişe geçer.

    kuşadası'na gelinince şu aktiviteler yapılır:

    otobüs ile selçuk'a gelinir, meryem ana evi, efes antik kenti, şirince, artemis tapınağı ve isa bey camisi gezilir. halı köylerinde yine halı dokumasına dair istanbul'dakinden daha kapsamlı bir sunum yapılır. dileyenler alışveriş yapar sonrasında yine bu halı köylerinde yemek yenir ve gemiye dönülür.

    bir de anadolu turu ile gelenler var:

    bu turlarda efes antik kenti, meryem ana evi, yedi uyurlar, artemis tapınağı ve isa bey camisi görülür, cruise ile gelenlerde olduğu gibi kapsamlı bir halı dokuma eğitimi alınır. pamukkale travertenleri görülür ve kapadokya'ya geçilir. kapadokya'da peri bacaları gezilir, balon turu yapılır ve istanbul'a geçilir.

    istanbul'da topkapı sarayı, ayasofya, sultanahmet camisi ve yerebatan sarnıcı gezilir. halı, kuyum, deri ve hediyelik eşya satışı yapılan center'lara gidilir. boğaz manzaralı yemek yenir ve gemiye dönülür.

    en düşük kapsamlı turlar bunları içerir ve bu aktiviteler alınan fahiş komisyonlara rağmen turistler için oldukça ucuza gelmektedir. kısacık bir sürede az bir parayla bu kadar gezer turistler. biz türkler'de ise bunların hepsini yapmış kişi sayısı oldukça azdır.

    not: alınan fahiş komisyonlara dair bilgi isteyenleri de daha önce yazdığım entry'e alalım.
    (bkz: tur rehberliği/#119616788)

  • çalışma o zaman amk. adam uygulamaya girmiş su var almış getireceksin tabi. yarım ekmek tavuk döner siparişi veren adama garson kızabilir mi neden tüm yemiyorsun diye.

  • yapılmaması gerekeni öğreten öğretmendir.

    şöyle ki, ben ilkokuldayken babamın kendi dükkanı ve işçileri vardı. babamın mesleği sorulduğunda serbest meslek derdim, halbuki ne serbesti, kendi dükkanı var lan babanın. desene triko tükanı var diye. niyeyse utanırdım işte.
    bir de şu versiyonu vardı: "nerelisin?" "rizeliyim, ama laz değiliz, istanbul'da doğdum bir de" derdim. rezillik ya bir de açıklıyormuşum, çocukluk işte.
    son versiyon da şöyle: "tatilde ne yaptınız?" "bir şey yapmadık, 3 ay sokakta oynadım anasını satim" diyemiyosun ki, "köye gittim, teyzemlere gittim, amcamlarda kaldım". günlük gezileri 3 ay yapmışsın gibi salla babam salla.

    ilkokul çocuğu utanır çekinir, yeri gelir adından bile utanır, "neden benim adım ahmet değil de mehmet?" der mesela. bu nedenle hiç sormadığım ve sormayacağım soruları öğretmiştir kısaca. en sevdiği filmi, en son okuduğu kitabı, ne olmak istediğini, en büyük hayalini soruyorum ben de. daha temiz.

  • bu eylemi gerçekleştireceğinizi anladınız ve pişman olacağınızı mı düşünüyorsunuz?

    şöyle yapabilirsiniz: 3406'ya herhangi bir şey yazın yada boş mesaj gönderin bir lösemi hastası çocuğun tebessümüne ortak olun.

    (bkz: lösev)

    edit: deniliyor ki "o raddeye gelindiğinde bunu nereden hatırlayacağız?" çözümü kolay: içmeye başlamadan önce eski sevgilinin telefon numarasını 3406 olarak değiştiriyorsunuz ve sorununuz kökten çözlüyor. esenlikler efenim.

  • fenerliler hiç kıvırmasın. n'dombele de size 15 milyon kazık girdi diyip cengiz'i unutturamazsınız.

    cengiz ünder dediğin futbolcu taş çatlasa 75 kg. yani kilosu 200.000 euro.
    tanguy ndombele ise en az 100 kg. yani kilosu en fazla 150.000 euro.

    gördüğünüz gibi cengiz için %33 daha fazla ödemişsiniz, hala gelip burada tatava yapıyorsunuz.