hesabın var mı? giriş yap

  • çeşitli içkilerin pahalılıklarının konuşulduğu başlıklarda 'ben evimde yapıyorum abi mis gibi oh siz de yapsanıza ne aptalsınız yav çok ucuza geliyor almayın tekelden saflar' şeklinde müthiş önerileriyle algılarımızı açan arkadaşların yardımlarını beklediğimiz pahalılık. ne alacağız şimdi kaju yapım kiti, su, tuz falan mı?

  • babam parasız kalmazdı, babamın hep parası yoktu. çoğu gün eve ekmek parası bırakmadan giderdi. evde bir damla yağ yokken bakkaldan veresiye rakı almıştı bir gün. annem babamdan allah gibi korkmasına rağmen "ya allah" deyip balkondan aşağı fırlatmıştı rakıyı. bütün sokak iki gün anason kokmuştu. karşı komşumuz hacı amcalar çok rahatsız olmuşlardı, söylenmişlerdi tövbe tövbe diye:)

    yani bazı babalarda default gelen özellik o. genelde paraları olmaz.

    "baba yarın arife, bayramlık alacak mıyız?" "paramız yok kızım."
    "baba eşofmanım yok beden dersine giremiyorum." "paramız yok kızım."
    "baba harç zamanı geldi." (şair burda zaten katkı kredisiyle büyük kısmı ödenmiş olan meblağdan bahsediyor.) "paramız yok kızım."
    edit: parasız da öldü kendisi, cenazesini kaldırıp borçlarını ödedik üstüne.

  • dünyanın en güzel şeyidir. hiçbir arkadaş ortamı, romantik ambiyanslı yemek, lüks sofra bu kahvaltının tadını vermiyor arkadaş..

    o zeytinler, reçeller, domates ve biber söğüşü, bayram için hazırlanan yöresel yemeklerden minik minik kupleler...
    hele ki çay... 126 bardak içtim la.. daha dün bu saatlerde iftara 12 saat vardı.. nasıl dayanmışım la ben bu oruça?

  • üniversite birinci senemde rotary klübü'nün sakarya temsilciligi bana burs bağlamıştı.
    99 depreminden sonra ise öğrencilerin çoğu ya öldüğü icin ya da artık sakaryayı terk ettiklerinden (elvada adapazari) burslar kesildi.
    eylül, ekim, kasım, aralık... bi' umutla hep baktım banka hesabına ama boştu. sonra şubat tatilinde izne gidince temsilciliğe uğrayıp ''ben ölmedim.'' demiştim. onlar da ''tamam, yaşadığını haber verenlere burslarını göndermeye devam ediyoruz.'' demişlerdi.

    sene sonu o yılki bursumu toplu olarak yatırdılar. paranın bi' kısmını anneme göndermiştim.

    ''ben ölmedim. bursumu yatırmaya devam eder misiniz?''

    yıllar sonra gelen edit:
    benimki hayatını kaybedenlerin yanında ne ki...bursunu kaybetmişsin altı üstü. 99 depreminde hayatını kaybeden, hayalleri yarım kalan, cenazesinin kaldırılmasının ardından eve kazandığı üniversitenin zarfı gelen insanların hikayeleri yanında bunu yazdığıma utanıyorum şimdi.

  • çift toynaklılar (artiodactyla) takımının alt takımlarından biri olan gevişgetirenler (ruminantia) alt takımına üye olan hayvanların çok odalı midelerinden bir bölümün ismidir.
    (bkz: şirden)

    bilinenin aksine bu organın insanoğlu tarafından yegane tüketimi, içine pirinç doldurup alkolü gecelerin sonunda üçer beşer hüpletmek üzerine kurulu değildir; klasik tipte yapılan peynir üretiminde önemi büyüktür.

    sütün peynire dönüşebilmesi için, sütün içindeki proteinlerin enzimler aracılığıyla parçalanması ve bu şekilde pıhtılaşma olması gerekir. pıhtılaşmayı başlatıcılar ise günümüzde ikiye ayrılır. bunlardan biri mikrobiyal yolla elde edilen ve günümüzde endüstride kullanılan starter kültürlerdir. diğeri ise binlerce yıldır kullanılan ve hayvansal kaynaklı enzimler içeren rennet (rennin) ismi verilen mayalardır.bu kimozin ve peptin isimli iki aktif bileşene sahip enzim, henüz ot yemeye başlamamış sütle beslenen buzağıların/oğlakların şırdanından elde edilir.sütten kesilmemiş hayvanların kullanılmasının temel sebebi ise hayvanın zaten bunu kendi anne sütünün parçalamak üzere midesinin bu bölümden sentezlemesinden kaynaklanmaktadır.(bkz: şirden mayası)

    -ki peynir üretimi içinde adımlardan biri yukarda belirtiğim üzere sütün içindeki proteinlerin enzimler tarafından parçalanması aşamasıdır.

    hayvansever arkadaşların vay ki ne vay diye elerinden peynirleri fırlatmasına gerek yok.bugün peynir üretim sürecindeki bu geleneksel adım, endüstriyelleşme ile birlikte büyük oranda terk edilmiş durumda.tüm dünyada olduğu gibi türkiye’de de, daha yüksek hacimde üretim yapmak ve maliyetleri düşürmek için geleneksel mayalar yerine starter kültürler tercih ediliyor.

  • madem öyleydi niçin eski başbakan, tbmm başkanlığı yapmış birisini aday gösterdi?

    binali'yi vali olarak atasaydı da reisinizin, reisliğini tescilleseydi.

    yahu komik ve cahilsiniz.

  • yıl 2001: stajyer maaşıyla her hafta sonu geziyorum, yiyorum içiyorum
    yıl 2005: yeni mezun maaşıyla her akşam işten sonra arkadaşlarımla çıkıp bir iki bir şey içiyorum, yemek yiyorum, geç kalırsam ciddi mesafeleri taksiyle dönüyorum. yine de ailemle yaşadığım için kenara para koyabiliyorum.
    yıl 2010: proje şefi maaşıyla kenara para koyuyorum, yılın 9 ayı yoğun çalışıyor, 12 ayı her yere gidip her şeyi kaygısızca (görgüsüzce değil) yapabiliyorum. bayağı bir ülke de görüyorum bu arada hey gidi...
    yıl 2020: 2010-2019 arası kenara koyduğum parayı yiyorum, aylık mutfak masrafım 2005 yılındaki maaşımdan fazla.

    sürünerek emeğini ve hayatını ziyan ettirmeye fit olan arkadaşlar için ise sadece üzülüyorum. en azından ben gençliğimde güzel, keyifli yaşadım. kültürden, eğlenceden, bilgiden geri kalmadım. emeğimin hep bir karşılığı oldu. sizin neslin hayatının bile bedeli yok neredeyse.

    edit: bir 2022 güncellenmesi istendi entryde. deniyorum, ama ne kadar anlamlı olacak bilemiyorum çünkü entrynin varsaydigi tüm standartlar (yaşam, geçim, ekonomi) yerle yeksan olmuş durumda. 2020 yılına kadar kendi işimizi yaparak mütevazı biçimde yaşamımızı sürdürürken, aynı çalışma sistemi ile geçinmek 2022 yılında sürdürülebilir olmaktan çıktı. haftada 60+ saat çalışarak sıfıra sıfır ayı gecirebiliyoruz. ilave masraflar çıkması halinde (örneğin son iki ay ortaya çıkan sağlık masrafları) basbayağı içeri giriyoruz ve bu içeri girenler nasıl çıkacak bilemiyoruz. bayağı kayaya çarpmış durumdayız. kurduğumuz düzen alt üst olmuş durumda. emeği geçenlerin allah belasını versin gerçekten.

  • operasyondan sayılıyor mu bilemem ama uzak ara dudak dolgusu.
    yaptırmayın şunu.
    asla ayar tutturulamıyor ve sonuç o dudaklar evlerden uzak eşekarısı sokmuş gibi.
    yaptıran kimle konuştuysam da, aa yok böyle kalmayacak, bir iki aya bu şişlik kayboluyor.
    sonuç, kaybolmadı.

  • sadece filmler izlenerek evreninin ancak yüzde %34.5'i keşfedilebilir (küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın).

    daha önce filmlerin kronolojisinden bahsettiğimde haklı olarak clone wars, rebels gibi hatırlatmalar geldi. "tam" ve kendi içinde canon bir star wars tecrübesi oluşturmak adına biraz film dışı bir kronoloji neden oluşturmayayım dedim. filmlerin yanı sıra, tamamen subjektif bir yargıyla, okunması gereken çizgi romanları / kitapları ve dizileri sıralayacağım. bunlar dışında okunabilecek onlarca materyal var ama onları da keşfetmek size kalsın, ben de çıkan her şeyi okumadım zaten. yazdıklarımın hepsi dijital formatta internette kolaylıkla bulunabilir.

    önemli not; bu sıralayacaklarım star wars'u zaten izlemiş ve evrene dair daha çok içeriğe aç olanlar için. hiç star wars izlememiş birinin bu sırada ilerlemesi kafa karıştırır, çünkü bahsettiğim çoğu kitap ve çizgi roman, öncesini de sonrasını da anlatsa, insanların filmleri bildiğini varsayarak hazırlanmış içeriklere sahip. ilk defa izleyecekseniz çıkış sırası olan 4-5-6-1-2-3 ile izlemek, sonra bu sırayla daha geniş evrene dalmak en doğrusu.

    - star wars episode i – the phantom menace

    öncesine dair kitaplar ve çizgi romanlar var, ama bir "george lucas canon" mantığıyla ilerlemeyi tercih ettiğim için phantom menace'ı sıfır noktası olarak kabul etmek en doğrusu.

    - star wars obi wan and anakin

    5 sayıdan oluşan bir çizgi roman. the phantom menace'ta anakin'i obi-wan'ın eğitimine verilmiş küçük bir çocuk olarak görüyoruz, attack of the clones'ta ise neredeyse yetişkinliğe ulaşmış bir anakin ve tamamen abi-kardeş ilişkisine oturmuş bir anakin & obi-wan ilişkisi var. obi-wan & anakin bu aradaki pek dokunulmayan gelişimi anlatması açısından önemli. arada çok kısa olsa da palpatine'in ağacı yaşken eğme ve anakin'le bağ kurma girişimlerini de görüyoruz.

    - star wars episode ii – attack of the clones

    6 filmlik seri içinde en zayıf iki filmden biri fakat clone wars temeli burada atılıyor.

    - star wars the clone wars

    çok harika olmayan bir filmle başlayan 7 sezonluk mükemmel bir animasyon serisi. filmlerle evrenin %30'unu keşfediyorsanız bir %60'ı da clone wars ile keşfedebilirsiniz. boynuzun kulağı geçmesi gibi hikaye kalitesi olarak dönemini anlattığı prequel üçleme filmlerinin fersah fersah önünde. "güç" dediğimiz şeyin ne kadar derinleşebildiğini, star wars evreninin 3-5 gezegenden, jedi düzeninin de birkaç jedi'dan ibaret olmadığını, palpatine'in taktiklerinin ne kadar dahice olduğunu ve birçok şeyi clone wars ile öğreneceksiniz. daha da önemlisi filmlerde hakkı çok verilemeyen gerçek anakin skywalker'ı ve klonları burada tanıyacaksınız. bu üçüncü filmde belki biraz aceleye gelmiş gibi gözüken dönüşüm sürecini sizin için daha anlamlı ve trajik hale getirecek. dave filoni'yi şu an için star wars hayran kitlesinde lucas'tan sonraki ikinci adam yapan bu seridir.

    - dark disciple

    aslında clone wars'ta yer alması planlanan fakat dizinin sona erdirilmesiyle çekilemeyen bölümlerin kitaba uyarlanmış hali ve en iyi star wars kitaplarından biri. clone wars ile tanıyıp sevdiğimiz asajj ventress'in trajik hikayesinin son perdesi.

    - darth maul son of dathomir

    yine clone wars'ta tamamlanamayan mother talzin ve darth maul hikayelerinin sonunu anlatan dört sayılık çok iyi bir çizgi roman serisi. dark disciple gibi bunun da hikaye gelişiminde dave filoni etkisi var, dolayısıyla kalitesinden şüphe etmeden okumaya başlayabilirsiniz.

    - star wars episode iii revenge of the sith

    clone wars'tan sonra tekrar izlediğinizde obi-wan'ın "you were my brother anakin" sözü daha da ağırlaşacak, klonların jedi'lara dönüşü daha da yıpratacak.

    - darth vader dark lord of the sith

    25 sayılık bir çizgi roman serisi. disney döneminde star wars adına çıkan en iyi şeylerden biri. hikaye benim en çok merak ettiğim dönemlerden birini anlatıyor; anakin skywalker'ın darth vader olarak ilk yılları. revenge of the sith'te darth vader'ın doğuşunu gördük, a new hope'ta ise 19 yıl sonra adı tüm galaksiye korku veren darth vader'ı. peki arada ne oldu? darth vader'ın kara namı nasıl galaksiye yayıldı? içerde anakin'den hiç parça kalmadı mı? gibi sorulara yanıtlar veren tüyleri diken diken eden sahneleri olan çok iyi bir seri.

    - tarkin

    tarkin, star wars evreninde hakkında çok şey bilmediğimiz en önemli karakterlerden biri. clone wars'ta, rogue one'da ve a new hope'ta çok kısa sahne alıyor ve vader'a bile rahatlıkla sözünü geçirebildiğini görüyoruz. tarkin, vader ve tarkin arasındaki dinamikleri öğrenmek açısından çok önemli bir roman. yazarı ise burada canon'la uyuşmazlıkları olduğu için yer vermediğim ama çok iyi bir roman olan darth plagueis'i yazan james luceno. luceno da filoni ve zahn gibi şu an "içerde" olan ve star wars hayranlarına disney'in kalitesizliğini bulaştırmamaya çalışan yaratıcılardan biri.

    - solo a star wars story

    han solo ve chewbacca'nın tanışma hikayesi olarak izlenebilecek eğlenceli bir film. disney'in yaptığı, burada adını bile anmayacağım, başka kötü işlerin ceremesini çektiği için gişede patladı ama izlenebilir.

    - thrawn / star wars thrawn

    eski genişletilmiş evren takipçilerine en iyi star wars yazarı kimdir diye sorarsanız alacağınız yanıt büyük ihtimalle timothy zahn olacaktır. yine canon uyuşmazlığı nedeniyle thrawn'ın ortaya çıktığı eski zahn romanlarına burada yer vermeyeceğim ama şanslıyız ki canon'la uyumlu yeni versiyonları da geldi. thrawn adlı ilk kitabın 6 sayılık bir çizgi roman uyarlaması da çıktı. daha sonra alliances ve treason ile üçleme tamamlanıyor. alliances hem rebels hem clone wars animasyonlarıyla kesişiyor ve thrawn ile darth vader'ın ilişkisine odaklanıyor. treason ise rebels'ın finalinin hemen öncesini konu alıyor ve thrawn ile palpatine'in ilişkisini ön plana çıkarıyor.

    - star wars #7-#15-#20

    2015'te başlayan star wars çizgi roman serisinin bu üç sayısı obi-wan kenobi onca yıl tatooine çöllerinde ne yaptı, luke'u nasıl koruyup kolladı konusunu anlatıyor. tek sayılık hikayeler.

    - star wars rebels

    clone wars'tan sonra gelen dört sezonluk animasyon serisi. bir clone wars kadar iyi olmasa da clone wars nasıl prequel üçleme dönemini genişletiyorsa rebels da orijinal üçlemeye başarılı bir temel hazırlıyor. ayrıca clone wars'taki pek çok hikayenin burada devamını (darth maul, ahsoka tano, klonlar) görüyoruz. thrawn karakteri de büyük çıkışını rebels ile yapıyor. thrawn üçlemesinin son kitabı olan treason'ı bu serinin final bölümünden önce okumakta fayda var.

    - rogue one a star wars story

    disney döneminde çıkan tek başarılı film, sırf darth vader sahneleri için bile izlenmeli. evet, disney dönemi star wars filmlerine iyi gözle bakmıyoruz fakat george lucas'tan geçer not alması ve orijinal üçlemenin hikayesine bir yapboz parçası gibi oturması itibariyle rogue one benim için star wars evreninin önemli bir parçası olmayı başardı.

    - star wars episode iv a new hope

    her şeyin başladığı, luke skywalker efsanesinin doğduğu film. star wars'u ilk defa izleyecekler tabii ki buradan başlayacak.

    - star wars skywalker strikes

    2015'te başlayan çizgi roman serisinin ilk 6 sayısı. luke ve vader ilk defa burada yüz yüze karşılaşıyor. bunu görmek açısından önemli olabilir. 75 sayıya kadar yolu var ve marvel'ın önde gelen yazar / çizerlerine ev sahipliği yapıyor. uzun çizgi roman serileri bu canon konusunda biraz riskli. belli sınırlar olsa da çok fazla yazara yaratıcı güç veriliyor ve bazı hikayeler ve karakterizasyonlar filmlerin ana hatlarıyla çelişebiliyor. örneğin empire strikes back'te luke ve vader'ın ilk defa karşılaşması size star wars evreni için daha mantıklı geliyorsa görmezden gelebilirsiniz ve alternatif bir hikaye olarak okuyup keyfini çıkarabilirsiniz.

    - darth vader

    uzun marvel çizgi roman serilerini karıştırmamaya çalıştım yukarda bahsettiğim nedenden dolayı ama marvel'ın yazdığı darth vader serileri çok iyi çıkıyor. 2015'te çıkan bu 25 sayılık seri a new hope ile empire strikes back arasını anlatıyor. darth vader'ın oğlu olduğunu öğrenmesi ve vader down hikayesi gibi epik anlara sahip. çok sevilen ve daha sonra kendi çizgi roman serisine kavuşan aphra karakteri de burada ortaya çıkıyor. yine kafanızdaki evrene dahil edip etmemek tamamen size kalmış.

    - star wars episode v - the empire strikes back

    en sevdiğimiz star wars filmi.

    - star wars episode vi - return of the jedi

    star wars evreninin kronolojik olarak son filmi.

    - the mandalorian

    disney'in star wars fanlarının gönlünü alma projesi. return of the jedi sonrası yeni cumhuriyet döneminde geçen bir yan hikaye olarak kabul edilebilir. arkasında jon favreau ve dave filoni gibi insanlar olması dosta güven düşmana korku veriyor. oldukça başarılı bir ilk sezonun ardından gelecek ikinci sezona dair da güzel duyumlar alıyoruz. ilk sezonunun george lucas'tan "olur" alması itibariyle bunu da lucas canon kabul edebiliriz.

    edit: yeni yönü nedeniyle disney dönemine bir şans daha verdim.

    (bkz: #117395774)

    fakat yine de disney döneminde çıkan ve sequel üçleme dönemine odaklanan kitap ve çizgi romanları "gereklilik" olarak önermeyeeğim. çünkü dediğim gibi disney, fanlardan gelen oldukça olumsuz tepkiler nedeniyle, yön değiştirip duruyor. filmleri iptal edemese de çizgi roman ve kitapları rahatlıkla devamlılıktan çıkarabiliyor çaktırmadan.

    bu döneme dair önerebileceklerim, daha doğrusu dave filoni'nin vizyonunı hissettirdiği için umutla beklediklerim:

    (bkz: #116726196)

  • bir defasında içinde para dolu zarfları dağıtan bir düğün arabasının önüne atlamıştım. yağmada güç bela bir zarfı kapıp güvenli bir noktada açtım. herkese bir şeyler çıkmıştı. herkes deli gibi seviniyordu. ama benim zarf boştu. tek boş zarfı kapmıştım. kampanya çekiliş filan değildi ama geleceğim hakkında çok net bilgiler vermişti.

  • faith i ilk dinlediğim günü hala hatırlarım. efsane şarkıdır .

    iyi müzik yapan güzel bir insandı. üzüldüm ölmesine . ne zaman adını duysam şu resmi gelir aklıma. ve evet o küpenin aynısından yıllar sonra almış ve bir süre takmıştım.

    rip