hesabın var mı? giriş yap

  • sinirden ellerimi ayaklarımı titretmiş rezalet.

    kayseri'den okuması için istanbul'a gönderdiğim, selvi boylu biricik oğlumun başına gelen rezalet.
    her ay binlerce lira taksidini ödediğim okulun böyle bir rezalete imza atması beni çok üzdü.

    yaşanan rezaletin baş aktörü mahmut alnıgeniş adlı bir tarih öğretmeni.
    öğretmen demeye bin şahit ister. keşke kpss'de barajı geçemeseymiş. (duyduğuma göre konya lisesi'nden gelmiş çamlıca'ya, şu anda bakan ve işadamı olan öğrencileri varmış. arkası sağlam belli ki)

    gencecik çocukları yağmur altında tek ayak üstünde bekleten bu vicdansız psikopat hocanın gereken cezayı alması için tüm yetkili mercilere başvuracağım.
    apar topar kayseri'den geldim ve oğlumun fanilası hala ıslaktı, çocukcağız zaten çelimsiz. umarım zatürre olmaz.

    bu nasıl bir eğitim nasıl bir disiplin anlayışıdır. sen kimsin mahmut alnıgeniş?
    umarım daha kötü uygulamaları olmamıştır bu mahmut adlı kişinin.

    edit: sağolsun özel çamlıca lisesi'nin müdürü ve sahibi muharrem gür bana ulaştı. bu mahmut isimli hocadan kendisinin de haz etmediğini söyledi. bu yaşanan olay sebebiyle gelecek ay taksidi bizden dedi.

    ama mahmut denilen öğretmenin kötü uygulamalarının peşini bırakmayacağım.

  • antik imparatorlukların evrimi (zaman çizelgesi) [c, circa, civarı/yaklaşık)

    m.ö. c3100:
    kral menes, bugün erken hanedanlık dönemi olarak adlandırılan dönemde yukarı mısır ve aşağı mısır'ın birleşmesi ile oluşan yeni ve birleşmiş mısır'ı yönetti. menes, modern kahire'nin 25 km güneyinde kurduğu başkent memfis ile tanınıdr.

    m.ö. c2686:
    antik mısır'ın eski krallığı (the old kingdom) olarak bilinen dönem, üçüncü hanedanlığın kurulmasıyla başdı. djoser'in sakkara'daki (mö 2650) basamaklı piramidi ile başlayan bir dizi büyük piramit bu dönemde inşa edildi. devamında, dördüncü hanedanlığın giza'daki üç büyük piramidi (giza piramitleri) inşa edildi.

    m.ö. c1550:
    mısır'ın 17. hanedanlığının teb hükümdarları, hiksos'u nil delta bölgesinden kovarak mö 1070'e kadar süren yeni krallık dönemini başlattı. bu yeni firavun hanedanı, nil'in batı kıyısında, başkentleri teb'in (günümüz luksor) karşısındaki krallar vadisi'nde kayaya oyulmuş mezarlara gömüldü.

    m.ö. c1323:
    çocuk kral tutankamon 18 yaşlarında öldü ve muhteşem bir altın tabut ile krallar vadisi'ne gömüldü. tutankamon, babası akhenaton tarafından feshedilen eski mısır dinini (panteon) yeniden diriltmiştir.

    m.ö. 559:
    büyük kiros (ikinci kiros) pers derebeyliğinin kralı olur. m.ö. 550'de medya'yı ve babil'i fethederek, yüzyıl içerisinde dünya nüfusunun %44'ünü oluşturan 50 milyon insana hükmeden ahameniş imparatorluğu'nu kurdu. m.ö. 525'de oğlu 2. kambises mısır'ı fethetti.

    m.ö. 509:
    roma'nın son kralı tarquinius superbus çıkan isyan ile tahttan indirildi. süren huzursuzluk sonrası, halkın sesini duyurduğu pleb meclisi ve aristokratlardan olusan senato kuruldu. yaklaşık beş yüzyıl boyunca varlığını sürdüren bir roma cumhuriyeti kuruldu.

    m.ö. 508:
    kleisthenis, atina anayasasında reform yaparak, her yetişkin erkek vatandaşa eklisia'da (meclis) alınan kararlara katkıda bulunma ve şehrin yönetiminde söz sahibi hakkı verdi ve demokrasi sistemini yarattı. (demokrasi adı, yunanca "halk" anlamına gelen demos ve güç anlamına gelen kratos'tan oluşturulmuştur.)

    m.ö. 490:
    pers kralı darius, küçük asya'daki (modern türkiye) isyandaki rolü nedeniyle atina'yı cezalandırmaya karar verdi ve 600 gemilik filosu ile yunan kıyılarına çıkarma yaptı.

    maraton savaşı'nda, genç miltiades liderliğindeki plataea şehir devleti tarafından desteklenen atina kuvvetleri persleri şaşırtacak bir saldırı düzenleyip onları denize döktü. phidippides adlı askerin zafer haberini bildirmek için 42 kilometre koştuğu ve atina'ya ulaşınca öldüğü rivayet edilir. (günümüz maraton koşuları bu askerin adına düzenlenir.)

    m.ö. 336:
    alexander iii of macedon, antik makedonya krallığı'nı, pers imparatorluğu'nun gücünü kırmayı hedefleyen babası ii. filip'den devraldı. ardı ardına gerçekleştirdiği fetihler nedeniyle büyük iskender olarak anılmaya başladı. ordusu, m.ö. 323'teki ölümünden önce orta doğu, mısır ve asya'yı hindistan'a kadar fethetti ve geniş bir imparatorluk yarattı.

    m.ö. 241:
    roma, aegates adaları deniz muharebesi'nde kartaca'yı yenerek pön savaşları'nın ilkinden zaferle ayrıldı ve batı akdeniz'de egemenlik sağladı. sonraki üç yüzyıl boyunca, yunanistan, kuzey afrika, ispanya, galya, mısır ve ingiltere boyun eğdirilerek roma eyaletleri haline geldi.

    m.ö. 221:
    ying zheng, birbiyle savaş halindeki çin eyaletlerini birleştirdi ve günümüze kadar ulaşan çin devletini yarattı (çin hanedanı) ve çin şi huang ünvanını aldı. çin'in ilk hükümdarı m.ö. 210'daki ölümünden sonra mezarında bulunan ve pişmiş topraktan yapılmış 8.000 kişilik ordu tarafından korunmaya başladı.

    m.ö. 2 eylül 31:
    gaius octavius, aktium savaşı'nda romalı general marcus antonius ve mısır kraliçesi vıı. kleopatra'yı yenerek roma egemenliğini pekiştirdi. dört yıl sonra cumhuriyetin sonunu ve roma imparatorluğu'nun doğuşunu simgeleyen augustus adını aldı. mısır, bir roma eyaleti haline geldi.

    m.s. 24 ağustos 79:
    yerel sakinlerinin sönmüş yanardağ olduğuna inandığı vezüv yanardağı muazzam bir güç ile patlayarak yakınlarındaki pompei ve herculaneum'u altı metre kül, sünger taşı ve kayanın altına gömdü. pompei, gelişen bir tarım kenti ve roma'nın gözbebeğiydi. yetişen üzümlerden üretilen şaraplar sayesinde refah içerisinde gelişti.

    m.s. c250:
    mayalar, meksika'daki chichen itza şehrinde, daha sonra el castillo gibi örnekleri de içerecek devasa piramitler inşa etmeye başladı. orta amerika'da, guatemala'daki tikal, honduras'daki copan, belize'deki lamanai gibi büyük şehirler kuruldu.

    m.s. 24 ağustos 410:
    roma, alaric yönetimindeki vizigotlar tarafından yağmalandı ve ebedi şehir yaklaşık 800 yıl sonra ilk kez düşmüş oldu. başkent, 402 yılında ravenna'ya taşınmış olsa da bu olay, bir asırlık düşüş yaşayan batı roma imparatorluğu'nun sarsılmasına neden oldu. şehir, 455 yılında geiserich yönetimindeki vandallar tarafından tekrar yağmalandıktan sonra son batı roma imparatoru romulus augustus 476 yılında tahttan indirildi.

    kaynak: bbc history extra

  • milattan önce 98 yılında romalı bir hukukçu aşağıdaki kuralı koymuş :

    “aynı kanun tasarısında birbiriyle yakın ilişkisi olmayan konuların yer alması yasak edilmiştir. bu şekilde, halkın kabul edeceğine inanılan teklifler, tek başına oylanırsa reddedileceği kesin olan tekliflerle beraber aynı kanun tasarısında yer alamaz."

  • adamların ülkesi deprem bölgesi üzerinde değil. adamlar ona göre önlem almak zorunda değil ama senin ülken deprem ülkesi ve sen önlem almak zorundasın.

    görsel

  • "bilim bir plajdaki tüm çakıl taşlarının ortalama büyüklüğünü hesaplayabilir, ama belki de o plajda o büyüklükte tek bir taş yoktur" diyen psikanalist.

  • lise yılları, bir gün otobüse bindim bakırköy'den avcılar' a gidicem. bir baktım şoför bizim komşulardan biri. selam verdim, cüzdanı çıkarıp pasoyu gösterecektim.

    (yüzünde kıyak yapıyor ifadesiyle, bir de göz kırpıyor)

    - sok onu cebine sok sok.

  • 6 kasım 2014 ekonomik eylem planı çerçevesinde metro, tren gibi raylı sistem hattındaki okul, üniversite, işyerlerindeki personelleri taşıyan servisleri kaldıran ve vatandaşı toplu taşıma araçlarına yönlendirilen karardır. metrobüs ve metrolarımızın çok boş olmasından dolayı şahane bir plan olarak türk politikasına altın harflerle bugün itibariyle kendini yazdırmıştır.

  • yıllarca değişmeyen diyalogtur, hiç bitmesin istenen:

    ortaokul-lise:

    z- ya baba uyuyamıorum sesini kısar mısın tv'nin!
    b-tamam tamam kısıyorum..

    üniversite:

    z- offf baba yaa şu maçın sesini kısar mısın, ya sınavım var sabah!
    b- tamam uyu kızım sen kısıyorum.

    uzamış akademik kariyer:

    z- ya baba şu adamların sesini keser misin artık
    b- ya zel ama saat daha 22.00!
    z- valla baba onu ilkokuldayken uykudan önceden hemen sonra uyumak zorunda bırakıp, alıştırmadan önce düşüncektiniz, uyuyamıyorum ya bu evde, uyuma özgürlüğüm yok!

    kendi eviniz olduğunda:

    z- baba... (sırıtır)
    b- (gülümser) tamam kısıom evladım, uyu sen sabah erken gidicen!

    dünyada çocuklarına hizmet etmekten keyif alan ender insanlarından biriyse, kalbinize sokmak istediğiniz bir baba ile gerçekleştirilen diyaloglardır...

    edit: o kadar oylandı ki buradan sesleniyorum kendisine “ seni seviyorum baba”....