hesabın var mı? giriş yap

  • fetullahın eteklerini öperken gururla fotoğraf çektiren adamı başımıza bakan yapan hükümetin duyurusudur.

  • görme bozukluğunu gidermek üzere dumanlı kuvarstan yapılmış lensler 12. yüzyılda çin'de ve yüzyıllar öncesinde gürcü gözlüklerinde karşımıza çıkabilmektedir. sessiz sinema yıldızlarının da gözlerini güçlü stüdyo ışıklarından korumak için özel gözlükler kullandığı bilinmektedir.

    ancak, güneş gözlüklerinin, özel ekipman statüsünden çıkıp uygun fiyatlı moda aksesuarları olarak anılmasını sağlayan kişi foster grant gözlük şirketinin kurucusu sam foster olarak bilinir. foster, 1929 yılında abd, new jersey sahillerinde, seri üretimini yaptığı gözlükleri satmaya başladı. güneş gözlükleri ve pratik faydaları hollywood sayesinde popülerlik kazandı.

    bundan 8 yıl sonra, abd pilotlarına yönelik yeni teknoloji arayışları, ray-ban'ın en meşhur modeli olan rayban aviator'un ortaya çıkmasını sağladı. 1938 yılına geldiğinde ise güneş gözlükleri, dergilerde "şehir sokaklarında kullanmak için yeni bir moda" şeklinde anılacak kadar moda haline gelmişti.

    kaynak: bbc history extra

  • kopeklerin icinde en akillisi, sereflisi, iyihuylusu, merti, durustu, tezcanlisi, cansiperanesi, insancanlisi, hossohbeti, dududillisi, dusuncelisi, efendisi, halden anlayani, kadir kiymet bileni, alcakgonullusu, ketumu, tutumlusu, seveceni, dosta guven dusmana korku salani, gozupeki, harbi delikanlisi, kotu gun dostu, eliacigi, aza tamah edeni, malda mulkte gozu olmayani, mutedeyyini, intizamlisi, titizi, iffetlisi, vakuru, nefsine hakim olani, harama uckur cozmeyeni, sikiagizlisi, esprilisi, iyiniyetlisi, hos guluslusu, hayirseveri, liderlik vasiflarina sahip olani, ne mutlu turkum diyene ruhuna bagli olanidir.

    bilen bilir, bbc de bir belgeselde gordum, john connor diye bir cocuk var. bu cocuga bir terminator musallat oluyor. insan tutuyorlar olmuyor, terminator tutuyorlar olmuyor, cocugu kim korumaya kollamaya kalksa telef oluyor. en sonunda bir cift kangal tutuyorlar, kangallardan birisi saldiran terminatoru onden oyalarken, digeri arkadan dolasip once gogus atarak devrelerini bozuyor, sonra da ustune sivi hidrojen dokup sey ediyor. terminator tabi hasat oluyor, tuzla buz.

    bizim de bir kangalimiz vardi, bir gun dara dustuk borca kefil lazim oldu. ese soruyoruz yok, dosta soruyoruz yan ciziyor, en sonunda kangal dedi ki "abi bana sormadiniz ama, yani gerekiyorsa ben sizin icin bos kagida bile imza atarim abi". ya ne gerek var, olur mu diyoruz, dinletemiyoruz. allem etti kallem etti, o imzayi atti, dahasi sivasta arazisini de guvence gosterdi. bizi bataktan kurtardi. sonra bir gece ciktik laleli de bir muzikhole gittik, oturduk yemekler, mezeler geldi, kangal yemiyor. abi dedik ne oldu bir sey mi var? dedi abi sen ye demeden hayatta yiyemem. aaa davetiye mi bekliyorsun dedim de oyle yedi.

    sonra bir ihale isine girdik, olaya mafyatik insanlar da girdi. dediler o ihaleden cekileceksiniz. o sirada bizim kangala baktim arkadan dolasiyor. o an anladim ki sirtina gogus atip belini kiracak, sonra da bogazlayacak. kas goz ettim, abi ne yapiyorsun, manasinda? hemen anladi, durdu. mafya hala vidi vidi ediyor, dedim siz en iyisi bir kangallaa gorusun. kangalla bunlar odaya girdiler, 15 dakika gecmedi, kol kola ciktilar mafyayala. kangal mafyayi ikna etmis, dahasi, bizim nicedir anitlara bagli oldugundan icki ruhsati sorunu cikaran bir dukkan vardi, o isi de arada halletmis. buna da komisyon teklif etmisler tarlabasindaki bir pavyondan, bu da ye demedigimden avantayi yiyememis.

    1 milyona yakin atasozu ve deyimi, 10 bine yakin matematik ve fizik formulunu, 20 bine yakin kelimeyi hafizasina alabildigi icin ne zaman bulmaca cozecek olsam kangallarima danisirim. kangallar bulmacayi gorduklerinde hmen ikiye ayrilirlar. birisi onden yatay satirlari doldururken, digeri arkadan dolasip bulmacanin beline gogus atar, sonra dikey satirlari doldurur. bitirdikleri bulmacanin da basinda oturup beklerler, eger ki bitmemis bu dersen oyle gunlerce dururlar.

    gunde iki bulgur tanesi ile yasayan kangallar, bayramlarda ve onemli gunlerde telefon acarlar, olmadi bir kart atarlar. sesleri cok guzeldir, sahane uzun hava okurlar. 8 oktav ses araliklari vardir. bbc de bir belgeselde gormustum, promyer gecesi alto, soprano, bas, bariton, tenor kim varsa zehirleniyor. ilk mudahaleyi kangallar yapip, opera sanatcilarinin midesini yikadiktan sonra "show must go on" diyerek sahne aliyorlar. ilk kangal onden soprano aryasini okurken, digeri arkadan dolasip kanon yaparak basso profundo tonlar arasinda dolasarak eslik ediyor. bu arada opera binasina dadanan bir kurtu da olduruyorlar ki, bunu sonra gabriel knight beast within isimli oyunda islediler.

    bu entryde zorlandigim yerlerde entryi kangallara devrettim, birisi onden girizgahi yazarken digeri arkadan dolasarak kangallar hakkinda gerekli materyali toplayip, pdf haline getirdi, sunumu da powerpointten yapti.

  • yerler ıslaktır. hava soğuktur. üstün incedir. satılan yiyecekler de bok gibidir. yani her şey boktur.

  • arkadaşlar kanalıma hoş geldiniz. bugün istanbul depreminin ne zaman gerçekleşeceğini geçmişteki deprem verilerine göre tahmin etmeye çalışacağız.

    kuzey anadolu fayının marmara denizi altında kalan segmentindeki 0-2000 yılları arasındaki hareketlilik
    figure 1

    adalar segmentindeki depremler (görselde prince's islands olarak geçiyor):

    10 eylül 1509 ~7,4
    22 mayıs 1766 ~7.2

    iki deprem arasında 256 yıl 7 ay 13 gün var.

    22 mayıs 1766
    14 şubat 2023

    arasında 256 yıl 8 ay 23 gün var.

    uzmanların depremin eli kulağında diye bağırmalarının sebebi bu.

    uzmanlara göre adalar segmentindeki deprem frekansı 270 yılda 1. bkz kaynak [1]

    depremin yıllara göre gerçekleşme ihtimalini poisson dağılımı kullanarak hesaplayacağız. baktım jeologlar da böyle yapıyor[1]. ünlü fransız matematikçi simeon poisson'un geliştirdiği bir dağılım. ayrıca fransızca balık demek. entry'nin kalanında pvasson diye okursanız sevinirim.

    poisson dağılımıyla ilgili anahtar noktalar:

    1) olay sabit aralıklarla gerçekleşmeli
    2) olaylar birbirini etkilememeli

    iki madde de bizim için sıkıntılı.

    1) depremin gerçekleşme frekansı sabit değil. yaklaşık olarak bir hesap yapıyoruz.
    2) olaylar birbirini etkiliyor. fay kırıldıktan bir yıl sonra aynı büyüklükte bir depremin tekrar gerçekleşmesini tabii ki beklemiyoruz.

    poisson dağılımı formülü
    figure 2

    lambda: depremin gerçekleşme frekansı 1/270
    x: deprem sayısı. bunu 0 alacağız. hiç deprem gerçekleşmeme ihtimalini hesaplayıp 1'den çıkaracağız.
    e: e*

    sonuçlar:

    1766'dan 2150'ye kadar depremin gerçekleşme ihtimali
    figure 3

    yakından bakalım 2020-2040 arası
    figure 4

    1766'dan 2025'e kadar deprem olma ihtimalini %62 olarak hesapladık. 2050'ye kadar oran %70'e çıkıyor.

    not: bu yazı bilimsel bir değer taşımamaktadır. bir yazarın uykusu kaçtığı için yazdığı bir yazıdan ibarettir.

    kaynaklar:

    [1] recalculated probability of m>7 earthquakes beneath the sea of marmara, turkey

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/…03jb002667

    [2] https://www.youtube.com/watch?v=dqw4w9wgxcq

  • şüphesiz ki ucuz ve samimi olmasıdır.

    tezgahlar mütevazidir, ürünler kaliteli, fiyatlar uygundur.
    içeri girerken dükkandaki en pahalı şeyi alabileceğini bilmek insanın öz güvenini artıran bir şey arkadaş. ben bunu bilirim, bunu söylerim.

  • kişinin kendi iradesiyle özellikle netflix gibi üstüne birde para verip izlemek istediği bir içerik için yapılacak olan denetimden kasıt nedir merak ettirmiştir.