hesabın var mı? giriş yap

  • baba - alo kızım nasılsın?
    as - iyiyim baba, sen nasılsın?
    baba: iyiyim kızım ben de
    as: valla iyi olduğuna şüphem yok annem 2 haftadır benimle çünkü
    baba: ahahaha eşşeğe bak ne yapayım kızını benden fazla seviyor demek ki
    as: baba maaşımın yarısını sana vereyim ne olur çağır artık annemi :(
    baba : mal varlığımı üstüne yapayım sende kalsın

  • an itibariyle, yıllar sonra ispanya şampiyonu olmuş efsane atletico kadrosunun tarihe geçecek 10 numarasıdır.. gururumuzdur.. cl finalini de kazanırlarsa kaldırmadığı kupa, türk bayrağı açmadığı final kalmayacaktır. darısı o maça..

  • flaşbakınla bi 15 yıl öncesine dönelim. sene 1997 civarı. her mahallede kesif bok kokulu atari salonları ve içinde cıvıl cıvıl bir nesil. gözleri dönmüş bir şekilde adukent, apargat çekenler, mustafa'yla kadillağa binip kendini miami'de sananlar, mortal kombat, tekken önünde bekleşen zayıf, çelimsiz bir elde ekmek arası domates peynir bebeler... işte bu nesil.

    bizim buralarda ne hikmetse atari salonlarındaki aletlerin jeton giriş yeri köşeli değildi. bildiğin düz, yuvarlak bir delik anlayacağın. adam jetona 100 kuruş istiyor o zamanlar. lan it, 100 kuruşu bulsam gidip max, panda stix neyim alıp yerim, içinden beleş çıkar bir daha yerim. para mı basıyoruz biz? hah tam bu soruya müteakip benim jeton düştü. köşeli değildi tabi. ablamın para koleksiyonu kutusu richie richin gözlerindeki dolarlar gibi parladı bende. içinde yıllarca biriktirilmiş madeni para koleksiyonunu çekmeceden bulmamla birlikte soluğu atari salonunda alıp hunharca katletmem, ablamda yıllardır "bu benim koleksiyonlarım nerde gören var mı?" sorusuna dönüşmüştü tabi. ama günler haftaları haftalar ayları kovaladıktan sonra iktisadın en mühim konusu kıt kaynaklara yenik düşmüş, sadece domates peynirli ekmeğimle "bi el versene bak ben geçerim senin için" gibi dravdan laflar etmeye başlamıştım.

    11 yaşlarındaki bu veletler için çareler bitmezdi yine de. bisikletlerin fren telini delikten sokup çıkarmak suretiyle sınırsız hak elde edebileceklerini anlamaları çok da zor olmamıştı. matematikte ilk defa x görüp saatlerce bu x ne lan diyen bu gençler bisiklet teliyle saatlerce atari oynuyordu.

    taa ki baba atari salonunun kapısında eller cepte dikilip, o dayaktan beter bakışlarıyla seni süzene kadar... kafa yere çevrilir ve salya sümük eve gidilirdi. hakkını helal et amca. her akşam o kasayı açtığında gördüğün suudi dinarları, avusturya şilinleri için beni affet.

    zorunlu edit: bazı arkadaşlar suudi dinarı olmaz demiş. arkadaş 12 yaşındaydım aklımda öyle kalmış. 15 yıldır ne suudi arabistan parası gördüm ne gazetelerin ekonomi sayfasını açıp suudi parasını merak ettim. sikimde de değil zaten :) . dinara sokim mustapha'ya bişey olmasın.

  • oğlum dalga geçtiğimiz oyun büyük yeğenim diyen amcalar haklı galiba lan. anadolu irfanı dedikleri bu olsa gerek.

  • görevde olmadığı hâlde bunu alan memur kardeşimize bir ikramiyeyi de çok görmesin bu devlet.

    helal olsun.

  • ömer aşık'ı ilk 2004 senesinde sahada görmüştüm. o zaman okuduğu istanbul ticaret üniversitesi takımında oynuyordu, daha doğrusu oynamaya çalışıyordu diyelim. devamlı aynı kategoride bulunduğu için bizim üniversite ile, 2004-2006 arası her sene maçımız oldu istanbul ticaret'e karşı.

    burda da yazılmış, "basketbola geç başladı", "hızlı gelişti" şeklinde. ama bu "hızlı gelişim"in ne kadar hızlı olduğunu insanlar tam net bilmiyor. onu anlatmaya çalışacağım.

    2004'te ilk gördüğümde, yürümekte ve koşmakta zorlanan, pozisyon alırken nerde duracağını tam bilmeyen, ama rebound sezgisinin iyi olduğu her halinden belli bir adam vardı. uzun eksikliğinden 195 boyumla ömer'i tutmak zorunda kalırdım ama aradaki 15cm farka rağmen beklediğim kadar zorlanmazdım.

    2005'te gördüğümde gözle görülür bir fark vardı. adamın yürüyüşü bile değişmişti. reboundlarda artık çok daha etkili, yavaş yavaş post-up oyunlarını geliştirmiş, her fırsatta smaç kovalayan bir ömer vardı. hafiften bünyemi zorlamaya başlamıştı koskoca okulda nasıl uzun olmaz, ben niye 3 numara halimle bu adamı tutuyorum lan diye içten içe isyan etmeye başlamıştım. ama yine de 10 sayı civarında tutabiliyorduk.
    hatta maçı kaybettik, bizim hoca da maç sonu "ulan bu iki garibim tuttu 210'luk adamları, siz bi guardı tutamadınız maç gitti." şeklinde azarlamıştı bizim guardları. bizi garip olarak nitelendirdiği için üzülsek mi, ömer'i tuttuk diye sevinsek mi bilememiştik.

    2006'da artık üniversite ligi seviyesi için fazla olmaya başladı. zaten hem sayı hem rebound krallığında direk tepeye oynuyordu adam, bunun üstüne iyice özgüven sahibi olmuştu. o yüzden iyice domine etmeye başladı bizi. biz de hafiften ağlamaya başladık, "ya bu eleman 2 sene önce zor yürüyordu nasıl böyle oldu bir anda" diye.

    daha sonra ben mezun oldum koptum basketboldan. 2008 gibi baktım ömer, türkiye'yi domine ediyor. şimdi sıra nba'de...

    mip ödülüne yakın olduğu söyleniyor. bence adamın most improved player ever ödülünü alması lazım. 8 senede "yürüyemeyen, top tutamayan ömer"'den, "dünyadaki sayılı pivotlardan ömer"'e evrildi adam.

    (bkz: respect)

  • abd tarihinin en büyük petrol felaketini anlatan film.

    --- spoiler ---

    felaketin oluşmasına birbiri ardına gelen 9 kritik ihmal yol açmıştı.

    1- kuyuda kaliteli çimentolama operasyonu yapılamamıştı. çimento, formasyondaki gaz ve petrolün kuyuya akmasını engelleyen bir bariyer görevi görür. çimentonun kalitesiz olmasındaki en büyük neden, muhafaza borularının merkezlenmesini sağlayan centralizer aletlerinin yeteri kadar kullanılmamasıydı.

    2- çimentolama sonrası işlemin kalitesini gösteren çimento kaydı alınmamıştı. bp, alelacele sondajı bitirip bir sonraki lokasyona gitmek istiyordu. bu yüzden bu kritik işlemi atlamıştı.

    3- muhafaza borularının ucunda yer alan tek yönlü valf çalışmamıştı. kuyuya indirilmeden önce bu aletin fonksiyon testi yapılmalıydı. çimentonun kötü olması ve bu valfin çalışmaması sonucu formasyondaki gaz ve petrol kuyuya girdi.

    4- kuyunun dengede olup olmadığını anlamaya yarayan basınç testi çalışanlar tarafından yanlış yorumlandı. kuyu öldürme hattı tıkalı olduğundan test sağlıklı yorumlanamadı.

    5- bp, kuyudaki ağır sondaj çamurunu hafif deniz suyuyla değiştirdi. bu, formasyondan gelen gaz üzerinde kontrolün kaybedilmesine yol açtı.

    6- formasyondan gelen gaz platforma 40 dakikada ulaştı. bu süre boyunca kuyuya gaz girişi olduğu çalışanlar tarafından fark edilemedi.

    7- gaz ve petrol platforma ulaştığında tahliye hattına yönlendirilemedi. gaz büyük bir basınçla çalışanların bulunduğu platformu vurdu ve büyük bir yangın tehlikesi ortaya çıkardı.

    8- kuledeki yangın söndürme sistemi çalışmadı.

    9- kuyudaki yüksek basınçtan dolayı sondaj boruları eğilmişti. bu yüzden emniyet vanaları görevlerini yerine getiremedi.

    yukarıdaki 9 ihmalden birinin bile farkına varılsa böyle bir felaket ortaya çıkmayabilirdi ve 11 can kaybı yaşanmazdı. ihmallerin bir çoğu bp'nin mevcut kuyuyu alelacele bitirip bir sonraki lokasyona geçmek istemesinden kaynaklandı. bu da operasyonların temel güvenlik prosedürleri yerine getirilmeden riskli bir biçimde yapılmasına neden oldu.

    --- spoiler ---