hesabın var mı? giriş yap

  • tişörtünde "ı <3 mom" baskısı olan sevimli çocuk. hevesi kursağında kalmıştır. güldüm yalan yok ama aslında bu durum çok üzücü. çocukların yaratıcılıkları, merakları bilinçsiz insanlar tarafından eften püften sebeplerle baltalanıyor. bırakın döksünler, saçsınlar, öğrensinler ne zararı var ya? çocukların bütün uğraşları boşmuş, gereksizmiş, yaramazlıkmış gibi davranılıyor. bırakın bi nefes alsınlar üzülüyorum vallahi.

  • sanki yasli nesil de ulke kaynaklarini peskes cekerek para kazanmadi. hele su anki halimizin sebebi kolay yoldan para kazanmaya calismis yasli ve biyikli dedeler hic degil.

  • “zavallı” diyorum çünkü müşteriden paket iptali için fax istemek için baya düşmüş olmak lazım.

    bir paketi iptal edeceğim. telefon ettim digiturk’e. kimliğimin fotokopisiyle dilekçeyi faxlamam gerektiğini söylediler. email olmuyormuş. hayır, memlekette fax diye bir şey kalmadı. işi yokuşa sürüp zaman kazanacaklar akılları sıra. 3 saattir fax makinesi arıyorum.

    her zaman yavşak bir işletmeydiniz. hiç de bir şey değişmedi.

    edit: hellofax.com digiturk’un numarasını kara listeye almış. gönderemiyorsunuz. digiturk hellofax’ı satın almışsa şaşırmam.

  • ingilizlerin ilk ticari uzun mesafe havayolu firmasıdır. 1924'ten 1939'a kadar hizmet veren kuruluş, avrupa'nın çeşitli yerlerine gitse de ddaha önem verdiği hatlar güney afrika, hindistan, uzakdoğu, malezya, hong kong ve tabii ki avustralya'ydı.
    londra kalkışlı, isviçre yolculuğu 3 saat,
    hindistan 9 gün, avustralya 10 gün sürerdi.
    roma ve kahire başlıca mola yerleriydi.
    avustralya'da qantas (queensland and northern territory aerial services ltd) ve yeni zelanda'da teal (tasman empire airways ltd) ortağı olduğı yerel sivil havacılık şirketleridir.
    1939'da british overseas airways corporation ( boac ) içine karıştı. boac da önce british european airways corporation adını aldı sonra da bugünki british airways markası adı altında günümüze kadar sürerliliğini korudu.

    yalnız tüm bu iştirakların oluşmasından önceki 1924-39 arasında yirmiden fazla kaza gerçekleşti. yani geçmişi anlatıldığı kadar parlak değildi.
    birçok deniz uçağı vardı o zamanlar. (karaya iniş yapmak insanların gözünü korkuturdu.) yalnız bu uçaklara flying boat derler. seaplane diyenine rastlamadım.

  • arkadaş dolandırılmadım diyor ama türkçesini çalmışlar haberi yok.

    edit: türkçe konusunda gelen eleştiriler nedeniyle entry'sine bir açıklama eklemiş. ben ikna oldum:
    --- spoiler ---

    "nasıl lan az türkçe kastım tırnak falan koydum. yaptık bir şeyler yaaaavv."
    --- spoiler ---

  • benim epey layk'ladığım test.

    valla hiçbir tahminim olmadan çözdüm, "aman canım doğa moğa bişeyler filan diyecek bana da zaar" şeklinde de bir önyargım vardı.

    paylaşmak istemeyeceğim kadar doğru çıktı. yani o kadar doğru ki, evet benim için gerçekten bir takıntı ve bundan pek de memnun değilim. bana zarar veren bir şey çünkü bu.

    *
    ashash aybunu anlatmam lazım. ek yapıyorum şu an:

    bu entry'yi yazdıktan sonra bir mesaj geldi, "benim sonucumu tercüme eder misin" diye. "ingilizce bilmiyorduysa testi nasıl çözdü ki? aman canım demek ancak o kadarına yetti, sonucu tam anlamadı..." diye düşünüp hemen çevirdim, elimden geldiğinde.

    tam bitirirken "lan" dedim, "zaten benim sonucum da tam olarak bu değil miydi? insanları kaybetme korkusunu takıntı yaptığım için lüzumsuzca korumacı ve yardımsever olduğum sonucu çıkmadı mı? şimdi yaptığıma bak... bu test gerçekten bir harika dostum..."

    neyse gönderdim.

    lan insan bi teşekkür eder lan. ayıp.

    işte benim hayatım böyle geçiyor. biri bişey ister, ben yaparım, teşekkür bile almam, ama sonra biri yine istesin yine yaparım. mallık bedava.

  • sadece filmler izlenerek evreninin ancak yüzde %34.5'i keşfedilebilir (küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın).

    daha önce filmlerin kronolojisinden bahsettiğimde haklı olarak clone wars, rebels gibi hatırlatmalar geldi. "tam" ve kendi içinde canon bir star wars tecrübesi oluşturmak adına biraz film dışı bir kronoloji neden oluşturmayayım dedim. filmlerin yanı sıra, tamamen subjektif bir yargıyla, okunması gereken çizgi romanları / kitapları ve dizileri sıralayacağım. bunlar dışında okunabilecek onlarca materyal var ama onları da keşfetmek size kalsın, ben de çıkan her şeyi okumadım zaten. yazdıklarımın hepsi dijital formatta internette kolaylıkla bulunabilir.

    önemli not; bu sıralayacaklarım star wars'u zaten izlemiş ve evrene dair daha çok içeriğe aç olanlar için. hiç star wars izlememiş birinin bu sırada ilerlemesi kafa karıştırır, çünkü bahsettiğim çoğu kitap ve çizgi roman, öncesini de sonrasını da anlatsa, insanların filmleri bildiğini varsayarak hazırlanmış içeriklere sahip. ilk defa izleyecekseniz çıkış sırası olan 4-5-6-1-2-3 ile izlemek, sonra bu sırayla daha geniş evrene dalmak en doğrusu.

    - star wars episode i – the phantom menace

    öncesine dair kitaplar ve çizgi romanlar var, ama bir "george lucas canon" mantığıyla ilerlemeyi tercih ettiğim için phantom menace'ı sıfır noktası olarak kabul etmek en doğrusu.

    - star wars obi wan and anakin

    5 sayıdan oluşan bir çizgi roman. the phantom menace'ta anakin'i obi-wan'ın eğitimine verilmiş küçük bir çocuk olarak görüyoruz, attack of the clones'ta ise neredeyse yetişkinliğe ulaşmış bir anakin ve tamamen abi-kardeş ilişkisine oturmuş bir anakin & obi-wan ilişkisi var. obi-wan & anakin bu aradaki pek dokunulmayan gelişimi anlatması açısından önemli. arada çok kısa olsa da palpatine'in ağacı yaşken eğme ve anakin'le bağ kurma girişimlerini de görüyoruz.

    - star wars episode ii – attack of the clones

    6 filmlik seri içinde en zayıf iki filmden biri fakat clone wars temeli burada atılıyor.

    - star wars the clone wars

    çok harika olmayan bir filmle başlayan 7 sezonluk mükemmel bir animasyon serisi. filmlerle evrenin %30'unu keşfediyorsanız bir %60'ı da clone wars ile keşfedebilirsiniz. boynuzun kulağı geçmesi gibi hikaye kalitesi olarak dönemini anlattığı prequel üçleme filmlerinin fersah fersah önünde. "güç" dediğimiz şeyin ne kadar derinleşebildiğini, star wars evreninin 3-5 gezegenden, jedi düzeninin de birkaç jedi'dan ibaret olmadığını, palpatine'in taktiklerinin ne kadar dahice olduğunu ve birçok şeyi clone wars ile öğreneceksiniz. daha da önemlisi filmlerde hakkı çok verilemeyen gerçek anakin skywalker'ı ve klonları burada tanıyacaksınız. bu üçüncü filmde belki biraz aceleye gelmiş gibi gözüken dönüşüm sürecini sizin için daha anlamlı ve trajik hale getirecek. dave filoni'yi şu an için star wars hayran kitlesinde lucas'tan sonraki ikinci adam yapan bu seridir.

    - dark disciple

    aslında clone wars'ta yer alması planlanan fakat dizinin sona erdirilmesiyle çekilemeyen bölümlerin kitaba uyarlanmış hali ve en iyi star wars kitaplarından biri. clone wars ile tanıyıp sevdiğimiz asajj ventress'in trajik hikayesinin son perdesi.

    - darth maul son of dathomir

    yine clone wars'ta tamamlanamayan mother talzin ve darth maul hikayelerinin sonunu anlatan dört sayılık çok iyi bir çizgi roman serisi. dark disciple gibi bunun da hikaye gelişiminde dave filoni etkisi var, dolayısıyla kalitesinden şüphe etmeden okumaya başlayabilirsiniz.

    - star wars episode iii revenge of the sith

    clone wars'tan sonra tekrar izlediğinizde obi-wan'ın "you were my brother anakin" sözü daha da ağırlaşacak, klonların jedi'lara dönüşü daha da yıpratacak.

    - darth vader dark lord of the sith

    25 sayılık bir çizgi roman serisi. disney döneminde star wars adına çıkan en iyi şeylerden biri. hikaye benim en çok merak ettiğim dönemlerden birini anlatıyor; anakin skywalker'ın darth vader olarak ilk yılları. revenge of the sith'te darth vader'ın doğuşunu gördük, a new hope'ta ise 19 yıl sonra adı tüm galaksiye korku veren darth vader'ı. peki arada ne oldu? darth vader'ın kara namı nasıl galaksiye yayıldı? içerde anakin'den hiç parça kalmadı mı? gibi sorulara yanıtlar veren tüyleri diken diken eden sahneleri olan çok iyi bir seri.

    - tarkin

    tarkin, star wars evreninde hakkında çok şey bilmediğimiz en önemli karakterlerden biri. clone wars'ta, rogue one'da ve a new hope'ta çok kısa sahne alıyor ve vader'a bile rahatlıkla sözünü geçirebildiğini görüyoruz. tarkin, vader ve tarkin arasındaki dinamikleri öğrenmek açısından çok önemli bir roman. yazarı ise burada canon'la uyuşmazlıkları olduğu için yer vermediğim ama çok iyi bir roman olan darth plagueis'i yazan james luceno. luceno da filoni ve zahn gibi şu an "içerde" olan ve star wars hayranlarına disney'in kalitesizliğini bulaştırmamaya çalışan yaratıcılardan biri.

    - solo a star wars story

    han solo ve chewbacca'nın tanışma hikayesi olarak izlenebilecek eğlenceli bir film. disney'in yaptığı, burada adını bile anmayacağım, başka kötü işlerin ceremesini çektiği için gişede patladı ama izlenebilir.

    - thrawn / star wars thrawn

    eski genişletilmiş evren takipçilerine en iyi star wars yazarı kimdir diye sorarsanız alacağınız yanıt büyük ihtimalle timothy zahn olacaktır. yine canon uyuşmazlığı nedeniyle thrawn'ın ortaya çıktığı eski zahn romanlarına burada yer vermeyeceğim ama şanslıyız ki canon'la uyumlu yeni versiyonları da geldi. thrawn adlı ilk kitabın 6 sayılık bir çizgi roman uyarlaması da çıktı. daha sonra alliances ve treason ile üçleme tamamlanıyor. alliances hem rebels hem clone wars animasyonlarıyla kesişiyor ve thrawn ile darth vader'ın ilişkisine odaklanıyor. treason ise rebels'ın finalinin hemen öncesini konu alıyor ve thrawn ile palpatine'in ilişkisini ön plana çıkarıyor.

    - star wars #7-#15-#20

    2015'te başlayan star wars çizgi roman serisinin bu üç sayısı obi-wan kenobi onca yıl tatooine çöllerinde ne yaptı, luke'u nasıl koruyup kolladı konusunu anlatıyor. tek sayılık hikayeler.

    - star wars rebels

    clone wars'tan sonra gelen dört sezonluk animasyon serisi. bir clone wars kadar iyi olmasa da clone wars nasıl prequel üçleme dönemini genişletiyorsa rebels da orijinal üçlemeye başarılı bir temel hazırlıyor. ayrıca clone wars'taki pek çok hikayenin burada devamını (darth maul, ahsoka tano, klonlar) görüyoruz. thrawn karakteri de büyük çıkışını rebels ile yapıyor. thrawn üçlemesinin son kitabı olan treason'ı bu serinin final bölümünden önce okumakta fayda var.

    - rogue one a star wars story

    disney döneminde çıkan tek başarılı film, sırf darth vader sahneleri için bile izlenmeli. evet, disney dönemi star wars filmlerine iyi gözle bakmıyoruz fakat george lucas'tan geçer not alması ve orijinal üçlemenin hikayesine bir yapboz parçası gibi oturması itibariyle rogue one benim için star wars evreninin önemli bir parçası olmayı başardı.

    - star wars episode iv a new hope

    her şeyin başladığı, luke skywalker efsanesinin doğduğu film. star wars'u ilk defa izleyecekler tabii ki buradan başlayacak.

    - star wars skywalker strikes

    2015'te başlayan çizgi roman serisinin ilk 6 sayısı. luke ve vader ilk defa burada yüz yüze karşılaşıyor. bunu görmek açısından önemli olabilir. 75 sayıya kadar yolu var ve marvel'ın önde gelen yazar / çizerlerine ev sahipliği yapıyor. uzun çizgi roman serileri bu canon konusunda biraz riskli. belli sınırlar olsa da çok fazla yazara yaratıcı güç veriliyor ve bazı hikayeler ve karakterizasyonlar filmlerin ana hatlarıyla çelişebiliyor. örneğin empire strikes back'te luke ve vader'ın ilk defa karşılaşması size star wars evreni için daha mantıklı geliyorsa görmezden gelebilirsiniz ve alternatif bir hikaye olarak okuyup keyfini çıkarabilirsiniz.

    - darth vader

    uzun marvel çizgi roman serilerini karıştırmamaya çalıştım yukarda bahsettiğim nedenden dolayı ama marvel'ın yazdığı darth vader serileri çok iyi çıkıyor. 2015'te çıkan bu 25 sayılık seri a new hope ile empire strikes back arasını anlatıyor. darth vader'ın oğlu olduğunu öğrenmesi ve vader down hikayesi gibi epik anlara sahip. çok sevilen ve daha sonra kendi çizgi roman serisine kavuşan aphra karakteri de burada ortaya çıkıyor. yine kafanızdaki evrene dahil edip etmemek tamamen size kalmış.

    - star wars episode v - the empire strikes back

    en sevdiğimiz star wars filmi.

    - star wars episode vi - return of the jedi

    star wars evreninin kronolojik olarak son filmi.

    - the mandalorian

    disney'in star wars fanlarının gönlünü alma projesi. return of the jedi sonrası yeni cumhuriyet döneminde geçen bir yan hikaye olarak kabul edilebilir. arkasında jon favreau ve dave filoni gibi insanlar olması dosta güven düşmana korku veriyor. oldukça başarılı bir ilk sezonun ardından gelecek ikinci sezona dair da güzel duyumlar alıyoruz. ilk sezonunun george lucas'tan "olur" alması itibariyle bunu da lucas canon kabul edebiliriz.

    edit: yeni yönü nedeniyle disney dönemine bir şans daha verdim.

    (bkz: #117395774)

    fakat yine de disney döneminde çıkan ve sequel üçleme dönemine odaklanan kitap ve çizgi romanları "gereklilik" olarak önermeyeeğim. çünkü dediğim gibi disney, fanlardan gelen oldukça olumsuz tepkiler nedeniyle, yön değiştirip duruyor. filmleri iptal edemese de çizgi roman ve kitapları rahatlıkla devamlılıktan çıkarabiliyor çaktırmadan.

    bu döneme dair önerebileceklerim, daha doğrusu dave filoni'nin vizyonunı hissettirdiği için umutla beklediklerim:

    (bkz: #116726196)