hesabın var mı? giriş yap

  • diyabet hastalığı ile birlikte etiket okumayı alışkanlık haline getirmiştim.

    bu gıda şantajcısını da o ara tanıyıp kısa bir süre takip ettim. ancak sonradan gerek islamcı yobaz zırvaları gerekse "özel inceleme" adı altında aldığı reklamlardan sıkılıp takibi bırakmıştım.

    şimdi yukarıda paylaşılan patiswiss incelemesine ve sonrasında yaptığı "ayrıcalık yapılmayacağına dair imza atılmıştır" gibi garip bir açıklamaya baktım. benim hatırladığım herhangi bir başka ürüne dair yorum şöyle olurdu:

    patiswiss ambalajında çocukların dikkatini çekecek şekilde çocuk resimleri barındırıyor. içeriğinde 100 g'ında 25,6 g yani 13 tane küp şeker içeriyor. (burada porsiyon hesabı 30 gr içeriği verilmiş. normalde hem 30 hem 100 g içeriği yazılır paketlere ki gıda şantajcısı da 100 g üzerinden hesaplar genellikle). bir de uyanık 7,7'yi 2'ye bölerek aşağı yuvarlamış 3 küp şeker demiş.

    neyse genelde gıda şantajcısının para alarak reklamını yapmadığı ürünlerde bu içerik verildikten sonra şöyle devam eder: bilindiği gibi şeker obezite ve diyabet hastalığına sebep olabilir. ayrıca çocuklarda hiperaktivite yaratabilir. üründe hiç lif olmaması da (çikolata abi ne bekliyorsun?) kan şekerinde hızlı bir artışa sebep olup iç organlara zarar verebilir. böyle bir zehri çocuğunuza yedirir miydiniz?

    ama bunun yerine süper über marka diye inceleme yapmış tabi parayı alınca.

    yeteri kadar cimer başvurusuyla inceleme altına alınabileceğini düşündüğüm için ilk taşı atıyorum an itibariyle.

  • önceden 12 saatte de olsa insanlar istanbul'dan izmir'e gidebiliyorlardı, şimdi 3.5 saate düşse de gidebiliyorlar mı? sanmıyorum.

    insanlar artık sayenizde ota boka devasa paralar veremediği için korkudan dışarı çıkamıyorlar.

  • küçük kardeşlerin dünyaya geliş amacı abla ya da abilerine hizmet etmek; anneler sizi biz yalnız kaldık diye doğurdu, lütfen işinizi yapın.

  • italya ayni zamanda bugunku libya topraklarina da sahipti, dogu afrikada da topraklari vardi. libyanin hali ortada, dogu afrikada biraktigi bolgede somali falan var

    suriye, lubnan, tunus, cezayir ve bati afrikanin neredeyse tamami fransizlarin elindeydi

    irak, misir, urdun, filistin israil ve orta afrika ingilizlerin elindeydi

    2.dunya savasindan sonra cogu ulkelere bagimsizliklari verildi ve bu ulkelerin hali ortada

    eger ataturk ve silah arkadaslari ulkeyi bu dusmandan kurtarmasaydi, bugun en iyi ihtimalle suriye gibi bir ulke olurdun fazlasi da olmazdin ve yine ab'ye giremezdin.

    yani sen o narin beynini boyle seylerle yorma, daha az dusun, daha basit konular dusun..

  • büyüleyici bir kokudur bebek kokusu. sadece bize öyle gelmemektedir, bilim de bu konuda birtakım bulguları sunmaktadır. bebek kokusu neden bu kadar güzeldir ve insanlardaki etkileri nedir?

    frontiers in psychology'nin yayınladığı bilimsel bir araştırma bebek kokusunun kadınlardaki etkilerini konu etmiş. bu araştırma aynı zamanda amerikan ulusal biyoteknoloji veri merkezi'nin sitesinde de yayınlandı. araştırmanın baş yazarı "bebek kokusunun kabaca 250 değişik kimyasaldan oluştuğunu düşünüyoruz ve bu koku annelere bebeklerine bakma dürtüsü veriyor" diyor.

    söz konusu araştırma sırasında bir de deney yapılmış. denekler anne olan 15 ve anne olmayan 15 olmak üzere 30 adet hanım. kendilerine bebeklerin 2 gün iki gece giydikleri ve kokusunun gitmemesi için dondurulmuş pamuklu kumaştan yapılma bebek atletleri koklatılmış ve koklama esnasında oluşan beyin aktivitelerine bakılmış. sonuçlar sadece şaşırtıcı değil aynı zamanda büyüleyici;

    bir insan çikolata yediğinde veya sevdiği lezzetli bir yemeğe ulaştığında yahut ödül sayılabilecek bir uyaranlarla uyarıldığında oluşan beyin aktivitesi nasıl oluşuyorsa, bebek kokusu koklandığıda da aynı beyin bölümlerinde artan aktivite algılanmış. bu bebek kokusunun anne olsun olmasın bir kadının bütün kimyasını, haleti ruhiyesini değiştiren mucizevi bir durum.

    benzeri başka bir çalışma erkekler için de yapılmış. bu çalışmanın yöntemi diğerinden biraz farklı olsa da bebek kokusunun etkileri ile ilgili çıkarımları benzer. testosteron, insanlar dahil primatlarda da en güçlü olmasa da en bol bulunan erkek hormonu. araştırma ekibi buradan yola çıkarak, baba marmoset maymunlarına yavrularını koklatmış ve baba maymunlarda koklamadan sonra testesteron seviyesinin düştüğünü tespit etmiş. bu da babaların, yavrularını kokladıktan sonra, onların bebeklerine ve aile ihtiyaçlarına odaklanmaktan alıkoyabilecek dış zorluklarla karşı karşıya kalsalar bile bebeklerine karşı daha hoşgörülü hale gelmelerini sağlamış.

    yani bir babasınız, o an aklınızda bir ticaret vardı, futbol vardı veya gidip araba yarışı seyretmeyi düşünüyordunuz. bebeğinizi kokladıktan sonra düşen testesteron seviyesi ile birlikte bebeğinize ve ailenize ayıracağınız vakit ve dikkat aklınızda daha çok yer etmeye başlayabiliyor. minnacık bir bebeğin kokunun bu derece devasa etkisi..!

    anladık, bebek kokusu bu kadar etkili ama neden bize güzel geliyor? konuyu araştıran monell chemical senses center'dan bir bilim insanı olan george preti'ye göre bebek kokusunun güzelliğinin iki sırrı var. birincisi vernix caseosa. yani hamileliğin son üç ayında fetüsün derisini kaplayan beyaz, kremsi, doğal olarak oluşan bir biyofilm. bebek doğduktan sonra yıkandığı halde saç dipleri dahil bu koku uzun süre vücutta kalabiliyor. yine dr. george preti'ye göre bebek kokusunun muhteşemliği ile ilgili ikinci bir sebep de bebeklerin ter bezlerinden salgılanan kimyasallar. fakat bu kimyasalların saldığı güzel kokunun en kuvvetli olduğu dönem ilk 6 hafta. ondan sonra azalarak devam ediyor. bunun nedeni ise bebeklerin metabolizmalarının anne karnında beslenmelerini göbek kordonundan alıyor iken doğduktan sonra beslenme şekillerinin değişmesi ve büyüdükçe dış dünya kaynaklı yeme içmeye başlanması.

    sözün kısası, bebek kokusu gerçekten kendisine has muhteşem birşey. kocaman insanlar oluyoruz, devasa hatalar yapıyoruz, eve sarhoş gelip kusuyoruz, ortalığı dağıtıyoruz, ailemize berbat zamanlar yaşatıyoruz ama annelerimiz bizi hep o bebek kokumuzla hatırlıyor.

    frontiersin.org - annelik durumunun yenidoğanların vücut kokusuna kortikal tepkileri düzenlemesi
    ncbi.nlm.nih.gov
    vernix caseosa
    womenshealthmag.com
    washingtonpost

  • bugün açıklanan 2016 nisan tus klavuzuyla haberdar olduğumuz rezalet. çok değil daha 6 ay önce yapılan bir önceki sınav 100 lira iken pek sevgili kurumumuz 220 lira yapmışlar sınavı. neyin bedeli allahınızı severseniz bu aradaki 120 lira fark? her sınavda en az 5 tanesi hatalı çıkan sorularınızın mı? 2 ayda sonuç açıklayamamanızın mı? yanlış soruların iptali için açılan davaların paraları mı bunlar? neyin parasını bizlerden çıkarıyorsunuz? nerede görülmüş %120 zam yahu! sınav değil düpedüz soygun!

    edit: hiç sevmem bu edit olayını ancak doktor olup 220 lirayı fazla bulan insanların varlığını gösteren vs. vs. demiş bazı yazar arkadaşlar. şimdi ortada bir rezalet var ve bu rezalet maaştan tamamen bağımsız. konumuz doktor maaşı değil ama madem konu buraya gelmiş benim de söyleyeceklerim var o vakit. yeni mezun oldum ben. 1 yıldır intörn doktordum. pek bilmezsin intörn doktorluğu anlatayım. ayda en az 6-7 gecemi hastanede geçirdim; birçok kez 36 saat boyunca hastanede kaldığım oldu; acilde, serviste, yoğun bakımda, ameliyathanede, poliklinikte her yerdeydim. çocuğun hastalandığında ben bakıyordum, reçetesini yazan bendim, kafanı yardığında dikişini atan da bendim, öykün alınırken sekreterlik yaparak bilgisayara geçiren de bendim. herhangi bir sektörde çalışan herhangi bir insandan daha az çalışmıyordum. hastanede etrafımda benden yaşça küçük hemşireler, personeller, teknikerler vardı. her biri maaşlarını alırken ben 340 lira harçlığımı alıyordum. 2 aydır mezun, işsiz, gelirsiz, sadece tus çalışan bir doktorum. benim gibi yüzlercesi binlercesi var inan bana. 25 yaşındayım babamdan para istemeye utanıyorum. ve sen gelmiş burada bana neden 220 lirayı, %120 zammı çok bulduğumu soruyorsun öyle mi?

    edit 2: doktor olduğunu her yerde belirtme ihtiyacı! demiş bir yazar arkadaş. "tus"la ilgili bir konudan bahsederken benim ve başlıktaki diğer birçok yazar arkadaşın doktor olduğunu anlamasına sebebiyet verdiğimiz için ben şahsım adına bu naif, kırılgan arkadaştan özür diliyorum.

  • an itibariyle yaptigim $ey. hatta ip adresim 216.65.228.166. (edit: lutfen ip adresine saldirmazsaniz sevinirim ucuyoruz, ucakla $aka olmaz pls t$k)
    $u aralar turkiye ustunden geciyoruz muhtemelen.

    frankfurt havaalaninda lufthansa cali$anlari bedava baglanma kartlari dagitiyorlar boylece para vermeden yarim saat kullanmak mumkun oluyor.

    (bkz: connexion by boeing)

    edit: kontrol ettim bu ip butun ucu$larda 216.65.228.166 oluyor. hani sitesine ucak girmesini istemeyen varsa bu ip adresini bloklayabilir sadece.