hesabın var mı? giriş yap

  • semavi dinlerin anlattığı hikayelere göre iblis, allah'ın ademi herhangi bir açıklama yapmadan yaratmasına içerleyip, ona secde etmeyerek dik duruş sergilediği için makamdan kovulmuş. makamdaki diğer melekler:

    ''aman iblisciğim, ne yapıyorsun? kendine gel'' diyerek arabuluculuk etmeye çalışsa da iblis geri dönmemiş yolundan:

    ''kardeşim, biz zaten gerekli donanıma sahip değil miyiz? bir de bizden alt kapasitede yeni bir mahluk çıkarıp ona biat etmemiz niye isteniyor?'' diye çıkışınca melekler de: ''doğru lan'' deyip allah'a ufaktan itiraz sesi yükseltirler: ''yeryüzünde kan döküp, bozgunculuk yapacak birilerini mi yaratıyorsun?'' (bakara 30.)

    allah yine açıklama yapmaz: ''siz bilmezsiniz, ben bilirim.''

    melekler sus pus...ama bu sayede ödüllerini alırlar, konumlarını korurlar.

    iblis ise bu durumu kabullenmeyen tek varlık olarak pılısını pırtısını toplayıp kendi yoluna gider. dik duruşunun bedelini, allah makamındaki ayrıcalıklı konumunu bırakarak öder. kimse de ''helal olsun be, adamın bir duruşu var. sorguluyor en azından'' deyip tebrik etmez, tam üstüne ''lanet olsun iblise, o şerefsizin önde gidenidir'' diye arkasından konuşulur.

    sorgulamanın, onurlu olup dik durmanın bedeli şeytan olmakmış meğer. dinler de bunu marifet gibi anlatıp durmuş binlerce yıldır.

  • tsk'nın 30 yılda tankla uçakla füzeyle yapamadığını ışid 30 günde toyota pikapla yapmıştır.

  • ilk izlenimlerim;

    ps4 için fps droplar mevcut. şehirde gezerken özellikle 30 fps altına düşüşler var biraz can sıkıcı. şehir trailer’da gösterildiği kadar kalabalık değil ve insan sayısı baya az oyunun atmosferi için kötü. sanırım oyunun akıcılığını etkiliyor diye downgrade yemiş çevre faktörlerini azaltarak. ama yine de optimizasyon sıkıntısı mevcut. update ile çözülür diye umuyorum.

    yapay zeka kötü, rpg-fps oyun yapıyorsun ama wolfestein’dan hallice vuruş hissiyatı ve düşmanların biblo gibi karşında durduğu oyun veriyorsun insanlara. (2.41’den sonra izlenebilir.) combat’ları şu an hoşuma gitmedi. düşmanlar ne bir cover alma zahmetine giriyor ne de seni zora sokacak şekilde abluka altına almaya çalışıyor. sik gibi karşında dikiliyorlar hatta o kadar boş dikiliyorlar ki karşılarında şarjör değiştirme olayını bile rahatlıkla yapıyorsun.

    araç sürüş hissiyatını çoğu kullanıcı sevmemiş, zamanla oynadığınız karakterin bu konuda yeteneğinin gelişeceğini düşünüyorum. gta ve rdr oyunlarında ki gibi.

    gelelim grafiklere ps4 için texture olayları kötü. grafikler next-gen’e göre tabii ki sınıfta kalacak ama bu nedir aga? bu oyunun tanıtımı yıllarca next-gen’e göre yapılmadı. bütün lansmanları ps4 ve xbox one için gösterime sunuldu. day 1 patch ile düzeliyor demiş bazıları ama ikisinin karşılaştırmasını yapmak lazım.

    şimdilik eyyorlamam bu kadar inceledikce güncellenecek entari.

  • ben hiç karışmam hasta yakınlarına. hayvan gibi doluşurlar mesela. enfeksiyon olacakmış, işimizi yapmamız engellenecekmiş filan bunlar tırt sebepler. aradan sıyrılır bakarım, bakamazsam az bekler diğer tarafa geçerim. ama asla ses etmem. çıkın ya da güvenliğe çıkartın hasta yakinlarini asla demem. banane amk. şartlar suriye iken ben neden isviçre kalitesinde hizmet vermeye calisayim ki?

  • ata binip yukarlara çıkma, uyduları ikiye bölme gibi şeylere muhtemelen kimse inanmayacaktı.

    vaazlar kayıt altında olacağından bazı sonradan gelen hikayeler olmayacaktı. elimizde pür-i pak bozulmamış bir kitap olacaktı.

    konuyu üstü kapalı bu kadar anlatabildim. akit kızıyor.

  • devletten en kötü 2500 lira maaş alan askerlerdir. en az lise mezunu olmaları gerekmekte ise de bir uzman çavuş eğitim seviyemizin geldiği durumu bana göstermiştir.

    askerdeyken bir konuşma sırasında hitlerle ilgili bir şey söyledim. 'kim?' dedi. hitler dedim alman, nazi... 'hit mi?' adı dedi. ahmetler mehmetler gibi bir şey söylüyorum sandı. yok dedim adı hitler, adolf hitler. hıı dedi. lise mezunu birinin en azından hitleri tanıyacak kadar genel kültür seviyesinin olmasını beklemek benim hatam mı bilemedim...

    mesaj üzerine edit: ilköğretim mezunu olmak yetiyormuş*

  • birçok kişinin disney ile tanıdığı ancak aslında yüzyıllardır çin edebiyatında yer alan kadın bir asker. özellikle disney'in son filminin, 1998 yapımı filmlerinden çok farklı olduğu söylense de aslında 2020 yapımı film, mulan'ın diğer hikayelerinin bir karışımıdır.

    hikayeye göre genç bir kız orduda babasının yerine geçer ve ülkesinin kurtarılmasına yardımcı olur. bu hikaye yüzyıllardan beri anlatılmaktadır ve tahminlere göre ilk ortaya çıkışı kuzey wei hanedanlığı (386-535) döneminde gerçekleşmiştir. araştırmalara göre mulan aslında hayali bir karakterdir ve hikayesi çinin kuzeyinde yaşayan kadınların daha özgür olmasından yola çıkarak anlatılmaya başlanmış, daha sonraki dönemlerde ise kadınların yaşantısına göre hikayesi de değişerek şekillenmiştir.

    asıl çalışma mulan'ın şiiri olarak kayıtlara geçmektedir ve 6. yüzyıldaki moğol ve türk akınlarının bölgede halkı üzerindeki etkisini anlatmaktadır. ardından genel mulan'ın şarkısı isimli çalışma ise tang hanedanlığı (618-907) yılları arasında yazılmıştır ve çalışmanın ana teması aynı kalsa da dönemi ve bölgesi değişikliğe uğramıştır. efsane daha sonra song hanedanlığı (960-1279) döneminde tekrar değişikliğe uğrar ve birkaç yazarın ortak çalışmasıyla tek bir eser ortaya çıkarılır.

    16. yüzyılda oynanan kadın mulan isimli tiyatro ilk ortaya çıkarılan mulan'ın şiirinden esinlenerek sahnelenir. şiir ve tiyatro oyunu mulan'ın evliliğiyle ve mutlu bir sonla biterken, değiştirilen çalışmaların sonu ise hükümdarın cariyesi olmaması ve ailesine utanç getirmemesi için mulan'ın kendisini öldürmesiyle bitmektedir. 1939 yapımı mulan orduya katılıyor filminde ise mulan bir vatansever olarak resmedilmiş, aileye olan bağlılığı ise değiştirilerek yerini koşulsuz vatan sevgisine bırakmıştır.

    mulan'ın günümüzde bilinen hikayesi yakın zamanlarda çıkan filmlerde anlatılanlardır. bu hikaye antik çin dönemlerinde geçmektedir. modern ve antik hikayeler aynı konuyu ele almakta ve benzer şekilde anlatmaktadır. genç bir kızın yaşı ilerlemiş babası orduda görev almak üzere askeriyeye çağırılır, babasının yerine ise kızı orduya katılır ve emirlerini eksiksiz yerine getirerek vatanını kurtarır, evine döner ve ailesini onurlandırır. disney filmlerinde orduya kızların katılması yasaklanmıştır ancak buna rağmen mulan cinsiyetini gizleyerek orduya katılır ve düşmanlara karşı beklentilerin üzerinde mücadele vererek vatanını kurtarır. asıl hikayede ise mulan 12 yaşında bir kızdır ve cinsiyeti hiç sorgulanmamıştır ancak hikayenin en sonunda ortaya çıkar ve orduda birlikte savaştığı arkadaşlarını şaşırtır.

    asıl şiir han hanedanlığının çöküşü ile sui hanedanlığının yükselişi arasındaki bir dönemde geçmektedir. bu dönem üç krallık dönemi olarak bilinmektedir ve üç krallık döneminin bitişinden sonra ülkeyi kısa ömürlü hanedanlar yönetmiştir. bu kısa ömürlü hanedanlıklardan birisi wei hanedanlığıdır ve bu hanedanlık xianbei birliğine bağlı toba tarafından kurulmuştur. xianbei birliği ise aslen moğol olmakla birlikte türk soyundan gelmektedir ve çin kültürünü ve geleneklerini benimsemiştir.

    şiir mulan'ın dokuma tezgahında oturmasıyla, örgü örmesiyle ve iç çekmeleriyle başlar. ardıdan iç çekmesine sebep olan sevdiği kişi sorulduğunda mulan ordunun askeriye için erkekleri orduya çağırmasından, hanın ordusunu ilerlettiğinden ve babasının adının da çağırılanlar listesinde olduğundan bahseder. mulan'ın erkek kardeşi henüz bir bebektir ve babası ise orduda görev alamayacak kadar yaşlıdır, bu sebeple mulan ailesine babasının yerine orduya katılmak istediğini söyler. kimse mulan'a bu konuda itiraz etmez ve mulan bir at ve diğer ekipmanlarını alarak savaşmak üzere orduya katılmaya gider. mulan dövüş sanatları, ata binme ve okçuluk konularında oldukça yeteneklidir.

    mulan orduya büyük bir başarıyla hizmet eder ve önemli bir hükümet görevinde yer alması istenerek ödüllendirilir ancak bu ödülü kabul etmez. ordudaki arkadaşlarıyla köyüne döner, evine girer ve elbiselerini değiştirip kadın kimliğini ortaya çıkarır. ordudaki arkadaşları mulan'ı görünce "12 sene boyunca mulan ile yan yana savaştık ve mulan'ın kız olduğunu hiç bilmiyorduk" derler. şiirin sonunda anlatıcı insanları tavşanlara benzetir ve yan yana geldiklerinde erkek ve dişi tavşanları ayırmanın kolay olmadığını, aynı durumun insanlar için de geçerli olduğunu söyler ve şiir sona erer.

    sonraki dönemlerde çıkan mulan'ın şarkısı ise tang hanedanlığı döneminde ortaya çıkmıştır. bu eserde dönem değişmiştir, düşmanlar ise moğollar yerine an lushan gibi bölgedeki isyancılar olmuştur. hikaye aynı olmakla beraber ordudaki görevin önemine daha çok vurgu yapılır ve konfüçyüs ideolojisi hikayeye katılır. hikayenin ana fikri yine mulan'ın babası yerine orduya katılması ve ülkesini savunmasıdır. konfüçyüs ideolojisinde kişinin aileye değer vermesinin topluma değer vermesi ve böylece ülkesine değer vermesi fikri bulunmaktadır.

    tang döneminde çıkan mulan'ın şarkısı ile kadın mulan tiyatro oyunları arasında geçen dönemlerde mulan'ın farklı bir anlatımı ortaya çıkmamıştır. tiyatronun yazarı xu wei, karakterin soyadından çiçek anlamına gelen hua olarak bahseder ve hikaye boyunca sürekli erkek olarak düşünüldüğünü, küçük bir kızdan erkek bir savaşçıya dönüşmesini anlatır ve hikayeyi evlilik ile bitirir ki evlilik o dönemlerde oldukça önemli bir durumdur.

    tiyatro oyunu kuzey wei döneminde geçer ve erkekler isyancı haydutlarla savaşması için orduya çağırılmaktadır. bu dönemde çinin güneyindeki haydutlar sürekli kuzeye doğru akınlar düzenleyerek kuzey wei krallığı için sorun oluşturmaktaydı ve kuzey wei krallığı haydutlara karşı gelebilmek için orduya katılma çağrısında bulunmuştu. yani tiyatro oyunu da yine zamana ayak uydurarak dönem değişikliğine uğramıştı.

    tiyatro oyunu iki sahneden oluşmaktaydı, ilk sahnede mulan'ın savaşa gitmeye karar vermesi konu alınırken ikinci sahnede savaş ve eve dönüş anlatılırdı. birinci sahnede mulan durumu anlatır, ekipmanlarını almaya gider, köyünden uzaklaşır ve kız kimliğini geride bırakarak bir erkeğe dönüşürdü. ardından orduya katılır ve isyancılarla savaşmak için silahlarıyla eğitim görürdü. sonraki sahneyse isyancıların saklandığı mağaraya saldırıyla açılırdı ve ardından hua mulan isyancıların liderini esir alır ve komutanı tarafından onurlandırılırdı.

    xu wei'nin oyunu mulan'ın diğer dönemlerdeki hikayelerini de etkilemiştir ve önceki dönemlerdeki hikayeler de düzenlenerek tekrar anlatılmıştır. sui hanedanlığının gerileme döneminde yazılan hikaye değiştirilmiş ve düşmanlar isyancılar olmuştur. hikayeye göre türkler, çinde çıkan isyanları desteklemekteydi ve mulan babası türk, annesi ise çinli olan bir ailenin kızıydı. türk hükümdarı mulan'ın babasını askere çağırdığında onun yerine mulan orduya katılır ve dou xianniang isimli kadın bir savaşçı tarafından esir olarak tutulur. dou, mulan'ın yeteneklerinden etkilenir ve hayatını bağışlayarak kendisinin yardımsı yapmaya karar verir. savaş bittiğinde mulan eve döner ve babasının öldüğünü görür. han durumun farkına varır ve mulan'a bir davet göndererek hareme gelmesini ve cariye olmasını ister. mulan ise bu utançla yaşamak yerine kendisini öldürmeyi seçer.

    bu hikaye sadık, efsanevi ve kahraman mulan'ın hikayesi adıyla ve küçük değişikliklerle tekrar anlatılmıştır. bu çalışmada mulan'ın büyük babası zhu ruoxu, karanlık sanatlarda büyük bir ustadır ve bildiklerini daha büyük bir usta olan li jing'den öğrenmiştir. zhu, bu güçleri kendisi için kullanmayı kabul etmez ancak torunu mulan'a öğretmeye karar verir. yıllar sonra savaş çağrısı geldiğinde babası yerine mulan savaşa gider ve dövüş sanatlarında yetenekli olduğunu kanıtlayarak orduya katılır. orduya yeni katılanları gözetleyen li jing, mulan'ı tanır ancak belli etmez. mulan adını wu zhao olarak söyler ve kısa sürede generalliğe kadar yükselir. mulan bu sırada birçok macera yaşar ve karanlık sanatlarda daha yeteneklerini daha ileriye taşır. yaşadığı bir macerada mulan'ın bir dağın tepesine tırmanması gerekir ve bu dağın tepesine geldiğinde bir keşiş mulan'a sihirli bir deve verir.

    mulan bu sihirli devenin yardımıyla düşman generalini yener. ardından mulan, tang hükümdarı taizong tarafından önemli bir devlet konumuna getirilir. mulan, cinsiyetini ortaya çıkarır ve kadınların gelemeyeceği bir konum söylendiği için bu teklif geri çekilir. cezalandırılmak yerine mulan'ın ünvanı prenses wu zhao olarak değiştirilir ve evine gönderilir. ardından hükümdarın fikri değişir ve mulan'ın geri dönmesini ister. mulan hükümdara daha önceden yalan söylediği için hükümdarın tekrar karşısına çıkmayı kabul etmez ve eğer giderse idam edileceğini düşünür. masumiyetini kanıtlamak için mulan kendisini öldürür.

    mulan orduya katılıyor 1903 yılında yazılmış, han hanedanlığı döneminde geçen ve düşmanın hun komutanı xiongnu olduğu bir çalışmadır. hikaye temelinde aynı konuyu anlatır ancak önceki çalışmalara göre erkeklerin korkaklığını ve kadınların cesaretini daha çok ön plana çıkarır.

    bu hikaye çinli bir kadın olan şair ve yazar qui jin'i önemli ölçüde etkilemiş ve kendisinin çabalarıyla yozlaşmış qing hanedanlığı devrilmişti. geçen zamanda qui jin yakalanmış ve idam edilmiş olsa da bütün yaşananlar sonucunda birçok kadın sesini önceki zamanlara göre daha çok duyurmaya başlamıştır.

    mulan efsanesi çinde ilk kez 1939 yılında mulan orduya katılıyor çalışmasıyla film haline getirilmişti. bu filmde mulan büyük bir vatansever olarak gösteriliyor ve yaptığı kahramanlıklarla ordudaki erkekleri utandırıyordu. orduda aldığı görevi layıkıyla yerine getirmesinin ardından mulan evine dönüyor, askerdeki en yakın arkadaşına aslında kız olduğunu gösteriyor ve bu iki çift evleniyordu.

    mulan daha sonra diğer çin yapımı filmlerde yer almış olsa da ulusal çapta insanların dikkatini 1998 yapımı disney filmiyle çekmişti. bu filmde aynı hikaye anlatılıyordu ancak disney'in tarzına özel eklemeler yapılmış ve bir ejderha, çekirge ve at eklenmişti. filmin sonunda mulan evine dönüyor, ailesiyle tekrar bir araya geliyor ve komutanıyla evlenmesi öneriliyordu. bu filmde konuşan bir ejderha bulunması sebebiyle çin hükümeti kendi kültürlerinde kutsal bir yere sahip olan varlıkla dalga geçilmesini hoş karşılamadığını belirtmişti.

    son yapılan 2020 filmi mulan, hikayeyi yeni nesillere anlatmaktadır. filmin başlarındaki bir sahnede mulan atını sürerken yanına iki tavşan gelir ve atla birlikte koşmaya başlarlar. bu sahne, mulan'ın şiiri çalışmasının sonunda anlatılan erkek ve dişi tavşanların birbirinden ayırt edilmemesine bir göndermedir. ayrıca kadın savaşçı dou xianniang da bu filmde görünür ve karanlık sanatlarda büyük bir ustadır. disney bu film ile 1998 yapımı filmlerini tekrar anlatmak yerine dou gibi karakterleri kullanarak mulan'ın diğer hikayelerinde anlatılanları da birleştirmiştir.

  • ''bizim heyecanımızı ve kararlılığımızı durduramayacaksınız'' nedir yahu? parti başkanı üslubu resmen komedi. talimatla oraya geldiğini şu cümleden bile anlayabilirsiniz.

  • içerisinde bir uzaylılar bir de insan kılığına girmiş uzaylıların bulunduğu matrix filmi. allah allah, var mı böyle bir matrix filmi, bilen aydınlatsın. imdb sayfasında filan da rastlamadım. :)

    yok eğer bildiğimiz matrix filmi ise bahsettiği, bir çok şey açığa kavuşuyor aslında. matrix filmini böyle okuyan bir insan mevcut ülkenin halini nasıl okumaz ki.

    http://www.sabah.com.tr/…lel-devlet-ve-matrix-filmi

    edit: linke tıklamaya üşenenler için. matrix filmini bugünki yazısında kullanmak istemiş sevilay hanım. cümle şu; "izleyenler bilir. hani o filmde bir uzaylılar var bir de insan kılığına girmiş uzaylılar..." neresini düzelteceksin şimdi bunun.

  • mucizevi bir küçük film. bütün bireyleri öte dünyada buluşan ailenin babasının "en iyi aile bizimki" deyişi, benzer bir çok küçük şakayla bezeli filmin en hoş esprilerinden biriydi. filmin dead and lovely ile açılması, film boyunca bol bol gogol bordello çalması, hele hele tom waits'in uzunca ve önemli bir rolü olması, film hakkında hiç bir şey bilmeden sinemaya gitmiş ve biletler tamamen tükenmişken, tamamen şans eseri kendini sinema koltuğunda bulabilmiş birisi için, gecenin mucizelerinin devamıydı sanki; evet, mucizeler hiç beklenmedikleri zaman gerçekleşirmiş, hasretle beklerken değil.