hesabın var mı? giriş yap

  • gençken daha çok olur. çünkü gençken insana hiçbir şey yeterli gelmez. zaman dahil.

    genç. adı üstünde. diyelim, sadece yirmi yılını yaşamış ömrünün ve bunun üç misli daha zamanı var ortalama. ve kitap delisi. kendimden biliyorum. böyleydim. onbin kitabım olur herhalde diye düşünüyordum. onları okuyacağımı düşünüp heyecanlanıyordum. sonra, bir insanın hayatını sırf kitap okumakla geçirse dahi bile bu kadar çok kitap okuyamayacağını anladım. vazgeçtim çok sayıda kitap almaktan. herhalde 1.000 kadar kitabım vardır ve herhalde 700 kadarını okumuşumdur. şimdi hayatın ortasındayken ben, bana deseler ki, artık kitap satılmayacak, bitti, peki derim.

    kitaplarım bana yeter ömrümün ikinci yarısında da. okumadıklarımı okurum, severek tekrar tekrar okuduklarımı tekrar tekrar daha okurum. bu bana yeter. gerçekten yeter.

  • kişisel görüşüm şöyledir. önem sıralamasına göre yazmıyorum tamamen karışık

    1-) spor yapmak;

    bildiğiniz gibi spor yapmak insan vücudundaki bir çok hormon uyararak vücudu hem daha sağlıklı hemde dinç tutar.

    ayrıca fit bir vücut her zaman insana özgüven verir.

    2-) düzenli uyku;

    özellikle gece 23.00-04.00 arasında uykudayken(bakın uykudayken diyorum) growth hormon salınımı maksimum olur. growth hormon da büyüme hormonu olarak adlandırılsada aslında tüm vücuttaki yenilenme işleminde adı geçer yorucu/stresli bir günün ardından mutlaka yenilenmeye ihtiyacımız vardır ve bu saat diliminde uykuda olmak önemli.

    ayrıca uykununda fazlası her şeyde olduğu gibi zararlı genellikle başarılı insanların hayatlarına baktığınızda sabah gerçekten erken kalktıklarını göreceksiniz zaten dediğim saatler arasında uykuda olsanız uyku verimliliğinizi maksimize etmiş olursunuz

    3-) günde en az bir kere aç kalmak;

    aslında bunu az stres altında yaşamak başlığında da ayrı olarak değinecektim, evet dostlar açlık insan vücudunu strese sokar ve insan vücudu biraz stres altında daha iyi kararlar verir hale geliyor. unutmayın milyonlarca yıldan beri atalarımız her daim stres altında yaşadılar, avcılar her gün av bulmak ve aç kalmama stresi, sonraki insanlar da açlık, büyük salgınlar savaş gibi felaketlerin her an gelebileceği stresiyle yaşadılar ve o genleri bugün bizlere aktardılar.

    yine milyonlarca yıldır süregelen genlerimizin günde 1 ya da bilemedin 2 öğün yiyebildiğini unutmayın insanoğlunun düzenli 3-4 öğün yiyebildiği zaman dilimi 100 yılı geçmez tüm insanlık gen havuzuna bakınca 100 yıl oldukça kısa bir dönemdir genlerin 3-4 öğüne alışması için.

    4-) “biraz” stres ve stres yönetimi

    bu konu da yukarıda belirttiğim gibi yapılmış çalışmalar insan vücudunun “biraz” stres altında daha doğru kararlar aldığını göstermiş. tabi diyebilirsiniz ki türkiye de stresin “biraz” ı nasıl olacak o konuda yorum yapamam :)

    5-) öğrenmek

    çok geniş bir başlık gibi dursada tek kelimeyle nasıl özetleyebileceğim konusunda kararsız kaldım, başlıkta bahsettiğim öğrenmekten kasıt x öğrenmek y öğrenmek değil herhangi bir şeyi öğrenmiş olmanın verdiği mutluluk.

    günümüzde öğrenme işini yapabileceğimiz çokça mecra var en başta kitaplar, ardından bilimsel/hobinize göre youtube kanalları dediğim gibi istediğiniz bir şeyi öğrenin ama yeter ki “öğrenme” işleminden asla vazgeçmeyin her zaman farklı şeyleri öğrenmek için çabalayın ufkunuzun genişlediğini ve bunun sizi nasıl mutlu ettiğini göreceksiniz

    6-) hayal kurmak

    bir sıralama yapmadım fakat sıralama yapsaydım hayal kurmayı en başa koyardım muhtemelen, hatta öyle ki hayal kurarken küçük çocukları örnek alın onların hayal gücünün sınırı yoktur bir buzdolabının üstünde uzaya çıkmayı bile hayal edebilirler çünkü onların beyninde sınırları yoktur, deneyin beyninizdeki sınırları kaldırdıkça daha mutlu bir insan olduğunuzu göreceksiniz, aslında size engel olan şey beyninizdeki sınırlardır.

  • sokaklarda mendil satarak geçimini sağlamaya çalışan yaşlı bir kadının, el ele tutuşmuş yaşlı bir çiftin arkasından hüzün dolu gözlerle bakması ve gözyaşlarına engel olamaması...

  • zamanında ronaldinho ile, messi ile muhatap olmuş, şampiyonlar ligi'ni filan kazanmış olan kendisini sivas'ta kavga ayırırken izleyeceğimi söyleseler "umut sarıkaya yazısı mı lan bu?" derdim. değilmiş.

  • amerikan filmi kli$elerindendir. ancak amerikan kulturu, ecnebi kulturu kli$elerinden midir bilemem. ya da ecnebide boyle bir olay var midir? nedir diyeceksiniz?
    efendim bu ecnebi, cocuguna cey cey, mayk, john, siii cey gibi $ekil $emayil kisa isimler takmaya bayilir ve hep oyle hitap eder. ama durum firca atacakken degi$ir.
    misal;

    - cey cey, odevini yapmadan babanla araba yikamaya gidemezsin!...
    - tamam anne...

    firca hali;

    - john junior fitzgerald macnamara smith, hemen odevlerini yap!
    - yapiyorum anne....