hesabın var mı? giriş yap

  • tum bu guney amerika ulkelerinin geri kalmisliklari farkli iktisadi yaklasimlarla aciklanabilir. hepsinin somurge ulkesi olmasi, yerli halka asimilasyon, gelisemeyen (gelistirilmeyen) demokrasi anlayisi, cok zorlu cografyalara sahip olunmasi, endustri devriminin kuzey yarim kurede yasanmasi sonucu sermaye birikiminin kuzey yarim kurede gerceklesip, guney yarim kurenin geri kalmasi...
    isim geregi sabaha kadar farkli goruslerin farkli az gelismislik teorilerini sayar dokerim de isteyenin istedigini veremem.
    cevapliyorum; tabi lan sizin dininiz hic geri kalmisliga, kadercilige sebep olur mu? hepsi kuresel gucunuzu cekemeyen gavurlarin oyunu.
    edit1; kubanin saglik sisteminin gotunu yiyin
    edit2; entry-nick uyumu.

  • yıl 2004.
    yer batı taraflarda bir üniversite.

    salsa, chacha, merengue kursu açıldı. gittik kayıt yaptırdık ama kurs açıldıktan sonra ne görelim 30 kız var kursta ve toplam iki erkeğiz yurttan oda arkadaşımla. kızlar bizimle eş olmak için adeta yarışıyor. sırayla bütün kızlara eşlik ediyoruz. her akşam kurs çıkışı yemek ve kahve bahanesi ile kızlar bizi evlerine davet ediyor. bir nevi öldük ve cennete düşmüş hayatı yaşadık 1 hafta boyunca.

    daha sonra salsa kursumuzda erkek açığı var afişleri asıldı kampüsün bazı yerlerine. lanet olsun ki asan kişi gidip bir tane de teknik eğitim fakültesinin kantinine asmış.

    ertesi gün kursu yıktılar. bildiğin haçlı ordusunun saldırısına uğramış gibiydik. cengizhan'ın ordusu sıraya girmiş kayıt formu dolduruyor.

    o günden sonra da her kurs çıkışında halı sahaya gittik. zamanla kız stoğu tükendi. en son kurstan kaydımı sildirdiğim gün 3 tane erkekle ayrı ayrı eşleşmiştim. 30 kız 2 erkek olan kurs 300 spartalı oldu çıktı. daha sonra da sanırım kursun adını değiştirip kardeşler kebap salonu yaptılar.

  • mutfakta alt dolaba eğilmiş tencereleri yerleştirmeye çalışırken telefonun çalmasıyla kafayı aniden kaldırıp tezgaha hızla çarpmak, o hızla yere düşmek, kalkmak için tutunacak birşey ararken su damacanasının pompasına abanmak, bütün suyun üstüne foşlaması. (bkz: based on a true story)

  • caydırıcılığı olmayan genelge.

    taksi yolcuyu kabul etmeyecek bu durum tespit edilecek, sonra taksiciye yolcuyu alması söylenecek ancak ve ancak taksi şöförü almamakta ısrar ederse yasal işlem yapılacak.

    günlük hayatta uygulaması şöyle olur tüm taksiciler aynen istemediği yolcuyu almamaya devam eder, arada bir yolcu çok merkezi ve polis'e kolay ulaşabileceği bir yerdeyse şikayet eder, taksici yolcuyu alır, kameralara bizde ekmek parası için uğraşıyoruz napalım günlük yevmiyem zor çıkıyor diye ajitasyon röportaj verir, baktılar polis çok sık durdurup zorla yolcu bildiriyor arkadan taksiciler lobisi polisi bağlar kontrolleri azaltın der olur biter.

    caydırıcılık böyle yapılmaz, taksici yolcuyu almadı mı, taaak 7 gün bağla arabayı, bir daha mı almadı taaak 30 gün daha, 3. de tamamen trafikten men et bak bakalım bir daha almamazlık yapabiliyorlarmı...

    taksi plakası sahibinin ne suçu var derseniz(ki bu sistemde en büyük suçlu onlar ama neyse...) o da yolcu kabul etmeyen şöförü çalıştırmaya ısrarla devam etmesin...

    edit : imla

  • yeni sezonu beklerken bugun yayinlanan fragmaniyla ilgili gerçeklesme orani %99 olan bir ongorulerde bulundugum dizi.

    --- spoiler ---

    -kuzey cephesi:
    kuzey cephesinde toplanan bir ordu tekrar winterfell'i almak icin yola koyulur. bu ordunun icerisinde olan bir isim, fragmanin verdigi spoilera göre ser davos. fotograf
    burada dikkat çeken sey ise arkadaki stark bayragi.
    burda anti parantez bir sey soyleyeyim:
    fragmanin en basinda ser davos, jon snow'un itiyle birilerine karsi kiliç çekmis durumda. buyuk ihtimal jon snow'un öcünü alip, wildling ordusuyla guneye dogru yureyecek tekrardan.
    jon snow'un hemen geri donmeyecegini varsayarsak, stark ordusuna liderlik edecek kisi sansa stark. cunku fragmanda sansa'nin intikam mesajlarina da yer verilmis. bunun disinda sansaya amca benjen stark, bran stark yardim edecek olabilir. ancak fragmanda sansa'nin kiyafetine dikkat ederseniz stark amblemini gorursunuz.
    foto
    ser davos, hem stannis'in savasini devam ettirmek, hem de ölüler tarafindan iki taraf arasinda sıkıştıkları için wildlings'i ikna eder ve guneye winterfell'e yurur stark sancaklariyla.

    -winterfell: starklar kazaniyor bu savasi zar zor da olsa(nerden anladik? fragmanda surekli bu savastaki karsi tarafin ne kadar guclu ve organize bir ordusu oldugunu gostermis). hatta winterfell'in kapisini da wildling dev aciyor.
    foto

    -jon snow: dizinin sonraki sezon icin bi cesit marketingine malzeme olacagini dusunuyorum. eger geri donme durumu olursa bu dizinin son bolumu veya sondan bir onceki bolum olacak.
    buyuk bir beklenti yarattilar, bu beklentiyi son bolumde son sahnelere dogru bize gostererek, bombayi patlatcaklar ve istedikleri "herkesin bu diziyle ilgili konusma" etkisini tuketiciler uzerinde yaratacaklar. cunku gunumuz marketing'inin en etkili alani artik reklamlar degil, insanlarin kendileri arasinda konusmasi. buzz yani. bunu bu sezonun afisinden ve yarattigi etkiden de anliyoruz ki adamlarin marketing teknigi bu sekilde .

    -arya: yeni bir sans aliyor. dayak mayakla kendine gelecek, bu sirada teskilatin yeni sirlarini goruyoruz. dizinin ilerisine bir yatirim oluyor sanirim daha sonradan onemli bir rol vercekler ama bu sezon tekrar yetisme evresini izleyecegiz. eger bize bu gecirdigi zorlu zamanlari gozumuze gozumuze sokuyorsa, ned stark gibi ani bir sekilde öldürülecegini dusunmek zor olur. bu acidan tahminimce ileride, surekli sayikladigi isimlerden birisini öldürecek. bu listede cok onemli kisiler kalmadigindan dolayi, bu kisi bence cersei.

    -lannisterlar yani o kadar sıkıcı bir hal aldi ki bu dizide resmen zaman geçirmek için varlar. bu yeniden dirittikleri mountain herkesi gorunuse gore sikicek, iste dincileri falan.

    -khalesi de ayni sekilde sıkıcı. aynen lost'a yavas yavas ceviriyorlar diziyi su hikayelerle. neymis "ya iste aldi ejderha gitti koydu bi yere aaa dothrakiler" simdi 10 bolum bunun aptal hikayesini izlicez amk.. bu arada cok iyi kilic kullanan targeryen bir adam goruyoruz. acaba bir askeri mi yoksa targeryen ailesine mensup birisi mi merak ettim. foto
    edit: beni uyaran yazarlara tesekkurler, bu kisi arthur dayne
    --- spoiler ---

    edit: imla.

  • eminim çokça yazılmıştır ama malum ben de aynı şekilde iletişim kurduğum için mecburen yazacağım.

    daha cep telefonları çıkmamışken ya da yeni yeni zenginlerin erişebildiği zamanlarda ev telefonundan ya komşu kızına kız arkadaşımızın ev telefonunu aratırdık ya da biz erkek halimizle kız sesi çıkarıp , telefona sevgilimizi isterdik.

    +alo damlayla görüşebilir miyim ben ayça*

    bunu yaptığım kız arkadaşımın annesi numaramı hiç yememiş ama bir şey de söylememişti.

    sonra cep telefonları yaygınlaştı. ama bu sefer de pahalılık sorun oldu. çözüm klasik ama;

    1 çaldırma aklımdasın
    2 çaldırma seni seviyorum
    3 çaldırma ve üstü aç ulan o telefonu ben arıyorum.

    daha sonra cem uzan sağolsun telsim' i çıkardı da 250 kontör karşılığı sınırsız sms ve konuşma hakkımız oldu. bir dönem (bkz: aycell) de buna benzer bir şey yapmıştı ama çok hatırlamıyorum.

    sonrasında bilgisayar çağına girdik. msn girdi hayatımıza. titreşimler, ne dinliyorum özelliği vs altın çağdı ama bu söylemeden geçemem.

    derken blackberry telefonlar moda oldu. bbm pin'i paylaşıp sohbete başladık. bu aynı zamanda twitter'ın yayılmaya başladığı zamanlardır.. yavaş yavaş facebook'u dedelere teslim ettiğimiz zamanlar

    en sonunda iphone 3, ardından da 4'ün çıkmasıyla whatsapp çıktı ortaya. herkes bir anda aaa whatsapp diye bir uygulama varmış, bedava konuşabiliyorsun diyerek birbirine sms atmaya başlamıştı.

    zaman tüneli gibi yemin ederim yaa. hepsini yaşadık iyisiyle kötüsüyle.