• spor yaparken falan gelir insanların başına, ama esas yolda yürürken bi döner insanın bileği, acılar içinde yığılır yere. bilekten kelen çatırt sesi sapsarı yapar insanı bi anda. ayağa kalkar ama basamaz üzerine, bi de korkudan midesi bulanır. önce soğuk kompres uygulanmalıdır, morarmayı engellemek için. ertesi gün olaya lasonil ve bandaj dahil olur. bir sonraki gün yapılacak sıcak su kompresi ayağı rahatlatır ve üzerine basılacak hale getirir.
  • bilek bolgesindeki baglari zedelemekten koparmaya, oradanda bilegin kikirdak yapisini dagitmaya uzanan derceleri vardir. baglari zedelediginiz durumlarda, eger spor yapmakta iseniz, kesinlikle bileginize hicbirsey olmamis gibi devam ediniz. bir kac can yakici ve topal adimdan sonra, bileginizin duzeldigini anlayacaksiniz. eger bilegim "uf oldu" diye durursaniz, o vaziyette soguyan vucudunuz size gunlerce surebilecek bilek agrilari hediye edecektir.
  • hareket kisitlayan*, ahlatan, aglatan*.
  • burkulma sonrasi,en gec 1 saat icinde,ne yapip yapip buz bulun,havluya(ya da herhangi baska bir seye),tene birebir temas etmeyecek sekilde buz yapin.durumun aciliyeti giderildikten sonra,mutlaka doktora gidin,ciddiyeti asla anlasilmaz rontgensiz.her gun,duzenli olarak,15 dakkadan fazla,18 dakkadan az buz yapin.bandajlayin ve mumkunse merhem kullanin.eger topcuysaniz,en az 2 ay sahalardan uzak kalin.yoksa tekrarlar,tekrarlar ve isi ameliyat masasina kadar uzatirsiniz.burkulma sonrasi 1 hafta,ya yere basmayin,ya da dik basin.o bolgedeki baglari kullanmamaya ozen gosterin.filmlerdeki gibi ayaginiz tepede yatin.akilli olun.
  • antremanda zıpladıktan sonra yere serilip kalmaya sebebiyet veren acı.
    (bkz: antremanın beynimize vermesi)
  • bağları koparmışsanız azamî 6 hafta alçılı bir ayak, yok sadece zedelemişseniz 1-2 hafta süren ve etkisi giderek azalan bir ağrı canınızı ziyadesiyle sıkacaktır...
  • dikkatsiz yürümek bazen 1 karışlık kaldırımdan düşüp bileğinizin burkulmasına, bağlar kopmamış olsa da 2 ay koltuk değnekleri ile gezmenize neden olabilir*. ama bu her gün 4 kat merdiven inip çıkmanıza, yürümenize engel değildir. kol kaslarının güçlenmesini sağlayabilir*.
  • tendon yirtilmasi ya da bir ileri seviyede tendon kopmasiyla sonuclanabilen, cildirtan, hareket edebilme ozgurlugunu kisinin elinden alan eylem.
  • tuvalete bile sürünerek gitme sebebi.
  • daha önceden altı ayda bir olurken şimdi bir ay içinde beş kez başıma gelen hadise... böyle yer eder işte. buz işe yarıyor fakat kesin çözüm değil. aman dikkat, burkulma deyip geçmeyin doktora gidin.
hesabın var mı? giriş yap