• avustralya ve yeni zelanda sahillerinde bulunan bir denizanasi turu.
    latincesi physalia utriculus

    mavi bir tup gibi bir sey ve ucundan sallanan ayakcik gibi dokungaclardan olusan bu hayvanat, denizde yuzerken portekiz savas gemilerine benzedigi icin kendisine ayrica portuguese man of war adi da verilirmis.

    bu hayvan tek basina bir organizma olmayip, zooidlerden olusmaktaymis ve her zooid belli bir gorev dahilinde tek basina hareket etmekte oldugundan tek bir hayvan gibi gozukmekteymis.

    su ana kadar bu hayvan soktu diye olen birine rastlanmamis. bir tanesi tarafindan carpildiginizda, eger tutup elinizle atmaya calisirsaniz, daha cok caninizi acitabilir. ayrica ovusturdugunuzda zehir daha cok vucuda gireceginden aci yine artar. yapilmasi gereken en mantikli sey dokunmadan yikamak ve sonrasinda da o bolgeye buz koymaktir. gerekirse aci dindirici merhem kullanilabilir. duurma gore acisi birkac saat surebilir.
  • avustralya plajlarini insana dar eden yaramaz deniz anasi. bir de suruyle geliverip baskin yaparlar, millet cizbiz olup bagira cagira deli danalar gibi firlar sudan. cok kotu canini yakiyor insanin. soyle de bir tipi var;

    (bkz: http://www.australianfauna.com/…bottlejellyfish.php)
  • physalia utriculus isimli zehirli denizanasi.

    http://en.wikipedia.org/wiki/physalia_utriculus

    sydney plajlarinda ozellikle yaz aylarinda (eylul-nisan arasi) northeasterly denilen kuzeydogu'dan esen ruzgarla birlikte teror yaratan canlilar. senede 30bin kisiyi zehirlerler. zehirleri olumcul degildir ama aci ve agri verir, kasikta ve lenflerde kisa sureli enflamasyona yol acabilir.
    simdiye kadar physalia utriculus'un sebep oldugu bir fatalite kayitlarda yoktur. yakin akrabasi physalia physalis ise portuguese man of war diye de bilinir ve zehiri daha etkilidir, ama avustralya sularinda daha nadiren gorulur. http://en.wikipedia.org/wiki/physalia_physalis

    bazen bunlarin duzinelercesi dalgalarla kiyiya vurabilir. kumun uzerinde olu gibi yatiyor olsalar dahi nematositleri hala aktiftir ve temas halinde envenomasyon mumkundur.

    uzmanlarin ortak kanisi envenomasyondan sonra uygulanacak en iyi tedavinin
    1. nematositleri vucuttan uzaklastirmak
    2. bolgeyi 45 derece sicak (ama kaynar olmayan) tatli suda iyice yikamak
    3. bolgeye buz tatbik etmek
    oldugu seklindedir.

    http://www.smh.com.au/…006/04/09/1144521197825.html
    http://health.ninemsn.com.au/…rticle.aspx?id=694010
    http://www.abc.net.au/…ories/2008/02/06/2158927.htm
  • çok çok güzel ama bir o kadar da korkunç bir denizanası çeşidi.

    http://www.dailymail.co.uk/…-war-british-coast.html
  • biri de videosunu çekmiştir:

    (bkz: http://sploid.gizmodo.com/…e-ocean-is-wh-1492466039)
  • türkiye'de olsa, plajda güneşlenen kızlarımız tarafından "çok boşsn tmmmı???" şeklinde terslenecek olan içi boş yaratık.
  • denizanasindan ziyade yuzen bir mercanmis bu. bir suru farkli ufak hayvanin is birligi yaptigi bir koloniymis. hatta farkli gorevleri yapan farkli farkli hayvan kolonilerinden olusuyormus.

    (bkz: siphonophorae)
  • biraz kafa karistirici bir olay. bunu olusturan dort ayri hayvan kolonisi var. ustteki balon gibi olan kisim, yemekle ilgilenen kisim, savunma kismi ve uremeyle alakali olan kisim. dort ayri hayvan kolonisi ne demek bir kere? cunku ayni dna'ya sahiplermis. bu ayri hayvan kolonileri bir arada calisip ureyebiliyorlar bir de. yani bunu bildigimiz organlara sahip, bizim gibi hayvanlardan ayiran ozelligin ne oldugu konusunda cok acik bir bilgiye ulasamadim. en rahati galiba yine bunu bir karinca ya da ari kolonisi gibi dusunmek. sonucta ari kolonisi ayni dna'yi paylasan bir suru bireyden olusuyor ve bu bireyleri gormek daha kolay bizim icin ama yine de daha genel bakildiginda hepsi birlikte hareket eden, ureyen, cevreden yiyecek toplayan bir hayvani andiriyor. bu organizmada ise bireyler cok fazla hareket etmiyorlar, dogumdan olume birbirlerine yapisiklar. onun disinda aslinda devasa bir karinca kolonisine uzaktan bakmak gibi birsey.
  • habitatları arasında türkiye’nin ege ve akdeniz kıyıları da bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap