• adı da zaten "kahverengi" anlamındaki "brun" ve "peynir" anlamındaki "ost"tan oluşmuş olan, kendisi de haliyle kahverengi olan peynir. görüntüsü biraz karamele de benziyor allah için, tadında da hissediliyor zaten karamel. dolaptan çıkartıp bi yarım saat kadar dışarda bekletince hafiften yumuşuyor, tam sürülebilecek kıvama gelmese de biraz ezilerek ekmeğe yapıştırılabilir en azından. norveçliler bunu ince dilimler halinde kesip ekmek diliminin üstüne koyup öyle ısıra ısıra yiyorlarmış genelde. ha bir de üstüne reçel de sürünce muhteşem oluyor.
  • 27 tonu bir tunelde yanmis, zehirli gazlar vs nedeniyle 5 gun boyu mudahale edilememis.
    peynir degil yakit cubugu

    http://www.bbc.co.uk/…0123_norway_cheese_fire.shtml
  • krep yapın, o krep soğumadan içine bundan birkaç dilim koyun, bir güzel kendini salsın. üstüne çilek reçeli yerleştirin hafiften. sonra o krepi sarın sarmalayın ya da işte katlayın artık nasıl seviyorsanız.
    asrın üçlüsünü elde edecek ve hatta orgazm olcaksınız.
  • su anda buzdolabinda kocaman bir kalibi bulunan peynir cesidi. ne yazik ki bunu hediye olarak getiren aile bireyi, eve getirmeden once sadece keci peyniri getirdim dedigi icin damagim icin cok farkli hayaller kuruyordum, gecen gun yedigim kimyonlu gouda peyniri gibi olgunlasmis peynir tadlari vardi hayalimde...
    sonra ilk once goruntusu bir itici geldi, sanki bulanik bir goruntuye sahip, sebebini arastirinca ogrendim, sutun icindeki seker karamellesene kadar kaynatiliyormus, peynir yapiminin ayrintilarini bilmiyorum ama benim anladigim bu kadar.
    ramazan pidesinin arasina ince bir dilim koydum, bir isirik aldim, hani kafada beklenen bir tat vardir o alinmayinca insan bir bozulur ya, bana da oyle oldu. iyi kotu demiyorum, bana tadi yer fistigi ezmesini hatirlatti. hatta genel olarak recelli yenmesine dair tavsiyeleri okuduktan sonra bu tadi kendi tat seckimde nereye oturtacagimi daha iyi anlamis oldum. fakat hic uyarilmamis olmak benim ilk deneyimimi cok etkiledigi icin ben yazayim. hafif sekerlidir bu peynir. benim gibi tatli tuzlu karisik yemeyi seven bir insan bile bilmeden tadinca bir acayip olabiliyor, aman dogru kombinasyonla deneyin lutfen.
    recel agir geliyorsa, ben o kadar sekerli seyler yiyemem diyorsaniz bize getiren kisi meyveyle yenildigini soyledi, oyle de deneyebilirsiniz efendim.
  • norveç yöresinde gjetost da denilen enfes karamelize keçi peyniri. bir shot brännvin ile tüketilesi.
  • 10 sene kadar önce bir tanıdık vasıtasıyla norveç'ten düzenli olarak getirttiğimiz, ne hollanda'da ne fransa'da benzerine rastlamadığım peynir. türkiye'de nerede bulabileceğimi bilen varsa lütfen yeşillendirsin.
  • gjetost veya mysost da deniliyor.

    youtube'dan yapılış videosunu izledikten sonra evde yapmaya çalıştım bir kaç sefer.

    peynir yapımından arta kalan suyu dibi tutana kadar kaynatarak yapılıyormuş. aslında kolay görünüyor ama denediklerim istediğim gibi olamadı.

    pastörize sütler çok yağsız olduğu için birazcık tadı benzese de şekli ve kıvamı çok kötü oluyor. bir kere çiğ sütle çok yaklaşmıştım ama onda da ocakta unutup yaktım :(

    peynir suyunu elde etmek için öncesinde mozerella ya da lor gibi kolay bir peynir yapmak lazım tabi.

    youtube linki
  • kahverengi peynir anlamına gelmektedir çay ve kahvenin yanında iyi gitmektedir tatlımsı yapısından dolayı ise beyaz şarap yanında tavsiye edeceğim norveç peyniri dir.
  • adındaki peynir tabiri nedeniyle insanı ters beklentiye düşüren tatlı norveç ürünü. lezzet olarak süt reçelini andırır; ekmek, pankek ve asıl waffle'ın üstüne konup yenir. kıta avrupasından gelenler bunu hiç sevmez ama bizim ağız tadımıza uyar. fakat yine de çok beklentiye girmemek gerekir. sonuçta amerikan çizburger peyniri gibi dilim dilim satılan bir şey.
hesabın var mı? giriş yap