• 21. yüzyılın neredeyse ilk 20 yılını geride bırakmak üzereyken tartıştığımız konulara bakın. monarşiyi savunanlara da bakın hele ne kadar çokmuş? ortaçağ avrupasına dönüş istiyorsunuz. aklınızı başınıza devşirin. savunanlar bir kişinin hanedanlığı altındaki yönetimin nesini savunuyorlar anlamadım. rahmetli atatürk'ün kemikleri sızlayacak.
  • neresine katılındığını anlayamadığım zırva. "ama başa paragöz, gerici, yalancı bir kral ve sülalesi değil, ilerici, bilimci, bu halkı kafasına vura vura adam edecek biri gelmelidir." buna gerek yok; demokrasi ve özgürlük, kişilerin istediklerini seçme ve seçmeme özgürlüğüne bağlıdır ve cumhuriyet de bunu destekler.

    cumhuriyet, hem türkiye'nin, hem de dünyanın görebileceği, teoride en mükemmel yönetim biçimlerinden biridir. teoride diyorum, çünkü türkiye cumhuriyeti'ne bakarak cumhuriyet yargılaması yapamazsınız. cumhuriyetin miadını doldurması için yerine hakikaten çok daha iyi, üst düzey bir yönetim biçiminin, bir rejimin gelmesi gerekir.

    dolayısıyla biraz ufak atın da civcivler yesin!
  • bana göre demokrasiymiş, meritokrasiymiş, monarşiymiş hepsi boş.

    en iyisi üst düzey yöneticileri seçen bir yönetim danışmanlık firmasından ülkeyi x yıl yönetecek birisini bulmasıdır.
  • türkiye cumhuriyeti asla bir cumhuriyet olamamıştır. bir kere devlet ile halkın eşit ve aynı yasalara tabi olması gerekliliği olmadan cumhuriyet olmaz. bu kavram bu cumhuriyette asla yer bulmamıştır.

    adı cumhuriyet olan bu sistemin miyadı evet dolmuştur. hatta belki fikren olmasa bile şeklen uygulamalarına bakarsak atatürk'ünkü bile dolmuştur. gerçi burada "suçlu" atatürk değildir asla. onun anlattıklarını kulağıyla duyup götüyle anlayanların bok yemesidir. fikren değil de uygulama kısmındaki ayrışma da şu: sen 94 yıllık cumhuriyette adını stadyuma, köprüye, hastaneye vb. vermeye layık bir insan yetiştiremediğin için kalkıp hepsine atatürk'ün adını vermişsin. bunun adına da atatürkçülük demişsin. öte yandan ülke oldum olası öyle bir manyak cenneti ki, kalkıp bilmemnespor'un yeni stadına bülent ecevit yahut necmettin erbakan'ın adını versen, takımın taraftarı olsa bile "ben o stada gitmem" diyecek manyaklar var. yani bir yerde de kolaycılık olmuş atatürk.

    işte bu iki anlayışın da miyadı dolmuştur. ilginçtir ki ülke ve insanları; o köhne anlayışıyla uygulanan sözde cumhuriyet ve sakat demokrasiyi artık yetersiz görmemekte. daha demokratik ve çoğulcu bir idare isteğiyle yanıp tutuşsa millet de yerine über demokratik bir sistem isteseler amenna. miyadı doldu diyerek ileri doğru bir hamleyi değil bilakis geriye doğru bir tekamülü destekliyorlar. mevcuttan aslen kimse memnun değil ama o kesin.

    gerçi ülkede de kimsenin eşitlik istediği yok. herkes ayrıcalık peşinde. bir şekilde bu ayrıcalığı sunan ya da vaad eden yönetime geçiyor. böyle ülkede demokrasi mi olur? bu durumu düzeltmek uzun süreceği için ayrıcalıklılar demokrasisine devam ediyoruz.
  • cumhuriyet denilen yönetim şeklinin henüz daha iyisi var olmadığı için uzun süre kalacaktır. daha iyisi gelirse "miladı doldu hacı" dersin. öbür türlüsünde ise "demokrasi bitti orta çağa geri dönelim en iyisi 7.yy" diyen çöl vahabisi gibi saçma sapan ideolojiler kurgularsın.
  • yerine katı kemalist askeri dikta yönetimi gelecekse olabilir.
  • çare federasyon.
    (bkz: galaktik federasyon)
    (bkz: united federation of planets)

    tabi empire da seçilebilir zevke göre.
    (bkz: galactic empire)

    (bkz: yoda'nın palpatine bizi kandırdı demesi)
  • cumhuriyet varken bu haldeysek yokluğunu hayal dahi edemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap