28239 entry daha
  • "beyin ölürken yüksek oranda bilgi işler."

    "fişleri çekilerek ölüme bırakılan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma olmuş. yaşları 34-74 arasında olan 7 hasta var. amansız hastalıkları olan bu kişiler komadadır. sadece kalpleri çalışıyor ve solunumları yoktur. bu kişilerde aids, tedavi edilemeyen kanserler mevcuttur. solunum desteği solunum cihazları ile veriliyor ve cihazların fişleri ailelerin onayları ile çekiliyor. bu esnada da her hastanın beyin eeg kayıtları yapılıyor. kayıt yapılırken bispektral indeks(bis) denen bir kayıtlama işlemi yapılıyor. bu ölçüm*, genellikle anestezi doktorları tarafından hastaların uyutulmalarının iyi olup olmadığını beyin dalgalarını kaydederek gösteren bir işlemdir. bu cihazda 100 değeri uyanık ve bilinçli bir beyni gösterirken 0 değeri beynin sessiz olduğunu ve kişinin bilinçli olmadığını göstermektedir.

    bu kayıtlamalar yapılırken hastaların fişleri çekiliyor. hastaların önce kan basınçlarında bir düşme oluyor. sonra da beyinlerinde kaydedilen eeg dalgalarında yavaşlama gözlemleniyor. 7 hastanın 6'sında, 30-180 sn sonra ani olarak ortaya çıkan ve hemen kaybolan, geçici, hızlı ve yüksek genlikli beyin dalgaları* ortaya çıktığı tespit ediliyor. bu aktivite kayıtları, gama(40-80hz) beyin dalgasındaki artışın da göstergesiydi. bu aniden yükselen dikenden çok kısa bir süre sonra da eeg sessizliğe bürünüyor ve beyin ölümü gerçekleşiyor.

    özellikle gama frekanslarındaki eş zamanlı ateşlemelerin, bilinçlilik, uyanıklılık ve dikkat vermeyle ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. ancak tüm beyinde ve değişik alanlarda gerçekleşen eş zamanlı ateşlemeye neyin kaynaklık ettiği açık değildir."

    (bkz: sultan tarlacı)
    (bkz: ölüm'sözlük)
13535 entry daha
hesabın var mı? giriş yap