10 entry daha
  • şimdi dönemin avrupasındaki normal bir insan aklının alamayacağı çılgın ilişkileri kastım üşenmedim araştırdım ettim. ilk bölüm itibariyle dizideki önemli hükümdarlar ve aralarındaki karmaşık ve çarpık ilişkiler şunlar efenim;

    şimdi ilk olarak kralımız henry viii ve francis i kuzenler. yeri gelmişken söyleyeyim, bizler francis i'i türk tarih kitaplarından yakından tanıyoruz. bu francis, ispanya ve avusturya ile (ikisi de aynı adam aslında, ileride göreceğiz) savaşıp yenilen ve hemen kanuni sultan süleyman'a bir telefon çakıp "yenildim kurtar beni pls ltf tşk" diyen şu meşhur fransa kralı. işte fransa 16. yüzyılın başında, o dönem için inanılmaz bir şey olan müslüman sultandan ve hatta halife sıfatına sahip bir adamdan yardım isteyecek kadar çaresiz. henry viii bunun farkında ve kuzeni francis'e savaş açmak istiyor. fakat türlü oyunlarla alter rex kardinal wolsey kendi çıkarlarını da zedeleyeceği için onu savaş yapmamaya ikna ediyor.

    öte yandan dizide imparator olarak geçen, kendisi henüz görünmemiş insan da kutsal roma germen imparatoru charles. bu charles, habsburglar'dan charles v. ve ileride charles i adıyla ispanya kralı da oluyor. hatta tam sıfatı kutsal roma germen imparatoru, kastilya ve aragon kralı (reconquista yeni yeni tamamlanmış, isabella ve ferdinand yeni yeni evlenmiş, ispanya yeni yeni birleşmiş o dönemde, o yüzden ispanya yerine "kastilya ve aragon" adı geçiyor), napoli ve sicilya kralı (bildiğiniz roma'dan itibaren güney italya), burgogne ve milano dükü ve hollanda kralı (evet hollanda da ispanya'ya ait o dönem, fransa'nın kuzeyinde de güneyinde de doğusunda da ispanya var, francis'in neden bu kadar tırstığı anlaşılıyor). bütün bunların yanı sıra bir habsburg olduğu için avusturya'nın ebedi sadakatine de sahip. bırakın bütün bu ülkeleri, sadece ispanya'ya sahip olsa dahi henry ile francis'e söz geçirebilir durumda. ama zengin ispanya, çarls'ın imparatorluğunun bir parçası sadece. yani bu imparator charles, o dönemde avrupa'nın afedersiniz en taşaklı adamı. tabii osmanlı sultanı kanuni hariç. çünkü bu charles v, osmanlı imparatorluğu'nun savaşmak için can attığı fakat bir türlü adam gibi savaşamadığı şarlken. "şarlken", yani "charles quint", yani "charles v", çaktın? (gereksiz bilgi : osmanlı imparatorluğu'nun alman seferleri ve macar savaşları sırasında sürekli savaştığı avusturya kralı ferdinand da bu şarlken'in kardeşidir.)

    yani uzun lafın kısası, dizideki imparator charles, sözünü avrupa'da sultan hariç herkese geçirebilecek güçte bir adam. sultanla da işi olmadığı ve dizide de sultan olmadığı için dizinin en güçlü hükümdarı. üstelik bir de ingiltere kraliçesi ile birinci dereceden akraba. henry viii'imizin de boşanmak için can attığı karısı katherine'in erkek kardeşi miymiş kuzeni miymiş neymiş. yakınlar yani. henry viii boşanmak için bu kadar uğraşırken, charles da kardeşi katherine'in aşağılanmasına izin vermek istemiyor. o yüzden henry viii, papa'dan, eşinden boşanmak için özel bir izin istediğinde papa'ya vatikan'a dayanmış olan ordularını hatırlatıyor ve "izin vermeyeceksin..." diyor. izin çıkmıyor ve meşhur kavga da burada patlayıveriyor.

    bir de hükümdar olmasa da diğer önemli karakterlerden olan kardinal wolsey hakkında bir kaç kelime etmek gerekiyor. bu adam henry viii'in sağ kolu. ilk bölüm itibariyle bu da gözküyor zaten. "bir şansımı deneyeyim" diyor papa olmak için, fakat ingiltere ile papalığın arası açılınca kralın tarafında kalıp alter rex oluyor. henry viii "ipimle kuşağım sikimle taşağım" şeklinde yaşarken kardinal wolsey işleri yönetiyor.

    ha bir de son olarak, henry viii'in arkasından "thomas! thomas! kanki bakar mısın bi" diye koşuşturduğu hümanist thomas, ileride utopia adlı eseri ile hızlı bir yükseliş yakalayacak olan thomas more'un ta kendisidir.

    işte kısaca dönemdeki önemli kişiler ve aralarındaki ilişkiler böyle. bir avuç adam birleşip "real real time" multiplayer europa universalis 2 oynamışlar 1500'lerde. şimdi bize de izlemek düşüyor.
237 entry daha
hesabın var mı? giriş yap