5 entry daha
  • kendisi tarafından kaleme alınmış olan (bkz: antiquities), yahudi perspektifinden bir tarih anlatısı olup, isa’nın erken dönem yahudi literatürüne yansıması açısından önemli bir eserdir.

    josephus, bu mezkûr eserinde isa hakkında bilgi verdiği bir kısımda onun için “mesih” ifadesini kullanmasının yanı sıra, tıpkı pagan tarihçi (bkz: tacitus)’un da söylediği gibi, isa’nın roma valisi pontius pilatus tarafından öldürüldüğünü söylemiş ve ilaveten öldükten sonra üçüncü gün dirilip ona inananlara göründüğünü de yazmıştır.

    hristiyan olmayan ve normalde roma hükümdarını mesih kabul eden josephus’un isa için neden böyle ifadeler kullandığı ise bugün hâlâ bilim dünyasında tartışılmakta ve metne şüpheyle yaklaşılmasına sebep olmaktadır. kimileriyse orijinal kaydın hristiyanlarca tahrif edildiğini, josephus’un bu ifadeleri kullanmadığını düşünmektedir.

    buna kanıt olarak, aynı eserde yakup için kullanılan şu ifade gösterilmektedir: “mesih denilen isa’nın kardeşi”

    görüldüğü gibi josephus burada isa ile ilgili ilk kaydından farklı olarak mesih ifadesini, başkalarının ağzından isa’yı tanımlayan bir ünvan olarak zikretmektedir.

    kaynak: zafer duygu - isa, pavlus ve inciller syf. 99-104
hesabın var mı? giriş yap