1 entry daha
  • hünyadi yanoş’un (bkz: strumbannfuhrer2/hünyadi yanoş) 22 temmuz 1443’ten 25 ocak 1444’e kadar osmanlı imparatorluğu’na karşı giriştiği askeri operasyonlar dizisi.

    aslında, görüldüğü gibi pek de uzun olmayan –neredeyse 1,5 yıl- bu seferde hünyadi yanoş, avrupa’dan destek görmüştür. buda’da topladığı ordusuna alman, çek ve leh askerlerin yanı sıra sırp, eflak ve hatta litvanyalı kuvvetler de katılmıştır ki ordusunun mevcudu 40 bin kadardır.

    uzun sefer, krusevac muharebesi ile başlamış, bu savaşta türkler’i bozguna uğratan yanoş demirkapı’da türkler’i bir kez daha yenerek niş şehrini almıştır. sonrasında üç osmanlı paşasını harcayan yanoş, sofya’ya girmiş ve durumun vehametini görüp ordusunun başında bizzat sefere çıkan ii. murat’a karşı varna savaşında yenildikten sonra seferini bitirmek zorunda kalmıştır.

    uzun sefer, her ne kadar bir yenilgi ile bitmek zorunda kalsa da, sefer boyunca osmanlı imparatorluğu’nun balkanlar’daki hakimiyeti çok büyük yara almış ve bu bölgeler savaşlar neticesinde ciddi zararlar görüp geriye gitmişlerdir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap