3233 entry daha
  • yahu "karismayayim" diyordum, "sonucta turkiye'de cogu biliminsani carki bu sekilde donduruyor", ama oytun galiba bu isi bir ileri noktaya tasiyacak, dolayisiyla tarihe not dusulsun diye yazmak lazim oldu.

    gecenlerde kendi linkedin hesabimda takilirken, arkadas listemde olmayan biri (arkadasin arkadasinin arkadasi seklinde garip bir ileti) "ilk bilimsel makalem yayinda!" seklinde bir paylasim yapmis. actim baktim makaleye, iki uc isimli bir makale. icinde arastirma yok. figur veya tablo da yok. sadece birkac sayfalik yazili bir metin. yani ne arastirma makalesi, ne de bir derleme makalesi.

    sonra makalenin yayinlandigi dergiye baktim, ismi asure gibi bir dergi "journal of experimental and basic medical sciences". yani konu falan yok, herseyi katmislar icine, tam bir asure tatlisi.

    https://jebms.org/

    ıs burada iyice eglenceli bir hale geliyor: bas editor oytun erbas, derginin yayimcisi oytun erbas, derginin sahibi oytun erbas, icinde basilan tum makalelerin senyor yazari oytun erbas... editoryal kisminda da 100'e yakin isim var. rastgele actim baktim bir kac tanesine, bir tane makalesi bile olmadan asistan profesor, ogretim gorevlisi falan olmus insanlar var.

    simdi artik bilinen bir gercek haline geldi, turkiye'de (ve cin'de veya bazi diger ulkelerde) bu tarz hicbir bilimselligi olmayan dergiler aciliyor surekli (predatory publishing). akademideki insanlar da kendi yayin listelerini bu sekilde sisirerek devletlerden paralar cukkaliyorlar. bir proje basvuru yapildiginda kisinin yayin listesi onemli bir faktor. ayrica projenin konusu da, gecmiste arastirilmis ve atif almis bir konuysa o da arti puan.

    gorunuse gore oytun yayin listesini kendine dergi acip sisirmekle yetinmemis, bir de enstitu acmis. enstitunun adi da "erbas enstitusu". bu enstituyu acabilecek kadar tubitak'dan vesaire boyle uydurma makalelerle ne kadar para ayarlamissa, kendi adina enstitu acabilmis (hakkiyla yilda bir iyi bir makale yayinlamaya calisan 40 yas alti kardeslerim, patlayin siz :) bu enstitusunun bir de abd'de ofisi varmis galiba, adres olarak nedense illinois belirtiliyor. abd google'li ile baktim ancak boyle bir sayfa goremedim.

    is burada da bitmiyor. bilimsel atif sayilarina bakayim dedim. 1400 civari bilimsel atif almis. cok gibi gorunuyor ancak isin detayina bakinca burada da siva akiyor ne yazik ki. 5 tane 6 tane falan atif alan bir ton makale var garip garip brezilya, polonya vesaire menseili dergilerde. bu 5 6 tane atifa acip baktiginizda oytun'un yine kendisini goruyorsunuz. yani garip garip dergilerde makaleler yayinlayarak surekli kendisini atifliyor. yani o 1400 atifin ne kadari uluslararasi gercek bilim camiasindan, ne kadari kendi kendini atiflamasindan bilmek zor, tahmin etmesi guc degil ama...

    neyse, gorunuse bakilirsa oytun vitesi arttirarak boyle islere devam edecek. isin kotusu, artik herkesin malumu, tubitak ahi gitmis vahi kalmis, hayvanat bahcesi mudurunun yoneticilik falan yaptigi sacma sapan bir yer haline gelmis vaziyette. rektorlukler zaten daha beter. ingilizce bilmeyen adami rektor diye atiyorlar, o da teyzesini amcasini ogretim gorevlisi olarak universiteye aliyor. bogazici odtu gibi gercek bilim yapmaya calisan birkac sayili yerin basina gelenlerse ortada. oytun gibi adamlar da, sizlerin vergilerinden tubitak gibi kurumlara ayrilan paralari, boyle makale oyunlariyla vesaire cukkaliyorlar. oytun ve oytun'a bulasmis herhangi bir kisinin turkiye bilim cevrelerinden tamamen temizlenmesi gerekiyor ama ulkede spordan is dunyasina hersey ortada, bilim ve akademi bundan neden muaf olsun ki...
855 entry daha
hesabın var mı? giriş yap