9 entry daha
  • bazı kimselerin " bana hukukçuluk oynama" diye yaklaştıkları görüşlerdir. aslında görüş değildir bu. kendi bildiğini doğru saymaktır. kimi zaman uygulamada olan hukuku bildiğini sanarak teorik bilgi verdiğinizde duyarsınız bu lafı. ama bunu diyenler gün gelip hukukş yarıma ihtiyaçları olduğu zaman karşınızda hazırolda dururlar.

    neyse . hukuk hakkında herkesin görüşünün olması oldukça normal bir durumdur. hukuk, kişilere uygulanır. bu durumda kendisine uygulanan bir yaptırım, bir sınırlama olduğu vakit herkes belirli görüşler bildirirler. ki bildirmeleri çok normaldir ve haklarıdır. sosyal bilim olmanın getirdiği bir etkidir. kimse " fizikçi olmayanların fizik hakkındaki görüşleri" diye bir şey söylemeyez. fizikçiler çarparlar, toplarlar ve bir sonuç bulurlar, kuram oluştururlar ve bu kabul edilir. ama sürekli değişkenlik gösteren bir bilimde her konuda kuram oluşturulamaz. toplumsal faktörler etkili olur. kara avrupası hukukunda kılık kıyafet özgürlüğü kuram niteliğini taşırken iranda böyle bir kuramdan bahsedilemez.

    hukuk hakkında görüş bildirenlerin siyasi açıdan nasıl bir düşünce besledikleri/kabul ettikleri önemlidir. hukuk şöyle olmalı böyle olmalı diyenler anca ya safi kendi düşüncelerini belirtir ya da mensubu olduğu oluşumun görüşünü. hukuk her zaman farklı görüşlerin çarpışması olur arada derede bir uzlaşma yakalanarak uygulanan bir kurallar bütünüdür. kimisinde cezai müeyyideler uygulanır kimisinde uygulanması gereken usuli işlemler kimisinde de kurallar oluşturulur. bir hak varsa karşısında da bir sorumluluk vardır. o sorumluluğu almam diyenler o haklardan yararlanamazlar.

    sonuç olarak, hukukçu olmayanların hukuk hakkında görüş bildirmeleri normaldir, doğrudur. ancak olan hukuka da uymaları zorunludur.
200 entry daha
hesabın var mı? giriş yap