22 entry daha
  • mubadele doneminde sadece imroz-gökçeada, bozcaada ve istanbul'daki rumlarin ulkede kalmasina izin verilmis. mubadele ve savas nedeniyle gocenlerin sayisi 1.190.000 kadar iken geriye 110.000 kadar kalmis. sonrasinda sevgili milliyetcilerimiz "yuh kardesim, 110.00 cok fazla degil mi?" diye dusunup "bunlar cok zengin, biraz fazla vergi versinler" demisler. boyle olunca bir kisim daha gitmis.
    bakmislar hala rum var istanbul'da, gitmiyor yuzsuzler! "e bunlar ataturk'u hic sevmezlerdi, ben gordum ataturk'un evine bomba koydular" demis bizim irgdaslar. ardindan bir kisimdan daha kurtulmusuz.
    yalniz o da ne! adalarda hala var bunlardan. nasil kovacigiz bunlari? efendim adalara yari-acik hapishaneler kuralim, suclularin dolasmasina izin verelim; tarim alanlarini askeri havaalani yapalim, her bir seyi kamulastiralim. e zavalli rumlarin tarim alanlari kamulastirilip oralara askeri us, hapishane falan dikilince huzuru kaciyor bunlarin. istenmedikleri yerden gitmek zorunda kaliyorlar.
    en sonunda kala kala 2000 kadar rum kaliyor. turk dedigin caliskan olur zaten; yilmamislar, calismislar. rum birakmamislar ulkede. ama bilmezler ki bu ulkede milyonlarca rum dolu vardir. buralar eski rum diyarlari canlar. hos, birine senin kaninda rumluk var deyince sert tepki goruyorsunuz. ancak isin dogrusu bu. ege kokenliyseniz, ailenizde rum olmasi ihtimali, olmamasi ihtimalinden yuksek.
    yanmiyor musunuz "izmir'in kizlari" diye? gocebe turklerin kizlari mi daha guzel olur sizce, yoksa balikci-tuccar rumlarin kizlari mi? siz nereden geliyor zannediyorsunuz bunlarin guzelligi?

    ah irgdas ahhh..

    dip not olarak eklemek isterim ki ben butun egelilerin yunan olarak gorulmesine karsi cikarim. netekim ben, kariayali olmakla gurur duymaktayim.

    imroz yerine imralı yazılmış. ol babda emr u ferman'a dikkati için teşşekürler.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap