39631 entry daha
  • 46 sene en uzun süre hükümdarlıklardan birini yapan kanuni sultan süleyman'ın sadrazamlarının akıbeti.

    piri mehmet paşa: yavuz'un son sultan süleyman'ın ilk sadrazamıdır. osmanlı'nın ömrünün büyük kısmını oluşturan yükselme, duraklama ve gerileme dönemindeki çok az sayıda bulunan türk kökenli sadrazamlardan birisidir. burası çok önemli bir detaydır ki osmanlı'nın özellikle yükselme döneminde ki neredeyse tüm bürokrat ve subayları yabancı kökenliydi.* hatta padişah eşleri bile. başarılı ve ileri görüşlü bir devlet adamıydı. sultan süleymanı belgrad'ın fethi için ikna etmiştir. yaşlılığı bahane edilip emekli edildi. zehirletilerek öldürüldüğü iddaları var.
    pargalı ibrahim paşa: kendisinin sadrazamlığına kadar ikinci vezirler sadrazam olurdu. sultan süleyman o zamana kadar görülmemiş bir şey yapıp has odabaşısı olan pargalıyı sadrazam tayin etmiştir. fatih sultan mehmet gibi rönesas sever batılı taraftarı birisiydi. aksine kanuni öyle değildi. keman çalar ve büyük iskender ve hannibal gibi batılı liderle ilgi hikayeler okumaktan hoşlanırmış. hanedana damat ve devşirme idi. tarihteki büyük diplomat ve komutanlardandır. yedi tuğdan altısını taşıma yetkisine sahip olan ibrahim paşa osmanlı'nın en kudretli devlet adamlarından birisiydi. belki de en kudretlisiydi. sadrazam iken bir gece ansızın boğdurularak öldürüldü. 12 sene sadrazamlık yaptı ki sadrazamlık için baya uzun bir süre.
    ayas mehmet paşa: yavuz'un mısır seferine katılmıştı. devşirme idi. sadrazam iken vebadan öldü. baya kadın düşkünü abaza bir adammış.
    lütfi paşa: hanedana damat ve devşirme idi. sinirli, dindar(sanırım kaba sofu derecesinde) ve tasarruflu bir adammış. kanuninin kız kardeşiyle tartışması sonrası azledildi. dimetiko'ya sürüldü. uzun bir süre emekli hayatı yaşadı sonra öldü.
    hadım süleyman paşa: ihşam düşkünü ve devşirme idi. bir divan tartışması sonra azledildi. sonra sürgünde iken öldü.
    rüstem paşa (birinci dönem): ilk sadrazamlığında azledildi.
    kara ahmet paşa: hanedana damat ve devşirme ve gazi idi. rüstem paşa azledilmesiyle apar topar sadrazam oldu. 2 sene sonra sadrazam iken kanuni'nin emri ile boğduruldu.
    rüstem paşa (ikinci dönem): tekrar sadrazam oldu. toplam 15 sene sadrazamlık yaptı. damat ve devşirme idi. kanuninin kızı mihrimah sultan ile evlendirildi. mihrimah 17 yaşındayken aralarında 20 yaş vardı. asık suratlı, aksi, komplocu ama akıllı birisiydi. sadrazam iken öldü. aldığı rüşvetler sayesinde baya zengin bir adammış.
    semiz ali paşa: devşirme idi. uzun boylu ve iri kıyım bir adammış. sadrazam iken öldü.
    sokullu mehmet paşa: kanuni'nin son sadrazamı idi. 14 yıl sadrazamlık yaptı. osmanlı'nın en güçlü sadrazamlarındandır. devşirme ve hanedana damat idi. ıı. selim ardından ııı. murat döneminde sadrazam iken öldürüldü. yaşı 70'i geçmişti.

    kula zafer müyesser ola yoksa devlet kapısı öyle iki taraflı aynadır ki bir tarafından şevket ve ikbal, kıl kadar farkla mevt ve idbar bulunur.

    fındıklılı mehmet ağa

    bugün amerika'da da ölüm riski en yüksek meslek amerikan başkanlığıdır.

    edit: eklemeler yaptım
2221 entry daha
hesabın var mı? giriş yap