165 entry daha
  • astroloji denilen safsata ile ilgili kafasını meşgul eden salaklara biraz biyoloji desteğinde bulunmak istiyorum.

    bir insanın doğum anı biyolojik olarak varlığının başladığı an değildir. bunun için daha gerilere gitmek gerekiyor.

    1) gametogenez

    erkek ve dişi üreme hücrelerinin oluşum süreci bir insanın hem bedeninin hem bilincinin ilk adımıdır. eğer gezegenlerin veya yıldızların insanın kişiligine, karakterine, kaderine bir etkisi varsa öncelikle o insanı oluşturacak yumurta ve sperm hücrelerinin oluşumunda etkili olmalılar. insanda spermatogenez süreci 74 gündür. yani bir ureme kök hücresinden (primordial germ cell) sperm hücresinin (spermatozoid) oluşumu 74 gün alıyor. oogenez (yumurta oluşumu) süreci ise yaklaşık 12 gün sürüyor. üreme kök hücreleri ise teknik olarak ölümsüzler ama o kısma girip iyice safsatanızın ağzına etmek istemiyorum.

    2) embryogenez

    insanın doğumdan çok daha önce başlayan varlığının en önemli basamaklarından biri de embryogenez süreci. sperm ve yumurtanın buluştuğu an başlayan bu dönem bir kişinin kim olacağına en çok etki eden olayları içeriyor. ilk hücre bölünmeleri, ilk hücre göçleri, ilk epigenetik faktörler, sinir ağı oluşumları, ilk verilerin işlenmesi. tüm bunlar da herkeste aynı olmamakla beraber 9 ay 10 gün civarı zaman alıyor (embryo gelişim basamaklarını çok basite indirgeyerek anlattığımdan konuya dair derinlikli bilgi sahibi arkadaşlar teknik detaylar için kızmasın. bu kadarını bile anlaması mucize bu dingillerin. yaptıgım aşırı basite indirgeyen ve hatta hatalı embryogenez tanımı ve zamanlaması sizin için değil).

    özetle evrende olan herhangi bir etkinin insanın kimligini, kişiliğini, kaderini etkileyeceğine inanacaksak zamanlaması sabit olmayan bu iki süreci hesaba katmak zorundayız. bakın bakmalıyız iyi olur demiyorum, zorundayız diyorum. çünkü doğum anı hiç anlamlı değil. herhangi birimizi üreten üreme kök hücrelerinin son döngülerine bakmak lazım, içinde olduğu nişin maruz kaldığı hormonal ve geriletici faktörlere bakmak lazım.

    daha da önemlisi gördüğünüz gibi sperm ve yumurta oluşumu başlangıçta senkronize değil. arada 60 günlük bir fark var. yani bu anasını sattığımının büyülü burç etkisi ne ise sperme ve yumurtaya aynı anda ulaşmıyor da. şu da var ki üreme kök hücresinin kaçıncı mitoz döngüde olduğuna bile bakmıyorsunuz. kaç yaşındaydı bir kadın anne olmaya karar verdiğinde, kaç yaşındaydı bir erkek baba olmaya karar verdiğinde. merak ediyor musunuz, oysa etmelisiniz evrenin büyülü bir etkisi olduğuna inanıyorsanız.

    salak olma hakkınıza karışmıyorum, inancınızı yaşamanıza da engel olmuyorum gördüğünüz gibi ama teknik olarak salaksınız. bu halinizi aşağılamaktan zevk aldığım için yazdım rahatladım. beni mesaja boğup kendinizi küçük düşürmeyin çünkü biyoloji uzmanlığım, fizik aşkımın yanında diz çöker tövbe ister. evrendeki etkilerin mesafe ile olan ilişkisiyle sizi döve döve rencide ederim.

    bye.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap