2 entry daha
  • harekat sirasinda kaybolduguna dair 28 nisan 1951 tarihli, 452 bombardiman filosu karargahinin raporu asagidaki gibidir:

    452. bombardiman wing (hafif) karargahi
    apo 950, c/o postmaster
    san francisco, california

    28 nisan 1951

    turk irtibat grubu
    apo 500 tokyo, japonya

    sayin baylar,

    bu mektup kidemli ustegmen muzaffer erdonmez’in harekat esnasinda kayip oldugunu bildiren resmi tebligati itmam etmek uzere yazilmistir. bu heyecan ve teessur aninda size ve sizin vasitanizla kidemli ustegmen. muzaffer erdonmez’in kaybi dolaysi ile muzaffer erdonmez’i sevenlere en derin taziyelerimizi sunmak isterim.

    ustgm. erdonmez 21 nisan 1951 de kuzey kore’de savas vazifesini alan 6 li b-26 hafif bombardiman tayyare kolunda bir b -26 tayyaresinin pilotu idi. hedef wonch, ang-ni civarindaki demiryolu idi. filo ilk taarruzu hic bir kaza olmaksizin yapmis, fakat, ikinci hucum esnasinda, utgm. erdonmez tarafindan pilote edilen tayyarenin bir motorunda yangin ciktigi halde tirmandigi takriben 4 mil uzaktan goruldu. takriben 3500 ft. ten tahminen 800 ft. e kadar yatarak inmis ve bu irtifada sola virile girerek dusmege devam etmis ve cok kisa bir muddet icinde cakilmistir. yanmakta olan enkaz uzerinde yapilan muteaddit ucuslarda hayat eserine tesaduf edilmemistir. tayyarenin ates aldiginin ilk gorulmesinden sonra murettebatin tayyareyi terk edip etmedigi bilinmemekte ise de hic bir parasutun acildigi gorulmemistir. filonun mutebaki tayyareleri tarafindan dusmanin yerden ates acmasi gorulmemistir. cakilma yeri kuzey kore’de, wonch, ang-ni sehrinin takriben 3 mil kuzeydogusundadir.

    muzaffer erdonmez, subat ayinda, komutanliga iltihak ettiginden beri amerikali arkadaslarinin en yuksek saygilarini kazanmaga muvaffak oldu. o sadece herkesin sevgisini en cok kazanan bir subay olmakla kalmamis ayni zamanda 729. bombardiman skadronu (hafif) nun en iyi pilotu olmustur. onun gozunu budaktan sakinmayan cesareti ve bir savas pilotu olarak, memleketi ile, chosin barajindan turk kahramanlarinin yarattiklari efsaneyi kahramanliklar ile birlikte hurriyet sever milletlerin kalplerinde yer almaya layik kilmistir. o her bakimdan, komunist esareti altinda olu gibi yasamak ve sevdiklerini de ayni akibetten kurtarmak azmi ile omuz omuza carpisan milletlerarasinda yer alan yigit turk milletinin yetistirdigi bir kimse olarak kendisini gostermistir.

    bu heyecan ve teessur aninda ustegmen erdonmez icin taziyelerimizi hukumetinize, akrabalarina ve dostlarina bildirmenizi rica ederiz. eger benim veya personelimden herhangi birinin yardimina ihtiyac gosteren bir sey varsa bize yazmaktan cekinmeyiniz.

    saygilarimla
    komutan
    amerikan tugg. luther w. sweester jr.

    kaynak: ufuklarin otesindekiler. hv.k.k. mer.d.bsk., hava harp tarihi yayinlarindan no: 8; hava kuvvetleri basimevi, eskisehir
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap