5 entry daha
  • rüzgar türbininde üretilen enerji, rüzgarin hizina (küpü ile dogru orantili), türbinin kanatlarinin dönerken olusturdugu alana, secilen türbinin (her rüzgar hizinda farkli verimlerde calisir) ve generatörün (%95 civarinda) verimlerine ve havanin özkütlesine baglidir.

    her türbinin rüzgarin hizina bagli calisma araliklari vardir ve bu calisma araligi türbinin teknik özelliklerinde belirtilir. türbini kuracaginiz yerdeki rüzgarin hizinin ölcümlerine ve türbinin teknik özelliklerine bakip uygun türbin secilir. sanilanin aksine türbinin dönmesi icin genel olarak 3-4 m/s'lik bir hiz yeterlidir, 10 m/s'de dönmeye basladigi iddia edilen türbinin hangi rüzgar hizinda nominal güce ulastigi ise merak konusudur! pervaneleri asiri rüzgarlar ve firtinalarda korumak ve güzide yollarimiza, evlerimize, kafamiza düsmelerini engellemek icin ayrica türbinlerin devreden cikacagi bir rüzgar hizi da mevcuttur ki bu hiz da 20-25 m/s civarinda bir hizdir.

    yükseklik arttikca, normal sartlarda rüzgar hizi da artar. rüzgar türbininde üretilen güc rüzgar hizinin küpü ile dogru orantili oldugundan, üretilen enerji miktari da yaklasik bu miktarda artar. ayni zamanda kulenin yüksekligi, yaklasik olarak pervanenin capina esit oldugundan, kulenin yüksek olmasi ayni zamanda pervane boylarinin uzun olmasi dolayisiyla olusturdugu dönme alaninin artmasina neden olur. sonuc olarak, kule boyu yükselen bir rüzgar türbini muhtemelen daha yüksek bir rüzgar hizinin etkisiyle dönecek ve daha genis bir alani tarayacak, formülümüzdeki iki parametre de arttigindan ve üretilen enerjimiz cosmus olacaktir.

    peki madem bu kadar süper birsey bizi kisitlayan yükseklik konusunda?

    *uzun boylardaki kulelerin nakliye maliyetinin yüksek olmasi
    *kurulum zorlugu
    *acik alanlarda estetik olarak hos durmamasi
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap