3 entry daha
  • geleneksel anlami uke'nin (teknigi alan kisi) nage (teknigi yapan kisi) ile uyumdur. bilhassa aikido gibi eklemler uzerine yapilan ters hareketlerle ugrasan bir savas sanati calisiyorsaniz onemi oldukca artar. iyi bir ukeki tecrube ile gelisir nagenin yapacagi teknigi onceden hisseder ve onunla uyumlu bir sekilde teknigi surdurur. bu sekilde hem eklemleri ve vucudu uzerindeki baskiyi azaltir hem de nage'ye iyi bir teknik yapmasi icin firsat verir.

    en zoru randori ve juwaza'lara karsi ukemi'likdir. bunlarda nage'nin hangi teknigi yapacagini bilmediginiz icin baslayan teknigi cok iyi sezinlemeniz gerekmektedir; aksi takdirde sakatliklar kacinilmazdir. bunun sebebi teknigi yapamayan nage'nin uke'yi iyice zorlamasi ya da tecrubeli bir nage ise aniden teknigi degistirmesidir.

    gelsitirmenin tek yolu vardir: uzerinde cok fazla calismak.

    geleneksel anlamini bir kenara birakip, pratik anlamdaki isin dusme tarafina gelirsek ise; uke'nin teknigi aldiktan sonra kontrollu ve kendini koruyarak yuvarlanmasidir (takla atmasi). on ya da yan ukemi'lerde vucudun agirligi kesinlikle vucudun zayif yerleri olan ellere verilmemelidir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap