1 entry daha
  • iran sahi'nin karisi farah pehlevi'nin biyografisinin, iran devrimiyle harika bicimde sotelenip sunuldugu bir belgesel. nahid persson sarvestani, yani yonetmen ve yazar kadin, iran'da sah'in gitmesini destekleyen eski solculardan.

    sonda diyecegimi hemen diyeyim: muhtesem bir belgesel. bir tek saniye gozumu ayirmadan izledim. bu kadar guzel olmasinin uc ayagi var: yonetmenin ayni politik hareketin icine on yedi ve on bes yasindaki iki kardesini de cektigi, ve ikisi de humeyni iktidara geldikten alti ay sonra idam edildigi icin hayat boyu tasiyacagina inandigi bir sucluluk ve aciyla yasamasi; bir o kadar da sah donemindeki gozaltilara, iskencelere, olumlere ilk gunku kadar tepkili olmasi, hincinin, nefretinin gozlerinden okunmasi; bunlarin hicbirini ve gecmisini yansitmadan, her an projeyi iptal eder korkusu her mimiginden okunarak, ama farah'la sevgi-nefret iliskisi gelistirerek, isini yapmasi. kadinin bir turlu istedigi sorulari soramamasi beni gerim gerim gerdi.

    kulturel ve politik benzerlikler nedeniyle, en cok bize hitap ediyor bu belgesel sanirim; sah'i anma toreninde dis mihraklarin oyunlarindan bahsedenler, solcular neden bati ulkelerine kactilar da rusyaya kacmadi diyenler; inanilmaz ilginc benzerlikler; haliyle.

    yurtdisinda olanlar icin: netflix'te instant watch'ta var. siddetle tavsiye ederim, bir saniyesinden sikilmayacaginizi tahmin ediyorum.

    http://www.youtube.com/watch?v=blq9dbhnirq

    edit: buyrun tum belgesel youtube'da varmis, fakat orijinal dilde.

    part 1: http://www.youtube.com/…e3bcdgcbrk8&feature=related
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap