25 entry daha
  • fyodor dostoyevski'yi tam anlamıyla hatmetmiş, sindirmiş ve tadını kaçırmadan eserlerine yansıtmış olan isviçreli büyük yazar. nasıl dostoyevski, daha ilk sayfalardan, romanının geçtiği mekanı potansiyel bir suç mekanına dönüştürüyorsa, dürrenmatt da tüm isviçre'yi bir gerilim mekanına dönüştürmüştür.

    şüphe(der verdacht)'de zürich; yemin(das versprechen; #25049554)'de, chur - zürich arası ve zürich; yargıç ve celladı(der richter und sein henker; #25024394)'nda, bern - neuenburg arası ve batı'daki dağlar; fizikçiler(die physiker; #21874045)'de, herhalde vaud kantonunda bir yer, duruşma gecesi(die panne)'nde ise isviçre'de herhangi bir yer gayet ikna edici ve o derecede insanı gerdikçe geren mekanlara dönüşür.

    her bir göl sanki o çevredeki tüm kirli ve şüpheli suların toplandığı dolayısı ile tüm pis kokuların yayıldığı yerdir. yargıç ve celladı'nda, neuenburg gölü, geceleri herhalde ayışığında parıldar. böyle bakıldığında okuyucuya sadece pis koku gelir; burnunuzu tıkarsanız harikulade bir manzara önünüze serilmiştir. komiser baerlach, yardımcısı tschanz ile, bern'den olay yerine giderken biel üzerinden değil, iki gölün arasından gider. niçin. işte bu manzarayı okuyucuya aktarmak için. dürrenmatt aynı zamanda ressamdır (#23353903). belki de bu muhteşem tasvir(ler)i, dürrenmatt'ın bu mesleğine borçluyuz.

    şüphe'de zürich gölü, yemin'de wallen ve zürich gölleri, yargıç ve celladı'nda, neuenburg ve biel gölleri, fizikçiler'de, herhalde cenevre gölü benzeri yerlerdir.

    dürrenmatt'ın şehirleri zaten yekten potansiyel suç merkezleridir. komiser baerlach, şüphe'deki suçun merkezi olan cani doktor emmenberger'in kliniğine giderlerken, hiç gerekmediği halde neredeyse tüm zürich'i dolaşırlar. daha neler neler.

    dürrenmatt bir tanedir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap