8 entry daha
  • tarım işçilerinin kitlesel olarak yollarda öldüğü zamanlar, "en ucuz yük: işçiler" başlıklı bir bildiriyi kaleme almıştım. şimdi bu olaya bakıyorum. yapımı 220 milyon dolara mal olacak bir avm. maliyetinin 2-3 katına pazarlansa 500-600 milyon dolar eder. bu tip işletmeler 20 yıl da kendini kira ile amorti eder. bu da demektir ki, yıllık 30 milyon dolarlık bir kira gelir yaratacak. aya vurursak, 2,5 milyon dolar eder. güne vurursak, yaklaşık 80.000 dolar eder. saate vurursak 3,500 dolar eder. bir konteynirin parası da bu kadar. işçiler bu kadar ucuz malzeme işte. elektirik planlaması yapan bir arkadaşımdan aldığım bir bilgi de bu tip binanaın elektirik aksanı ve planlaması için yaklaşık 15-20 milyon dolar harcanağıydı. bunun değil binde biri, milyonda biri kıymetindeki elektirik ısıtıcılarla ısınıyorlardı. eğer inşaatta kullansalar yapı izni alamayacakları kablolar ve elektirik tesisatı ile işçiler barınıyordu.
    burya değil dağa taşa yazıyorum, o avm'ye yapıldıktan sonra adımını atan herkes bundan sonraki işçi katliamlarının sorumlusudur. insan canı üzerine bu kadar aç gözlü davrananlara verilecek her kuruş onların meşruluğunu sağlayacaktır. zaten bu patronların anlayacağı tek şey vicdan falan değil milyonlarca dolarlık yatırımlarının getiri parametrelerinde işçi ölümlerinin yaratacağı bir etkendir.

    bu arada sabah radyoda dinliyorum, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı soruşturma başlatmış. bi siktirip gidin ankara'ya geri dönün, koca koca şantiyelerdeki bu durumu zaten bilmiyorsanız niye varsınız, niye maaş alırsınız.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap