• merkez sağı bünyesinde toplayan akp'ye alternatif nitelik taşıyacak bir denge unsurudur. herkesin düşündüğünün aksine güçlü bir merkez sağ siyaseti güden parti karşısında, sol bir partinin türkiye'de iktidar için alternatif olabilmesi son derece zordur.

    80'lerin sonları ve 90'ların tamamına baktığımızda sağ siyasette bir dyp-anap üstünlüğü görüyoruz. yine sağ-muhafazakar kesimde refah partisi ve devamı olan partiler mevcut, milliyetçi kanatta ise mhp göze çarpmakta. hepsinin de yüksek bir oy potansiyeli var ve bu da sağ oyları bölmekte, sağ siyasette bir denge oluşturmaktaydı. şimdi mhp ve iyice küçülmüş sağ partiler dışında tamamı akp bünyesinde bir araya toplanmaktalar. bu partilerin geçmiş dönemlerdeki oy oranları da bizi şaşırtmayan bir şekilde akp'nin oy oranıyla aynı. sonuç olarak böyle bir ortamda herkesin muhalefet için chp'ye bel bağlaması saçmalığın daniskasıdır. esasen akp'yi frenleyebilecek ihtiyaç sağ muhalefettir.

    bir örnekle açıklayalım:

    2002'de akp %35 + dyp %9 + anap %5 + sp %2.5 = %51.5

    2011'de akp %50 + sp %1 + dp %0.5 = %51.5

    güçsüzleşen sağ siyasi partiler akp'nin işine gelmekte ve bu yüzden de akp gözünü bu iyice küçülmüş sağ partilere dikmiştir. yutmak için fırsat kollamaktadır. olası has parti akp birleşmesini takiben yakın bir gelecekte demokrat parti, doğru yol partisi, saadet partisi, büyük birlik partisi, millet partisi gibi partiler de akp'ye katılabilirler. bu da merkez sağ oy potansiyeli çok yüksek olan bir siyasi ortamda akp'yi daha uzun bir dönem tek başına iktidarda tutmaya rahatlıkla yetecektir.

    konuyla alakalı olarak:

    (bkz: akp'nin iktidarını genç parti'ye borçlu olması)
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap