3 entry daha
  • the beatles'ın 10 temmuz 1964 tarihinde piyasaya sürülmüş 3. stüdyo albümü a hard day's night'ın 2. sırasında yer alan şarkı. aynı zamanda 13 temmuz 1964 tarihinde yayımlanmış a hard day's night singleının b yüzünü şenlendirmektedir. aynı zamanda a hard day's night'ın abd ve kanada sürümlerinde de hem enstrümantal, hem de normal haliyle yer almıştır. lennon/mccartney kredili olup vokallerde de göreceğimiz üzere bir john lennon şarkısıdır. zira şarkıdaki tek vokal john'a aittir, albümdeki lennon dominasyonuna bir örnek teşkil eder bu haliyle de.

    şarkının bestelenişi, ki işin esas ilginç tarafı da bence burasıdır, the beatles müziği hakkında bazı şifreleri vermekten geri kalmaz bir durumdur bu aslında, neden derseniz, şarkı tamamen bob dylan etkileşimlidir-esinlenimlidir. the beatles'ın bob dylan'la nasıl tanıştığı için buyrunuz (bkz: #31174305)

    özellikle john, the freewheelin' bob dylan albümü ve bob dylan'ın etkisinden kurtulamaz, ve kendine yarattığı bu yeni ikon ölçüsünde -ki please please me'den beri ikon kabul ettikleri pek çok sanatçı olmuştur; tabii o zaman daha r&b 'ye yakın bir skalada iken ilk defa daha yeni bir tarzı deneme teşebbüsüdür bu- şarkısını bestelemek ister. özellikle armonika konusunda daha değişik teknikler denemek ister; bu sebeple bestesi ve vokali tamamen kendisine ait, albümün en iyi en diri parçalarından birisi olan -ki folk ögeler (mesela armonika geçişleri, mesela 12 telli gitar) rock'n roll ile dans eder şarkıda, nasıl mükemmel olmasın ki, çok yeni bir şey değil midir bu?- i should have known better'ı besteler.

    elbette ki bir acele hakim kayıt için, zira önümüzde bir film var ve bu filme bolca şarkı gerekecek. 25 şubat 1964 tarihinde kayda girilir, 26 şubat tarihinde şarkının kaydı son bulur. böylelikle film için bir ''muhteşem'' şarkı daha kazanılmıştır.

    the beatles 'ın en kıyıda köşede kalmış hazinelerinden biri. kıymeti sadece güzel bir şarkı olmasından değil elbet; the beatles'ın çeşitlilik, sentez ve ileriki dönemlerde değişimlere öncü konumda olabilmesinin anahtar şarkılarından, ilklerden zira. artık elemanlarımız r&b çizgisinden uzaklaşıyorlar, ya da salt r&b denemelerine mesafeliler, ayakları yere basıyor ve farklı işlerin peşindeler. bu şarkı kesinlikle bunun resmi; aslında özeti şu: john lennon'ın gözünden bir bob dylan denemesi.

    böyle bir ''deneme'' olduğunu belli etmeyecek kadar da yenilikçi ve şaşırtıcı derecede başarılı; bir the beatles şarkısından da başka bir şey bekleyebilmek hakaret sayılır zaten.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap