331 entry daha
  • orta avrupa üçlüsünden*** en avrupalısı. tabi en avrupalı derken yaşam standartları anlamında en avrupalıdır. yaşam kalitesi düşünüldüğünde insan bu şehirde rahatlıkla huzur içinde yüzler* kulübüne girebilir. viyana diğer iki komşusuna** göre biraz daha pahalı bir şehirdir.

    flughafen wien-schwechat -viyana havaalanı'ndan s-bahn s-7 treni ile kişi başı 4 avroya (2012 sonu) yaklaşık 35 dakika süren bir yolculuktan sonra merkeze ulaşabilirsiniz. müzelere girmediğinizi farz edersek bu şehri gezmek için 1 gün yeterlidir. 24 saatlik metro bileti kişi başı 6,70 avrodur (2012 sonu). belirli bir rota dahilinde yürümek iyidir fakat ihtiyaç duyulması halinde metro kullanmaktan çekinmeyiniz efendim.

    gelelim gezilebilecek yerlere:

    - schloss schönbrunn ve schlosspark schönbrunn: habsburg hanedanı'nın sarayı. 1441 odalı diğeri ise içerisinde botanik parkı, hayvanat bahçesi ve sincapları olan muhteşem parkı. sonbaharın çok yakıştığı bir park. viyana'nın akılda kalan güzel yerlerinden birisiydi.

    bahçe1
    bahçe2

    - sigmund freud museum: freud severlerin gezmek isteyeceği bir müze. 1891 yılına kadar yaşadığı ev burası. ama çok para verip psikolojimizi bozmak istemedik.

    - burgtheather: 1741 de saray için yapılmış, 1888 de yenilenmiş. merdivenlerinde klimt'in freskleri mevcut.

    - rathaus: neo-gotik bir yapı. 98 metrelik bir kulesi var. hemen önünde de büyük bir şövalye heykeli. şimdi belediye sarayı olarak kullanılyor. avlusunda her daim panayır var gibiydi.

    - parlament: parlemento binası. eski yunan tapınaklarını andırıyor.

    - graben: geldik istiklal caddesi'ne. en pahalı butiklerin, güzel binaların sıralandığı turistik, kalabalık alışveriş caddesi.

    - hofburg: habsburg hanedanının yönetim merkezi. yapımına 13.yy da başlanmış. sadece tek bir saray değil mekanlar topluluğu.

    - stephansdom: her avrupa şehri ana meydanının olmazsa olmaz katedrallerinden. graben'in sonunda sivri kulesiyle viyana'nın sembolü olmuş bir katedral.

    - wiener staatsoper: avrupanın dolayısıyla dünyanın en önemli opera salonu.

    - griechenkirche: kırmızı tuğladan yapılmış yunan kilisesi.

    - karlskirche: habsburg hanedanının onuruna yapılmış kilise.

    - schwarzenberg platz: güzel binalarla çevrili kocaman bir meydan.

    - belvedere: prens eugene'ın yazlık sarayı. bahçesinde osmanlı paşa'sının burayı ne kadar çok beğendiğini anlatan bilgilendirme yazıları mevcut.

    yiyecek - içecek:

    figlmüller: şinitzelin başkenti viyana ise bu başkentin en meşhur şinitzelcisidir kendileri. iki yerde şubesi var. ilk açılanı olması sebebiyle meydana(stephansdom) açılan pasaj içindeki küçük yer tercih edilebilir. biraz beklerseniz amca sizi uygun bir yere alıyor. tabi bu amca kalabalık grupları(rezervasyonu olmayanları) geri çeviriyordu. iki kişi olma avantajını iyi kullandığımızı söyleyebilirim. iki şinitzel, bir patates salatası bir de küçük sürahi şarap (bira yoktu) 42 avro(2012 sonu). şinitzel çok büyük ve çok lezzetliydi, şarap güzeldi, patates salatası da fena değildi. şinitzeli yanında bir dilim limonla servis ediyorlar. bu arada tavuk da olmasına rağmen domuz eti ile yapılanı yenmeli yoksa gidin başka bir yere.

    adı geçen pasaj
    sipariş

    cafe sacher: viyana'ya gitmeden önce üç meşhur cafe ismi duymuştuk. bunlar demel, sacher ve landtmann. sacher torte'in tadına bakmak için tercihimiz sacher'di. kayısı kokulu çikolatalı pasta yanında krem şantiyle servis edilen bir viyana pastası. ha çok mu güzel? yooo. ama çapını öğrenmiş olduk. bir pasta, sacher kaffee ve sıcak çikolata 17 avro (2012 sonu).

    ne menem birşey?

    değerlendirme: orta avrupa gezisinden önce beğeni sıramın prag - viyana - budapeşte olacağını tahmin ediyordum. fakat gidip gördükten sonra prag - budapeşte - viyana oldu. tabi hangisinde yaşamak isterdin diye sorulsa viyana derdim. bu cümlelerden ne çıkar? gezmek için son sırada, yaşamak için ilk sırada.

    not: viyana - budapeşte arası viyana eldberg otobüs terminalinden(bırak aşti'yi harem bile değil) eurolines ve 3 saatlik bir yolculuk ile ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

    not2: budapeşte ve prag'a yapılan atıflardan dolayı oralar hakkındaki bazı faydalı bilgiler aşağıdadır.

    budapeşte için (bkz: #33026025)
    prag için (bkz: #33039420)

    not3: görsel algıya hizmet amacıyla bazı resimler eklenmiştir.
1147 entry daha
hesabın var mı? giriş yap