45 entry daha
  • gönüllü katıldığı ingiliz kraliyet donanması'nda haritacılık konusundaki başarısıyla dikkat çekerek donanmada kaptanlığa kadar yükselen denizci, kaşif ve aborjin katili adam.

    ondan esinlenildiğine dair bir bilgi bulamadım ama zannımca peter pan'in neverland'indeki kötülerin kaptanı kaptan james hook'un (bkz: hook) adı da james cook'tan geliyor.

    james cook'tan denizler kaşifi olarak bahsedilerek tarih sahnesinde bir yerlere kahramanca sığdırılmaya çalışılıyor ama 1770'te avustralya'ya yanında ingiliz suçlularından oluşan psikopat bir orduyla aborjinler üzerine yürüdüğü çok iyi biliniyor. onun bir dahi olduğu, bilim dünyasına coğrafi ve keşif olarak çok şey kattığı bir gerçek fakat bu onun şimdiki emperyalist güçlerin en büyük hizmetkarlarından biri ve katil olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    açtığı sömürge yolları yüzünden batılı ülkeler, ingilizler başta olmak üzere, binlerce aborjini o günden itibaren çeşitli dönemlerde katletmiştir. 1770'te james hook'la başlayan bu aborjin katliamları 1830 "fremantle katliamı" (batı avustralya), 1833 "convincing ground katliamı", 1838 "waterloo creek katliamı", 1928 "coniston katliamı" gibi bilinen resmi kayıtlardaki katliamlarla devam etmiş. aborjinler birer hayvan muamelesi görerek zincirlerle uzun soluklu sürgünler ve cezalar yemişler.

    öyle ki ingilizler 18. yüzyılda avustralya'ya yerleştiklerinde 300.000'den fazla aborjin yaşamaktaymış. ancak birçoğu ingilizler tarafından öldürülmüş ya da topraklarından sürülmüş. 1900'lerin ortasında aborjin nüfusu 45.000'e düşmüş. 1960'larda hükumetin aborjinlerin toprak haklarını tanımaya başlamasıyla birlikte bu rakam yükselmiş ve bugün 250.000'in üzerine çıkmış.

    2001 yılında "avustralya istatistik bürosu" toplam yerli nüfusunu 458.521 olarak vermiştir.

    tarihe nereden hangi gözle baktırdıklarıyla herşey değişiyor işte zira.
    edit: imla
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap