14 entry daha
  • öğrencisi olmuşluğum, dersini dinlemişliğim var. ama bunun dışında bir bilgim yok hakkında, ne odasına girmiş ne de kendisine bir şey sormuşumdur.

    derslerini ise çok rahat, kendisini çok güleryüzlü, anlatımını da çok doğru düzgün hatırlıyorum.

    yalnız kendisini anmama en çok vesile olan şudur;

    bir gün derste, sene 2005 olsa gerek, demişti ki "arka arkaya bir sürü kanun çıkıyor ve bunların teorik alt yapısı çok tartışılır durumda. türkiye on sene içinde muazzam bir hukuk laboratuvarı olacak."

    türkiye kanunları son on senede gerçekten de inanılmaz değişti. bırakın ufak tefek mevzuatı, borçlar kanunu gibi, ceza kanunu gibi "dna bileşenleri" ile oynandı. hadi onu da bırakın, çok daha temel bir arıza var: hukuki yorum teknikleri dahi işlemiyor artık. çünkü hukuk algısı değişti, lafza çok fazla dönüldü, eh zaten kanunun lafzını okurken dikkate alınacak ruhu da kalmadı.

    daha bugün bir yargıtay kararı okudum, kanun yararına bozma isteyen savcının talebi reddedilmiş. uzun hikaye. ama özü şu: yargıtay bilmemkaçıncı ceza dairesi, "müessir" kelimesinin anlamı üzerine azcık daha kafa yorsa, olayda uygulanan kanunun 1950'lerdeki dilini 2000'lere uyarlarken biraz daha özenli düşünse, bu karar çıkmazdı. bundan çok eminim. ama artık yapacak bir şey yok.

    yani hocanın öngörüsü ve nitelemesi son derece doğru. teorik temel giderek zayıflıyor ve hukuk artık gerçekten artık klinik vak'a. allah hayra çıkarsın.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap