7 entry daha
  • bach'in kanaatimce en buyuk uc koro yapitindan birisidir. diger ikisi si minor missa ve aziz matta'ya gore cile olma uzere.

    12 bolumden olusur. bolumleri tek tek anlatmak yerine, ki her yerde bunlarla ilgili cokca bilgi bulunabilir, dikkatimi ceken yahut dikkat cekmek istedigim kimi noktalarin altini cizmek istiyorum.

    1. bolumu bach'in en enerjik korolarindan birisidir.

    3. bolum cok zarif bir soprano aryasidir. obua ve surekli bas eslikli arya meryem'in masumiyetinin oldukca gercekci bir muzikal anlatisidir.

    ara verilmeksizin

    4. bolume baglanir. bunun nedeni duanin ilgili satirlarinin soprano ve koro arasinda, koro sopranonun cumlesini tamamlayacak sekilde paylastirilmis olmasidir. soprano "benim kutsalligimi bilecek" dedikten sonra koro "butun nesiller" der. tabii bunu barok cag muzigi adetleri cercevesinde fugal bir bicimde isleyerek 1 dakika kadar surecek sekilde tekrarli soylerler.

    burada bach koroya omnes generationes/butun nesiller sozunu (belli bir sayis sekline gore) fug seklinde 41 kere soyletir. bu sayi, matta'ya gore ibrahim'den isa'ya kadar olan nesillerin sayisidir: https://www.youtube.com/watch?v=pgh4qprqmx8 ... ne desem bos ...

    6. bolum mezzo ve tenor icin cok guzel bir duettir. duet icerisinde solistlerin birbirlerinin sozlerini takip ederek soyledikleri kismi hassaten cok seviyorum. (ilerde biraz degisik bir tekrari da var.) aryanin kapanisi ise olaganustu. mezzonun asili kalan sesinin ustunde tenorun sekisi ve sozu orkestraya birakarak yok oluslari bence super.

    7. bolum iki parcadan olusan bir koro parcasidir. ilgili cumlenin (he hath shewed strength with his arm : he hath scattered the proud in the imagination of their hearts) 1. kisim canli bir bicimde islenir, sonrasinda muzik aniden kesilir ve (mente cordis sui \ kalplerine) kismi adagio ve gorkemli bir bicimde dillendirilir. metnin ilgili kisminin altini cizmek icin guzel bir muzikal yontem.

    8. bolum https://www.youtube.com/watch?v=wel2444olaq deposuit potentes de sede, et exaltavit humiles. "he has put down the mighty from their thrones, and lifted up the lowly." bu guç ve iktidar dolu sozler, yine guclu ve iktidar dolu bir muzikle seslendirilmistir.

    9. bolum de pek sirin bir arya ama ben 10. ve takip eden iki bolume geciyorum.

    bu bolum 3 parca koro (yahut ilgili ses solistleri icin: soprano 1 + soprano 2 alto) icin kaleme alinmis pek ruhani bir korodur. kayittan kayida degisecek sekilde koro yerine ses solistleri de kullanilabilir.

    11. bolum daha yere yakindir. solistler yerine ilgili korolarin soyledigi kayitlar mevcuttur.

    12. ve son bolum iki alt parcadan olusur. ilk parca yavas olan kisimdir.

    ikinci kisimda tempo yapitin ilk bolumunun temposuna doner, ilginctir muzik de ayni muziktir. bunun nedeni buradaki sozlerin sicut erat in principio (as it was in the beginning) olmasidir.

    iyi dinletiler.

    kurbaga olmus linkler hakkindaki uyarisi icin @samabla'ya tesekkur ediyorum. entry'nin ilk halinde surelemeler karajan'in goruntu kaydina gore verilmis, harnoncourt'un goruntu kaydi kimi bolumler icin alternatif olarak sunulmustu. edit sonrasindaysa surelemelerde harnoncourt'un kaydi referans alinmis, yapitin su yahut bu bolumune degil de tumune alternatif olarak da (ve sadece burada) karajan'in kaydi verilmistir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap