32 entry daha
  • girit'te doğup büyümüş, oradan o dönem girit'e hükmeden venedik'e, venedik'ten roma'ya, sonra bir daha venedik'e, derken ispanya'ya geçen ressam.

    sanatını anlamak için bütün bu durakları bilmek lazım. özellikle girit; hem yunan hem bizans, hem hırıstiyan hem arap-islam etkilerine maruz kalmış bu ada onun mayasını oluşturmuş. bütün o uzamış figürler, perspektif düşüncesine uymayan yerleştirmeler, renklerin doğal olmayan halleri sadece maniyerist olmasıyla ilgili değil, zaten kendini öyle de tanımlamıyor, nihayetinde bu sonradan konmuş ad. doğru adres bizans resim sanatı.

    kendisine el greco lakabını takan da yakın dostu cervantes. ismini telaffuz etmek zor gelince böyle bir çözüm bulmuş.

    ispanya'ya gitmesi de dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak gibi bir şey. engizisyon herkesleri titretirken ve sansürün b.ku çıkmışken tam da orada olmak hakketen kör talih. misal şu tablo yüzünden az kaldı hapis yatıyormuştu. tablonun ilk halinde isa cıbıldak. üstüne üç meryem kendisine yakın duruyor. kilise hop oturup hop kalkmış. sen cisısımız kıraystımızı nasıl beyle müstehcen çizersin diye. el greco napsın isa'yı giydirivermiş. isa giyinik, tablonun adı isa'nın soyundurulması.

    kendisi hakkındaki şu tespit pek yerinde "el greco rönesans eğitiminden geçmiş bir ortaçağ modernistidir".

    el greco'nun hayatı sinemaya da aktarıldı. film yunan yapımı. imdb'de puanı fena degil ama yine de beklentiyi yüksek tutmayın derim. filmin en şahane kısmı vangelis 'in müziği. bir de tabi tabloların yapılış sürecini izlemek hoş oluyor.

    bi tane de 1966 yapımı el greco var mel ferrer oynuyor.ispanya dönemini anlatıyor. bana biraz fazla teatral geldi.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap