255 entry daha
  • çok hızlı gelişmeler yaşanıyor:

    * suudi arabistan'ın körfez işlerinden sorumlu devlet bakanı sebhan, barzani'ye referandum krizinin sona erdirilmesi için uluslararası ara buluculuk tekliflerini değerlendirmesi çağrısında bulundu. sebhan, kendisinin birleşmiş milletler'i ara bulucu olarak önerdiğini ifade etti.

    * ırak başbakanı ibadi, referanduma tümden karşı olduklarını vurguladı. "referandum ister şimdi isterse gelecekte ve ister kürdistan isterse diğer bölgelerde yapılsın bunu kökünden reddediyoruz. referandumun ertelenmesi değil, tamamen iptal edilmesi gerekir" dedi. barzani'yi alınan anayasa mahkemesi kararına uymaya davet etti. kürt liderlerle tüm diyalog kapılarını açık tuttuklarını söyledi.

    * cumhurbaşkanı erdoğan: "biz en başından beri ırak'ın toprak bütünlüğünü savunduk; kimse bunu yapmıyorken bile. bu referandum yapılmamalıdır. orada arap, türkmen, kürt hep beraber yaşıyorlar. ırak'la 350 kilometre sınır hattımız varken türkiye olarak böyle bir referandumu nasıl kabul edebiliriz? iran da bu konuda referandumla aynı fikirde gözükmüyor. ırak federal yönetimi de aynı şekilde. dolayısıyla siz sadece kuzey ırak olarak tek başınıza böyle bir kararı nasıl verebilirsiniz? bu kararı kabul etmiyoruz." dedi.

    * mgk'da, ıkby'ye yönelik çıkacak yaptırımlara ilişkin konuşan cumhurbaşkanı erdoğan, "biz kuzey ırak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan türkiye cumhuriyeti devleti'ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. bundan dolayı da biz son, nihai bu konudaki düşüncelerimizi bakanlar kurulu kararıyla, milli güvenlik kurulu kararıyla açıklayacağız. bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum" dedi.

    * emekli tümgeneral ahmet yavuz: "bu kriz suriye'nin kuzeyindeki durumla paralel ele alınmalı. bu krizin arkasında amerika ve israil'in hamlesi var. askeri önlemler caydırıcılık anlamında alınabilir ama esas olarak türkiye, kuzey ırak'ı ekonomik tedbirlerle farklı bir noktaya getirebilir. boru hattı ve habur kapatılmalı. ülkemizin birliği tehdit altında." dedi.

    * ırak cumhurbaşkanı fuad masum'un süleymaniye'ye giderek barzani ile görüştü.

    * bağımsızlık referandumu hakkında açıklama yapan kremlin sözcüsü dmitriy peskov, rusya'nın bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi.

    * mesud barzani'nin oğlu, ıkby güvenlik ajansı müsteşarı mesrur barzani, "eğer kürdistan bağımsızlığını ilan ederse kürdistan devletini tanıyacak birçok ülke var" dedi.

    * ırak türkmen cephesi erşat salihi : "kerkük'te durum çok kritik, her an her şey olabilir" dedi. "barzani amacına ulaşıp, referandumu 2-3 sene ertelemeyi hedefliyor diye düşünüyorum" dedi.

    * abd, referandum güvenliğini sağlamak için tartışmalı bölgelere 650 özel kuvvet askeri gönderdi. başta kerkük olmak üzere, tartışmalı bölgelere yerleşecek askerlerin sayısının 3 bine kadar çıkabileceği söyleniyor.

    * başbakan binali yıldırım, mgk öncesi bugün kuvvet komutanlarıyla ayrı ayrı görüşecek.

    * saadet partisi genel başkanı temel karamollaoğlu, referandumun yapılmasından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. "israil bu referandumu destekleyen tek ülke. israil'in ipiyle kuyuya inilmez. israil'in destek verdiği her proje mutlaka o ülke için ölüm vesilesidir." dedi.

    * süleymaniye'de referandum mitingi yapılıyor. barzani mitinge ırak cumhurbaşkanı fuad masum'la görüştükten sonra katıldı. şu an konuşma yapıyor, referanduma devam diyor.

    * ırak ordusu, kerkük'ün havice ilçesini ışid'ten almak için operasyona hazırlanıyor. başbakan ibadi, 25 eylül referandumundan önce başlayacağı düşünülen operasyonla ilgili hazırlıkları bugün yerinde denetledi.

    * başbakan neçirvan barzani: "referandum nedeniyle bize karşı kesinlikle askeri güç kullanılmaz, bundan eminim. rus firması rosneft'le yaptığımız anlaşma, ticari bir anlaşmadır. siyasi bir anlamı yok." dedi.

    * barzani, "referandumdan sonra tüm sorunların çözümü için bağdat'la masaya oturacağız. bu da 1-2 yıl sürebilir." dedi.

    * avrupa birliği (ab) dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini:"avrupa birliği ırak’ın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik sarsılmaz desteğini bir defa daha yineliyor. teklif edilen referandum gibi tek taraflı adımlar, verimli olmaktan uzak ve kaçınılması gereken adımlardır.

    ab, erbil ve bağdat arasında çözülmesi gereken meseleler olduğunun farkındadır. bu meseleler, tarafların karşılıklı olarak mutabık kalacağı ve ırak anayasası hükümlerinin tam olarak uygulanmasına dayanan bir çözüme yol açacak, barışçıl ve yapıcı bir diyalog yoluyla ele alınmalıdır. ab, diyaloğu kolaylaştırmaya yönelik bm girişimini memnuniyetle karşılamakta ve talep edilmesi halinde sürece destek olmaya hazır olduğunu bildirmektedir." açıklaması yaptı.

    * dünya azerbaycanlıları kongresi başkanı asıf kurban, ırak kürt bölgesel yönetimi'nin (ıkby) referandum kararının durdurulması gerektiğini belirterek, "unutmamamız gereken ve herkesin bilmesi gereken bir husus, türkiye'nin güvenliği kerkük'ten başlar." dedi.

    * ırak cumhurbaşkanı yardımcısı ve eski başbakanı nuri el maliki, yaptığı yazılı açıklamada, detay vermeksizin "bm ırak misyonu temsilcisi'nin referandumla ilgili önerisini aldık. bu öneriyi anayasal olmayan maddeler içerdiği için reddettik." ifadelerini kullandı.

    * ırak cumhurbaşkanı fuad masum ve mesut barzani'nin iki gün içinde referandumu görüşmek üzere bağdat'a üst düzey heyet gönderilmesi konusunda anlaştıkları bildirildi.

    * suudi arabistan, barzani'ye bağımsızlık referandumunu durdurma çağrısında bulundu.

    * referandum ve seçim yüksek komisyonu başkanı hendren muhammed, ırak parlamentosunun kararlarının bağımsızlık referandumunun hazırlıklarını ve yapılmasını etkilemeyeceğini açıkladı. "referandum ve seçim yüksek komisyonu, ıkby’nin yasası ve ıkby başkanı mesud barzani’nin talimatı doğrultusunda çalışıyor. bu nedenle ırak parlamentosunun kararlarının bizim için büyük bir önem taşımıyor. referandum hazırlıkları tamamlanmak üzere" diye konuştu.

    * tsk jetleri duhok'taki pkk hedeflerini yoğun bir şekilde bombalıyor.

    16 eylül 2017 cumartesiden bugüne kadar olan gelişmeler:

    (bkz: #70825817)
    (bkz: #70842665)
    (bkz: #70859949)
    (bkz: #70877009)

    son güncelleme : 22:39
579 entry daha
hesabın var mı? giriş yap