232 entry daha
  • çok hızlı gelişmeler yaşanıyor:

    * milliyetçi hareket binasının ardından, barzani yanlısı kürtler, ırak türkmen cephesi il binasına ateş açtı. 1 türkmen yaralandı. kerkük'te ortam çok gergin.

    * kerkük'ün çeşitli yerlerinden çatışma ve patlama sesleri geliyormuş. en son musalla semtinde büyük bir patlama olmuş.

    * kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

    * kerkük'te türkmen örgütlerinin binalarına yoğun saldırılar olmuş. bir kaç binaya ve arabaya rpg atılmış.

    * ırak türkmen cephesi lideri erşat salihi, başbakan ibadiye seslendi: "en kısa zamanda içişleri bakanını kerküke göndermesini talep ediyoruz aksi takdirde kerkük kan gölüne dönüşür" dedi.

    * akp diyarbakır milletvekili galip ensarioğlu: "referanduma karşı çıkmamız yanlış. kerkük'ün kürtlerde kalması bizim için daha iyi" dedi.

    * kerkük'te referandum için bir gösteri yapılıyor. gösteride konuşan, görevden alınan ancak ayrılmayı reddeden vali necmeddin kerim: "kerkük kürdistan'ın kalbidir ve böyle kalacaktır" dedi.

    * kerkük il meclisi, ırak parlamentosu'nun vali necmedin kerim hakkında verdiği "görevden alma" kararını reddetti.

    * chp genel başkan yardımcısı öztürk yılmaz: "hükümetin barzani'ye, 'bu sevdadan vazgeç' deyip 24 saat süre vermesi lazım. eğer bu süre içinde geri atım atmıyor ve hala hükümetten ve türkiye'den giden sesleri ayağının altına alıp çiğniyorsa o zaman askeri, siyasi ve ekonomik tedbirler içeren bir paket hazırlanması lazım." dedi.

    * kerkük polisi türkmen milliyetçi hareketi binasını koruyan 9 güvenlik görevlisinin gözaltına alındı. binaya ateş açan bir kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralamışlardı.

    * suudi arabistan'ın körfez işleri'nden sorumlu devlet bakanı samir sebhan, attığı twit ile barzani'yi bm ara buluculuğunu kabul etmeye çağırdı. "krizlerin eksik olmadığı ırak'ta, daha fazla sorun olmasın” dedi.

    * başbakan yardımcısı bekir bozdağ: "ırak'ın kuzeyinde bir oldu bittiye türkiye izin vermez. dünya da ayağa kalktı biz de ayağa kalktık. araplar karşı, türkmenler karşı. bırakın arapları ve türkmenleri bölgede yaşayan kürtler karşı. parlamentoda oylama yaptılar, neredeyse yarısı oylamaya katılmadı, katılanların da neredeyse yarısına yakını 'hayır' oyu verdi. onlar da istemiyor. birleşmiş milletler istemiyor, bi dünya istemiyor ama orada 'ben bunu yapacağım' diyen bir hastalıklı zihniyet var." dedi.

    * dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, bir gazeteye verdiği röportajda: "ıkby ile ırak arasında arabuluculuk yapabiliriz ve hatta erbil'in haklarının korunması için de garantör olabiliriz" dedi. referandum kararını "büyük bir hata" olduğunu vurgulayan çavuşoğlu, "referandumun kürt bölgesi’nin çıkarına olmadığını ve bölgenin güvenliğine hizmet etmeyeceğinin" altını çizdi.

    * barzani erbil/soran'daki mitingte konuştu: "referandum dışında hiç bir yol kalmadı. referandumu çok sayıda ülkeyle görüştük, hepsi de ılımlı bakıyordu ancak son dönemde tavırları değişti" dedi.

    * referandumun ertelenmesi konusuna değinen barzani, "her zaman bunu söyledik: eğer referandumun yerini tutacak bir teklif sunulursa hiç problem değil, ancak referandum gibi bir alternatif yoksa bunun ertelenmesi imkansızdır" diye konuştu.

    * milli savunma bakanı canikli kuzey ırak'ın referandum ısrarına ilişkin "ırak ve suriye'nin toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılması küresel boyuta taşınacak bir savaşın fitilinin ateşlenmesi anlamına gelir" uyarısında bulundu.

    * ıkby meclis başkanı danışmanı: "referandumun düzenlenmesi ertesi gün bağımsızlığın ilan edileceği anlamına gelmez" dedi. barzani'nin 2018 nevruz günü bağımsızlık ilan edeceği iddia ediliyor.

    * türkiye ve fransa'nın ırak kürt bölgesel yönetimi'ni (ıkby) bağımsızlık referandumundan vazgeçirmek için ortak girişimde bulunacağı yönündeki haberleri değerlendiren fransız uzman myriam benraad, paris'in bu konuda insiyatif almaya cesaret edemediğini ve abd'yi takip edeceğini belirtti.

    * cumhurbaşkanı erdoğan, bm kurulundaki konuşmasında: "ırak'ın da toprak bütünlüğü konusunda bağımsızlık talepleri gibi çatışmaya neden olabilecek taleplerden vazgeçilmeli. erbil'i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. karar bölgede yeni çatışmalara neden olabilir. " dedi.

    * erdoğan'ın başdanışmanı ilnur çevik, "referanduma karşıyız çünkü kürtlerin elde ettikleri kazanımları bir gecede kaybedeceklerini düşünüyoruz" dedi.
    ek: ilnur çevik'in ıkby bölgesi ile ciddi ticaret ilişkisi var, bölgede en çok iş yapanlardan birisi.

    * iran'ın yurtdışındaki milis kuvvetlerinden sorumlu kudüs gücü komutanı kasım süleymani: "haşdi şabi'nin daha önce kerkük'e saldırmasına engel oldum ama referandum düzenlenirse engel olmayacağım" dedi.

    cumartesi, pazar ve pazartesi günü olan gelişmeler :

    (bkz: #70825817)
    (bkz: #70842665)
    (bkz: #70859949)

    son güncelleme : 23:23
602 entry daha
hesabın var mı? giriş yap