47 entry daha
  • masum'dan sonra blu tv üyeliğimi iptal edince bu diziyi torrentten indirmiştim ve bilgisayarımda öylece bir kenarda bekliyordu hiç izleyesim gelmemişti fakat bu gece oturup komple izledim ve bitirdim.

    sözlükte yazılan bütün entryleri okudum iki kişi beğenmiş o kadar.

    açıkçası bu dizinin yerli diziler yersiz uzun akımına kapıldığını düşünüyorum. neden derseniz alper mestçi'nin dizide işlediği konu siccin ve musallat filmlerinde yaptığı gibi 2-2 buçuk saatlik bir zaman diliminde işlenebilirdi. 10 bölüm ve ortalama 40 dakika dedin mi 400 dakikalık bir film çıkıyor ortaya. dizinin esas sorunu buydu bence. alper'e senin şu senaryoyu dizi yapalım mı? biraz sahne eklersin 150-160 dakika sürecek senaryoyu 400 dakika yaparız demişler ve yapmışlarda. senaryo kötülüğü bu yüzdendi bence.

    diyalog konusuna gelecek olursak harbiden berbat ya. adam ağlanıp dövünürken kapı kendi kendine açlıyor öylece bakıyor ve içeri giriyor. adam orada bi tepki veriyor "noluyor amk!" der ne bileyim "ananı sikeyim noluyor lan" der. der de der yani. sanki internet için değilde tv'de yayınlansın diye çekilmiş dizi bu yüzden de doğallığını kaybetmiş. he bi de bu sahnenin devamında tepeden zincir düşüyor bizim esas oğlan tırsıyor fakat yine sıfır tepki. aynı sahnenin devamında esas oğlan aradığı şeyi buluyor yaptığı şeyi hatırlıyor duygu olarak resmen ölecek orada hüngür hüngür ağlıyor ama tek laf yok. insan bi "amk ne bok yedim ben", "nasıl yaptım böyle bir şeyi" falan filan tarzı diyalog bekliyor. yeşilçam'ın uyuşturucu kaçaklarını istanbul türkçe'si ile konuşturması gibi bir şey bu dizinin diyalogları.

    yanlış hatırlamıyorsam dabbe 6'ya kadar cinleri bu şekilde efekt ile gösterme olayı pek yoktu. buda oradan etkilenmiş bence. ama dabbe 6 gibi ahım şahım efekt olan pek sahne yoktu bana göre.

    final sahnesi ise harbiden kötüydü. hani öyle sonu belli olmayan muğlakta biten filmlerin final sahnesi gibi yapayım demiş ama sıçmış.

    dabbe 6 şu an benim türk yapımı korku işleri için nirvanam. ondan sonra pek bir şey beğenmedim o yüzden sahipli dizisi de konu olarak daha güzel ve etkileyici bir şekilde işlenebilirdi. alper mestçi'nin senarist ve yönetmen olması bunu mümkün kılmadı maalesef.

    bu arada;
    https://i.hizliresim.com/0g5ba9.jpg
    https://i.hizliresim.com/wgoqy2.jpg
    https://i.hizliresim.com/8nyd3q.jpg
    https://i.hizliresim.com/ey1rb8.jpg

    şu 93 muhabbeti plakalar, kurana yapılan bir atıf mı bilenler eden varsa yeşillendirirlerse sevinirim.

    sonuç olarak aşırı korkunçlu bir dizi bekliyordum ki korku filmi izlerken pek korkmayan birisi olarak açıkçası korkutmadı. ilk 3-4 bölüm zaten günlük hayat tarzı geçtiği için telefon ile oynayarak izledim. son 3 bölüm falan sardı.
    ha izlenir mi yoklukta izlenir ama böyle bi anda bir şey çıksın etsin de hatun bana yanaşsın diye izleyeceksiniz izlemeyin daha etkili filmler bulabilirsiniz.

    türk korku sektörüne gelirsek, şu cinli kuranlı diye eleştirenlere bir anlam veremiyorum ben. deist birisi olarak bir anlam veremediğimi belirtmek isterim. neden derseniz hollywood yapımlarında ortaya bir kötü ruh atılmıştır ve çoğu korku filmi bu kötü ruh üzerine yapılıyor. ondan sonra sönen ışıklar mı ararsın çarpan kapılar mı ararsın ormanda birden ortaya çıkıp elemanı sürükleyerek götüren siyah silüetler mi ararsın hepsi var. peki bunu bir mantığa oturtuyorlar mı??? kesinlikle hayır. o kötü ruh dedikleri niye orada? nedir o kötü ruh? bilgi var mı? yok.

    ama mesela daabe 6'yı ele alalım. adamlar insanın kafasında konuyu film sonunda cuk diye oturtmuş mu evet oturtmuş. peki bunu kuran vasıtası ile yapması kötü bir şey mi? bence değil. en azından "yeeaaa kötü bir ruh var işte bunları avlıyor" mantığından güzel oluyor. ortadoğu din kültürünü yansıtması da insanları etkiliyor.

    bu bölgenin kültürel değerleri ile korku yapılmasın diyenler ne bileyim bir seri katil olsun yada bir hastalık olsun insanlara hafıza kaybettirsin de onlar şunları öldürsün falan diyorlar. abi o zaman korku olmaz ki o gerilim olur. bunu diyen kafa psikolojik gerilim filmi olan testereyi korku filmi yerine izliyordur. öyle bir mantelite ile film izleyen insanında eleştiri yapması ironik...
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap