aynı isimde "dark" başlığı da var
255 entry daha
  • diziyi sevenlerin izlemesi gereken 10 film derlenmiş

    (bkz: the atomic man) (1955)

    ken hughes’ın yönetmenliğindeki the atomic man ya da diğer adıyla timeslip’in bu listede yer almasının en önemli sebeplerinden biri, zaman yolculuğu konusunu işlemesinin yanı sıra bu yolculuk hikayesine radyoaktif enerjiyi de dahil etmesi. gizemli bir adamın, kurşunlanmış bir biçimde nehirden çıkmasının ardından ameliyat esnasında belirli bir süre kalbinin durması ve etrafındaki radyoaktif etki işleri iyice ilginçleştirir. tüm bu gizemleri film noirların olmazsa olmazı bir dedektif çözmeye çalışacaktır.

    (bkz: time after time) (1979)

    eserlerinden yapılan uyarlamalarla bilimkurgu sinemasını derinden etkilemiş yazar h.g. wells’i kurgusal bir karaktere dönüştüren zaman yolculuğu filmi time after time, ilginç fikirleriyle döneminin dikkat çekici işlerindendi. aynı dönemde yaşayan h. g. wells ve karındeşen jack’i bir araya getiren film, iki karakterini de filmin çekildiği 1979 yılına götürüyor. dolayısıyla da biri bilim insanı, diğer bir seri katil olan son derece zeki iki insan, günümüz dünyasında karşı karşıya geliyor. zaman yolculuğu h. g. wells’in zaman makinesiyle gerçekleşiyor. ana karakterimizin bir bilim insanı olmasıyla geçmişte icat edilen zaman makinesiyle günümüze ulaşıyoruz.

    (bkz: bill and ted’s excellent adventure) (1989)

    gelecekten gelen rufus adlı gizemli bir adam, tarih dersinden geçer not alıp mezun olabilmeleri için bill ve ted’i zamanda yolculuğa çıkardığı bill & ted’s excellent adventure, bir bilimkurgu/komedinin tüm özelliklerini taşıyor. filmin bizi ilgilendiren kısmı ise bill ve ted’in tarih ödevlerine yardım etmesi amacıyla napolyon, sokrates, cengiz han, lincoln, freud ve beethoven gibi zamanına damga vurmuş tarihsel kişilikleri günümüze getirmesi. napolyon’un dondurmayla tanışması, bovling oynaması, beethoven’ın elektronik piyano karşısındaki hayranlığı, cengiz han’ın bir beyzbol sopasıyla taşkınlık çıkarması gibi ayrıntılar dışında geçmiş zaman ziyaretçilerimizin modern dünyada yaşadıkları üzerinde pek durulmadığını belirtelim.

    (bkz: donnie darko) (2001)

    jake gyllenhaal tarafından canlandırılan donnie darko dışarıdan bakıldığında sıradan bir gençtir. çünkü biraz tuhaftır, arkadaşlarının yanında güler, ailesi ile bazı problemleri vardır ve cinsel uyanışı gerçekleşemeye başlamıştır. ancak tüm bunların başlangıcında donnie oraya nasıl gittiğine dair bir fikri olmadığı yerde kendini bulur. burada mı uyumuştur, uyurken buraya mı gelmiştir bilmemektedir ancak bu uyanış ile beraber gelen donnie’nin gülüşü izleyiciye bilinmez bir alanda olduğunu hissettirir. sanki dünya aynı dünya değildir. donnie darko’u, dark için anlamlı kılan detaylardan bir tanesi de mike’ın giydiği iskelet kostümünün donnie darko’ya referans içermesi.

    (bkz: free jack) (1992)

    emilio estevez’in canlandırdığı alex furlong karakterinin bir araba yarışı kazasında ölmesinden hemen önce gelecekte bir zaman dilimine geçmesi üzerine bir plot kurgulayan free jack, dönemin büyük bütçeli ancak beklenen gişe hasılatını yakalayamayan filmlerinden biri olmuştu.

    (bkz: the jacket) (2005)
    dark dizisinin zamanda yolculuğu anlattığı kadar kadercilik konularına değindiğini de söyleyebiliriz. bu kadercilik meselesi de aslında yine bir zaman yolculuğu paradoksuna dayanır. geçmişe gidip, geleceği değiştirmek isterseniz aslında pekala değiştirmek istediğiniz geleceği gerçekleştirmiş de olabilirsiniz. dark dizisinin değindiği bu olay örgüsüne değinen en iyi filmlerden biri de the jacket filmi diyebiliriz. akıl hastanesine yatırılan bir savaş gazisi, doktorun tuhaf tedavi yöntemi sayesinde zaman yolculuğu yapar. gelecekte yakın zamanda öldüğünü gören karakter, zamanda yolculuk yaparak neden öldüğünü araştırır ve engel olmak ister. yolculuk sırasında tanıştığı ve dokunduğu hayatları gördüğümüz the jacket filmi, kadercilik meselesini zaman yolculuğu üzerinden anlatan başarılı bir yapımdır.

    (bkz: timecrimes) (2007)

    zaman yolculuğu ve paradokslar üzerine filmler yalnızca hollywood’dan çıkmıyor. 2007 yılı yapımı los cronocrimenes (timecrimes) ispanya’dan çıkan ve zaman yolculuğu üzerine yapılmış en başarılı filmlerden bir tanesi. hector adlı bir adam karısıyla birlikte yeni bir yere taşınır. taşınmanın ardından etrafı dürbünle izlerken ormanın içerisinde çıplak bir kadın görür. kadının yanına giden hector yüzü maskeli biri tarafından bıçaklanır ve orman içerisinde kaçmaya başlar. ormanın içinde ne olduğunu anlayamadığı bir yere sığınır ve onun zaman makinesi olduğunu çok geç fark eder. timecrimes; geçmişe giderek başına gelen olayları düzeltmeye çalışan hector’un aslında nelere sebep olduğunu anlatan, zaman yolculuğu üzerine yapılmış başarılı bir film.

    (bkz: faq about time travel) (2009)

    zaman yolculuğu ciddi bir meseledir. daha doğrusu bu teori üzerine yapılan her film bu meseleye çoğu zaman ciddi bir konu gibi yaklaşır. faq about time travel ise zaman yolculuğu meselesine komedi türüyle yaklaşan başarılı nadir filmlerden biridir. gerçek hayatta başarısız ve sıradan bir hayat yaşayan 3 arkadaş, birlikte vakit geçirmek için bir bara gider. zaman yolculuğu üzerine aralarında geyik yapmaya başlarlar. aralarından birisi barın tuvaletine gitmek için kalkar ve ne olursa o zaman olur. geri döndüğünde zamanda yolculuk yaptığını öğrenir. sonrasında bu üç karakter, bar tuvaletinin zamanda yolculuk için kilit bir rol oynadığını öğrenir ve sonrasında dünyayı kurtarmaya çalışır. dark’ı sevdiyseniz, zaman yolculuğuna geçmişi değiştirmenin geleceği de etkilediği varsayımıyla yaklaşan bu başarılı komedi filmini de tavsiye ederiz.

    (bkz: looper) (2012)

    zamanın doğrusal olmadığını, geçmişin gelecekle etkileşim içerisinde olduğu fikrini birçok filmde izlemiştik. looper tüm bu zaman yolculuğu içerisinde farklı zaman katmanlarını işleyen başarılı filmler arasında. filmde 2042 yılını görürüz. bu yıllarda zaman yolculuğu bulunmuştur fakat çok farklı bir kullanım alanı vardır. bundan tam 30 yıl sonrasında yani 2072 yılında, bu teknolojiyi elinde tutanlar ne zaman birinden kurtulmak istese onu zamanda geriye yani 2042 yılına gönderir ve “looper” adı verilen suikastçiler tarafından öldürülmesini sağlar. daha doğrusu “zaman döngüsünü” sona erdirmek de diyebiliriz. fakat bu olaylar, suikastçi bir adamın gelecekten kendi yaşlı halinin gönderilmesiyle alt üst olur. looper filmi için zamanda yolculuk ve paradoks fikirlerini aksiyon ve dramayla harmanlayan son yılların en iyilerinden birisi diyebiliriz.

    (bkz: predestination) (2014)

    zamanın tek bir çizgiden oluşmadığı ve zaman yolculuklarıyla zaman çizgisi üzerinde kırılmalar yaratılabileceği fikri bu türdeki filmlerin öne sürdüğü en önemli teoridir. bu teoriyi daha önce birçok filmde izlemiş olsak da son 10 yıl içerisinde zaman yolculuğu ve zaman paradoksu konusunu işleyen en uçuk filmin predestination olduğunu söyleyebiliriz. zamanda yolculuk yapıp olacak olayları önceden engellemeye çalışan zaman ajanının son görevi bir bomba saldırısını engellemektir. ajan, bu yolculuk esnasında elindeki bilgilerle biriyle tanışması gerektiğini öğrenir. tanışma gerçekleşir fakat birbirinden karışık bir olay zincirinin başlama noktası da aslında bu tanışmadır. predestination, tıpkı netflix’in dark dizisi gibi daha çok zaman yolculuğu üzerine ortaya atılmış paradokslar ve zaman katmanları üzerine kuruludur.
4974 entry daha
hesabın var mı? giriş yap